IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Лефковиц: Проблемите в енергийния сектор не се решават с фалита на БЕХ и НЕК

Основният проблем е в липсата на реалното покриване на разходите, смята експертът

18:40 | 13.10.15 г. 2
К. Лефковиц: Проблемите в енергийния сектор не се решават с фалита на БЕХ и НЕК

Проблемите в енергийния сектор в страната няма да се решат с искането на работодателските организации за одържавяване и фалит на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ), заяви в ефира на “Хоризонт” енергийният експерт и финансист Кенет Лефковиц.

По думите му е необходимо финансово преструктуриране на БЕХ и НЕК, пише БНР.

“Учудвам се, че в 21-ви век бизнес организации могат да говорят за национализация в енергетиката. Това не е пазарно решение”, коментира той.

Според него не е логично проблемите в енергийния сектор и в държавните енергийни фирми да се решават чрез одържавяване на държавни фирми.

Лефковиц смята, че НЕК и БЕХ са “като скачени съдове” и отдавна се нуждаят от финансово преструктуриране, което може да се случи без фалит.

Основният проблем е, че в сектора няма истинско покриване на разходите, твърди експертът.

“Те отиват в НЕК и чрез финансиране на НЕК и БЕХ се прави опит за покриване на дефицитите. Трябва да има баланс на приходи и разходи и тогава оздравяване на сектора може да се случи”, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ради
преди 8 години
Да се представя Лефковиц като финансист и енергиен експерт ми идва доста в повече.Макар и икономист по образование когато пристигна в България си беше без каквато и да е квалификация, а тук започна като журналист покрай БИБА.И без грешките в статията, а и с тези общи приказки - няма как да го приема сериозно. Отделно е и заинтересован ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още