IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет причини защо петролът може да падне до 25 долара през 2016 г.

От началото на годината суровината поевтиня с близо 18% и няма причина да се смята, че сривът е приключил, коментира Джеси Коен от Investing.com

20:54 | 23.11.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пет причини защо петролът може да падне до 25 долара през 2016 г.

Големият въпрос на петролния пазар през последно време е дали цените ще се оттласнат от дъното през 2016 г. или ще продължат срива надолу. От началото на годината суровината поевтиня с близо 18% и няма причина да се смята, че сривът е приключил, коментира Джеси Коен от Investing.com.

Според него има 5 мечи фактора, които доминират пазара, поради което през 2016 г. петролът може да се търгува между 25 и 35 долара за барел.

1. Добивът на петрол изпреварва търсенето след бума на шистовата индустрия в САЩ и след решението на ОПЕК да не ограничава производството, за да запази пазарния си дял. Според месечния доклад на организацията за октомври добивът в рамките на картела e около 31,64 милиона барела на ден, което се доближава до рекордно високи нива. 

2. Предлагането от ОПЕК се очаква да се увеличи още повече, когато Иран се завърне на петролния пазар, щом международните санкции бъдат вдигнати. Режимът в Техеран искат да удвои износа си на петрол до 2.3 милиона барела на ден до средата на следващата година, като по този начин свръхпредлагането ще нарасне още повече.

3. Притесненията за високото предлагане в САЩ, въпреки намаляващия брой на нефтените платформи, също би провокирало мечи нагласи. Според компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes броят платформи в САЩ в началото на ноември е бил 574, което е близо до най-ниското ниво от 2010 г. През изминалите 11 седмици нефтените компании са затворили 101 платформи и това би трябвало да е бичи фактор, тъй като предполага намален добив в бъдеще. Все пак добивът на петрол в САЩ остава около 9 милиона барела на ден през изминалата година, което е близо до най-високото ниво от началото на 70-те години.

4. Тревогите за състоянието на глобалната икономика доведоха до твърдения, че пренасищането на пазара на петрол може да продължи по-дълго от първоначалните очаквания. Забавеният икономически ръст в Китай играе ключова роля, като търсенето на петрол в Поднебесната империя през септември е 226 500 барела на ден – най-слабият ръст от над 8 месеца. Азиатската държава е вторият най-голям потребител на петрол след САЩ.

5. Насрещни ветрове ще дойдат и от силния долар, щом Федралният резерв на САЩ реши да вдигне лихвените проценти. Така суровините, деноминирани в долари, ще станат по-скъпи за купувачи, които ползват други валути.

Всички тези фактори показват, че връщането на баланса между търсенето и предлагането е далеч, поради което и цените на петрола ще останат ниски, коментира Джеси Коен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
САЩ да не би да са господарите на света? Мръднали си кутрето и цените на петрола, хоп надолу. И Русия и Саудитска Арабия са проблем за Щатите. Русия се зъби и надува, а саудитците пращат на американците терористи(поне с техните пари). Ниските цени на петрола удрят и по двете монархии. Но тези стойности не ги постигна американското правителството, а фирмите за шистов петрол и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
vankata89
преди 8 години
Хмм да падне да падне колко да падне. При условие че населението на планетата се увеличава както и потреблението съмняваме да се срине още кой знае колко. Може би вече е момент за дулгосрочни дълги позиции например чрез покупка на големи петролодопиващи компании като CVX и XOM.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Аз мисля, че ше го подаряват направо карат танкерите и раздават на вересия, кой плати плати, кой не жив и здрав ... Като червения кръст ше са камиларите, ше сноват напред назад и ако някой има нужда ше влачат менците, кво да праат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
Gold Zombie
преди 8 години
Петро-доларът си заминава и на щатите въобще не им дреме за добруването на Дома Сауд и малката им спретната средновековна монархийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
В това си налудничаво желание по скоро ше съборят камиларите от Арабия...щот ония могат само да си бъркат в носа и ако няма петрол , ще им остане само това занимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 7
lyusien
преди 8 години
ИМА И ШЕСТИ ФАКТОР И НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО АНАЛИЗАТОРИТЕ ВИНАГИ ГО ПРЕНЕБРЕГВАТ ТОВА Е ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС И ПОВИШЕНАТА ЕНЕРГИИНА ЕФЕКТИВНОСТ НА ВОДЕЩИТЕ СТРАНИ САЩ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЕС АВСТРАЛИЯ ЯПОНИЯ КАНАДА ОСОБЕННО В ТРАНСПОРТА - ЕЛ АВТОМОБИЛИ ПОЧТИ ЗАМЕНИХА АВТОМОБИЛНИЯ СИ ПАРК СЪС МНОГО ЕФЕКТИВНИ АВТОМОБИЛИ С НИСЪК РАЗХОД КАМИОНИ С ГАЗ ПО ЕФЕКТИВНИ ТРАНСПОРТНИ СХЕМИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 12
comet
преди 8 години
Figure 3. Average cost of crude oil production , т.е. 27 долара за Близкия изток и 50 долара за Русия : http://www2.deloitte.com/ng/en/pages/energy-and-resources/articles/crude-awakening-the-impact-of-plummeting-crude-oil-prices-on-company-finances.htmlДнес борбата за надмощие (между големите) ЩЕ Е И за контрол над най-евтините кладенци за петрол, т.е. за контрол над територията на Близкия изток. В последните 20 години САЩ спечелиха териториално предимство там, но Китай и Русия нямат намерение да се предават лесто, още повече че ниските цени ги предизвикаха про-американските близкоизточни арабски колонии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 13
Hermes73
преди 8 години
Причината е само една-неистовото желание на САЩ да съборят Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
mrynmryn
преди 8 години
Едните обясняват, как щял да се вдига, другите да пада, трети щели да му връщат "нормалните" цени, каквото и да значи това, а аз като гледам ще си стой все на тая цена +-5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още