IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат отлагане на глобите за офшорни фирми с ниви за трети път

През преходните и заключителните разпоредби на Закона за опазването на земеделските земи се прави опит за ново отлагане

17:45 | 18.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Налагането на глоби за офшорни компании, които притежават земеделски земи, може да се отложи с две години.

Причината е одобрено изменение в Закона за опазването на земеделските земи, която е минала на първо четене през парламентарната комисия по земеделие преди дни. Вносител на поправката е проф. Иван Станков.

Според сега действащия закон в България нямат право да притежават земеделска земя компании от офшорни зони и дружества, регистрирани извън Европейския съюз. С последните промени беше въведена санкция от 100 лв. на притежаван декар земеделска земя в нарушение, а след 3 месеца глобата става 300 лв./дка. 

По закон санкционирането трябва да се прилага от октомври тази година, но тихомълком е направен опит за отлагане до 1 октомври 2017 г. през преходните и заключителните разпоредби на Закона за опазването на земеделските земи, въпреки че самата забрана е записана в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. 

„Водихме разговори с Министерството на земеделието, защото не можахме да се подготвим за този срок, който беше определен. Създават се доста сериозни проблеми, защото това е международен въпрос“, казва проф. Станков. И допълва, че срокът се удължава, без да отпада самото изискване към офшорните компании да се освободят от нивите.

Спорният текст предстои да бъде гласуван в пленарната зала. Ако той бъде приет, това ще е третото отлагане на срока за налагане на глоби на офшорките. Още от април 2014 г. беше ясно, че ще има санкции за тези компании.

В началото на тази година обаче бяха направени промени, според които налагането на глоби трябваше да влезе в сила от май, а после срокът беше променен на октомври – отново с мотива, че компаниите имат нужда от време да се съобразят с изискванията на закона.

Според експертни оценки в сектора от 2014 г. насам от близо 1 млн. дка земя в момента офшорките държат 300 хил. дка. По закон глобата за тях е 100 лв. на дка. Това означава, че държавата може да събере 30 млн. лв., ако приложи закона. Санкциите се налагат от областните управители. Приходите от глобите трябва да постъпват по бюджета на Министерството на земеделието и храните. За целта обаче самото ведомство, което разполага с актуална информация за собствеността на нивите, трябва да я предостави на областните управители. Такава информация е достъпна и публична и през Търговския регистър.

Юристи посочват още, че въпросните промени са в противоречие със Закона за нормативните актове, в който се забранява да се дава обратна сила на разпоредби, които предвиждат санкции. Това може да се прави само в случай, че новите санкции са по-леки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
ceneto
преди 8 години
спонсорирана новина,това е като рекламата за контрабандата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още