IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутният риск - рискът, който се осъзнава, след като се случи

Инструментите за защита от резки промени във валутните курсове са все по-популярни сред бизнеса, а услугата не е скъпа, коментира Генади Гешев от ЕЛАНА Трейдинг

17:43 | 27.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Участници в дискусията &bdquo;Как финансовите мениджъри допринасят за увеличаване на стойността на компанията?&ldquo;.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Участници в дискусията „Как финансовите мениджъри допринасят за увеличаване на стойността на компанията?“. Снимка: Investor.bg

Инструментите за защита от резки промени във валутните курсове са все по-популярни сред бизнеса. Това коментира ръководителят „Международни финансови пазари“ в инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг Генади Гешев по време на първия панел „Как финансовите мениджъри допринасят за увеличаване на стойността на компанията?“ в рамките на Клуб Investor.bg на тема „Корпоративният растеж през погледа на финансовия директор“.

Валутният риск е рискът от промяна във валутния курс. Според Гешев той обикновено се осъзнава, след като се случи.

Финансите на компаниите в момента се управляват в ситуация на рязко поевтиняване на еврото спрямо долара и в среда на ниски лихвени проценти, а пазарите са в очакване на следващия цикъл на затягане на паричната политика на глобалните централни банки, най-вече – в САЩ, което влияе значително на валутните курсове.

В подобна среда паричните потоци на компаниите се прогнозират по-трудно, което води до риск за основната дейност на компанията. Участниците в дискусията коментираха именно инструментите за защита на фирмените финанси в периоди на нестабилност.

По думите на ръководителя „Международни финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг всяка фирма, която има търговски взаимоотношения, която не оперира с евро, извършва разплащания или получава определено финансиране във валута, различна от еврото, е изложена на този риск.

Мултинационални компании от ранга на Нестле например управляват по-добре този риск, включително със собствени средства и стратегии, макар че е трудно да се предскаже в коя посока ще се движи валутният курс, коментира мениджърът „Финанси и контрол“ в Нестле България Светлана Болдина.

Тя изтъкна стабилността на българския лев като един от факторите, който превръща България в привлекателна дестинация за чуждите инвеститори заради обвързаността с еврото.

По-малките компании пък трябва да използват „застраховка“, за да се предпазят от неблагоприятни валутни движения, или с други думи – да хеджират. Гешев обясни, че подобна услуга не е скъпа и добави, че единият вариант за защита е да се фиксира курс, по който ще се купи дадената валута след определено време, а другият – да се фиксира максимален изкупен курс, който е определен предварително, преди датата на плащане, например.

Генади Гешев оцени, че използването на финансови инструменти за хеджиране става все по-популярно сред бизнеса, особено когато дейността е зависима от суровини, чиято цена се образува в долари.

По време на Клуб Investor.bg той даде за пример промяната в ценообразуването на договори в евро и руски рубли, с което руските контрагенти са прехвърлили целия валутен риск на своите европейски партньори, използвайки рязката обезценка на рублата като свое предимство.

Повече по темата за валутния риск можете да научите от видеото

Клуб Инвестор се провежда с подкрепата на ЕЛАНА Финансов Холдинг, Болница „Доверие”, Немечек България и eFaktura.bg.

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Ърнст и Янг България , “Резиденшъл Младост“,  Ловико Сухиндол и Германо-българска индустриално-търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Глупости!Не е скъп, точно защото до сега нямаше толкова силна волатилност.Този иска да си трупне малко кеш, преди и при него да е дошла волатилността - ЧИСТА ПРОБА РЕКЛАМА!Хеджирането при волатилните активи и нестабилен пазар никак не е евтино - напротив, скъпо е ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още