IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ев. Василев: "Изстиване" на пазара на имоти може да има след няколко години

Това, което се случва на пазара в момента, е далеч от истерията отпреди кризата, коментира управителят на Arco Real Estate Bulgaria

08:00 | 12.11.15 г. 6
<p>
	Евгени Василев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Евгени Василев. Снимка: Личен архив

Евгени Василев е управител на компанията за недвижими имоти Arco Real Estate Bulgaria, част от естонската Arco Vara group, от 2008 г. Преди това е бил директор Агенция в консултантската компания Elta Consult AD, която по това време е част от мрежата на CB Richard Ellis (CBRE).

С Евгени Василев разговаряме за тенденциите на пазара на имоти в София и перспективите за развитие на града.

- Г-н Василев, какви са Вашите наблюдения за основните тенденции на пазара на имоти в София от началото на годината?

- Със сигурност има раздвижване на пазара и завишен интерес от страна на потенциални купувачи. Причините за това са няколко. Интересът в началото на годината категорично беше генериран от освободените средства от Корпоративна търговска банка (КТБ). Ние също предвидихме, че хората ще се успокоят и ще вземат някакво решение за парите си след февруари месец. Първият най-сериозен ръст на продажбите беше регистриран в края на февруари – началото на март.

След това имаше известен спад на търсенето в средата на годината, който продължи до началото на септември. Със сигурност през последния месец, макар и да нямам окончателните данни на компанията, данните и от колеги, и други участници на пазара показват, че октомври месец е надхвърлил доста очакванията.

- От гледна точка на огледи или сделки?

- Говоря за сделки. При нас расте и броят на брокерите, което означава, че се увеличават и огледите. За мен сделките са най-силният индикатор.

Това, което казах, беше от гледна точка на агенцията. От гледна точка на инвеститора нещата са още по-оптимистични. В проекта ни в „Манастирски ливади“ към днешна дата имаме останали 11 апартамента от почти 300 обекта за продажба, които са без предварителен договор. Последният етап от проекта ще завърши в рамките на този месец и в началото на декември очакваме разрешение за ползване.

Наскоро обявихме, че сме в предварителен договор с един испански инвеститор, за да купим неговия парцел в кв. „Изток“. Нашата реакция спрямо пазара да закупуваме и да търсим нова инвестиция показва, че ние вярваме на това, което ни носи пазара в момента. Вярваме, че ръстът ще продължи.

- Предвид факта, че има издадени много разрешителни за строеж и се рестартираха и много стари проекти, неосъществени заради кризата, как очаквате това да се отрази на пазара? Може ли да се очаква „наводняване“?

- Думата „наводняване“ не бих я ползвал най-малкото защото е доста опасна. Със сигурност обаче – понеже се наблюдава цикличност и се случва на определен период от време, ще има някакво „изстиване“ на пазара. Не вярвам това да се случи в рамките на следващата година, но със сигурност към края на 2017 г. ще има някакъв отлив от потенциални купувачи.

Спрямо днешна дата и темповете тези дни скоро няма да се случи нещо подобно. Оценявам не само по ръста, който се е случил до момента, а и по запитванията на наши клиенти, които се интересуват къде точно ще строим в „Изток“, заявяват готовност да ни изчакат, за да влязат за сделка с нас. Това ми говори, че има една група хора, които имат парите, но ще изчакат качествените проекти, за да инвестират в тях. В крайна сметка цените са се качили с 3-4%, а не с 30-40%, няма нищо общо с онази истерия, която се случи на пазара преди кризата. Т.е. ще има „изстиване“, но то няма да е толкова рязко и ще е разхвърляно във времето, ако мога така да кажа.

Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
Да изстине, да изстине, колко да изстине ? 5 правилно е отбелязал ... мъртвецът колкото и да изстива, замръзва и отмръзва, все тая, все си е мъртвец.Пазарът на НИ е банкрутирал отдавна и няма да се възстанови скоро по съвсем обективни причини.А възстановяването ще дойде от интерес да се построи нова сграда със съвсем нови технологии спестяващи енергия за отопление/охлаждане.Средно годишно ако сега се заплаща по около 2000 лева за енергия (топлене/охлаждане) и данък 500 лева, то ако с новата сграда, се намали плащането до около 500 лева + 10 години освобождаване от данък (средно около 500 лева), то чистият икономически ефект за 10 години да е 20 000 лева, си е сума за която може да се замислиш.При все, че материалите за енергоефективна къща вече са с цени като за старите материали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 45 rate down comment 11
redcretin
преди 8 години
Ша си рече човек че са много топли - та да изстиват :)Пазара е мъртъв от 7 години вече, няма причина някога да се съживи въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 20
stefi
преди 8 години
така е , г-нът има информация от Първа ръка , той Строи освен чисто комисионерство !!Само *** би строил Без Маркетинг !! Интересът е винаги в София ..за това Цените Растат ..и ще растат..още "Няколко години" ;)..или мин Петилетка..;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
Браво на господна :) Първото обективно мнение по въпроса от много време, без да лети в облаците или да плюе отчаяно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/world/the-man-who-saved-germanys-new-democracy-wall-street-journal/The Man Who Saved Germanys New Democracy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/world/the-man-who-saved-germanys-new-democracy-wall-street-journal/The Man Who Saved Germanys New Democracy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още