IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко предимства на онлайн пазаруването пред традиционното

Сред тях са например 14-дневният срок за връщане без обяснение и голямото разнообразие

13:39 | 28.11.15 г. 4
Няколко предимства на онлайн пазаруването пред традиционното

Пазаруването през интернет печели все повече популярност в България и това не е случайно. То има няколко основни предимства, които привличат потенциалните купувачи в мрежата при избор на техника, обувки, облекла и други. Сред тях са например:

Законовото ви право да върнете стоката без обяснение

На първо място в Закона за защита на потребителите е записано, че при сключване на „договор от разстояние“ потребителят има право да се откаже от покупката, „ббез да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка“ в срок от 14 дни. Това е записано в чл. 50 от закона.

Договор от разстояние e всеки договор, сключен между търговец и потребител като част от организирана система за продажби от разстояние или предоставяне на услуги от разстояние без едновременното физическо присъствие на търговеца и потребителя, чрез изключителното използване на едно или повече средства за комуникация от разстояние.

Разбира се, някои уеб страници предлагат връщане на покупките без обяснение в срок от 30 дни, а някои от физическите магазини предлагат възможност за връщане, но законово първите са длъжни да приемат стоката обратно, без обяснение, в срок от 14 дни, а физическите магазини могат да ви откажат.

Масово при поръчка през интернет има опция при куриера „Отвори, преди да платиш“ или „Прегледай, преди да платиш“, но това не отменя задължението на онлайн търговеца да приеме стоката обратно в срок от 14 дни след покупката. Разбира се, трябва да платите разходите по връщането за своя сметка. Всеки онлайн търговец трябва да има „условия за връщане“ и да уведоми купувача преди сделката, пише в Закона за защита на потребителите.

Големият избор онлайн

В интернет имате много по-голям избор, отколкото в реалните магазини.

Възможност за безплатна доставка

Доставката, поръчана чрез интернет, често е безплатна, например за покупки с цена над 50 лв. или при други условия.

Лесно следене на промоциите

В интернет можете да намерите лесно най-добрата цена след кратко търсене, спестявайки си разходката до няколко магазина за техника например.

На практика, физическите магазини може да останат като витрини, в които да разгледате продукта и да го поръчате онлайн през уеб страницата на същия търговец (защото почти няма голям търговец с физически магазин, който да няма уеб страница), за да можете да го върнете в рамките на 14 дни, ако размислите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 8 години
Благодарим, коригирано е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Avalaon
преди 8 години
Много показателно за медията е, че дори няколко часа след посочване на неверни данни в статия , същите не са коригирани ! Дори и когато неверните данни са част от нормативен акт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Avalaon
преди 8 години
Информиран избор се прави само на място в търговския обект ! Затова и законодателят е заложил и 14 дневният срок с право на връщане на закупената стока. Променете срока в статията, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ceneto
преди 8 години
при онлайн пазаруване, можете по-лесно да направите информиран избор, по-добрите магазини имат система за рейтинг и мнения(макар че така се правят и манипулации) обикновенно има и доста повече характеристики на стоката.онлайн имате достъп до стоки които не присъстват на месния физически пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още