IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо спирането на приходите от петрол на ИДИЛ не е достатъчно?

Петролните приходи на екстремистката групировка се нареждат едва на трето място във финансирането ѝ

09:06 | 22.11.15 г. 10
<p>
	Иракската армия с пленено знаме на Ислямска държава <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Иракската армия с пленено знаме на Ислямска държава Снимка: архив Ройтерс

Военните самолети на САЩ и коалицията им стартираха бързо засилваща се въздушна кампания срещу петролните кладенци, рафинерии и сондажни станции на „Ислямска държава“ през последните дни, подкрепяйки военните мисии до момента, целящи изпепеляването на цистерни и събарянето на съоръжения, които формират структурата на петролната контрабанда на групировката, коментира Foreign Policy.

Целта на военновъздушните удари е да унищожат способността на „Ислямска държава“ да печели от завзетите петролни полета, но дори ако атаките постигнат това, екстремистите все още ще имат много пари в брой на разположение. Причината е, че най-важният приходен поток на военната група идва не от суров петрол, а от изнудване на милионите хора, които живеят под бруталното им управление на контролираната територия в Ирак и Сирия.

През юли Даниел Глейзър, помощник-секретар към министерството на финансите, заяви, че „Ислямска държава“ е откраднала огромна сума пари от дузина банки, които е завзела в Мосул, Ирак, през 2014 г. Най-големият източник на приходи на групировката обаче е съвсем различен: изнудвания. Принуждаването на 8 млн. души да плащат пари чрез изнудване предоставя на „Ислямска държава“ стотици милиони долари годишно, казва Глейзър, като екстремистите изискват да се плаща за всичко – от събиране на боклука и гориво за отопление до пътни такси.

Продажбата и контрабандата на петрол се нарежда на трето място, допълва той. Това означава, че американската военновъздушна кампания в момента може би е по-малко ефективна отколкото се надяват американските представители. Администрацията на президента Барак Обама до преди време изключваше таргетиране на цистерни или големи части от петролната инфраструктура на Сирия заради риска от човешки жертви и опасения за трайно унищожаване на петролните съоръжения, от които страната евентуално ще се нуждае след края на войната, казват официални представители.

Този вътрешен дебат приключи на 21 октомври, когато американските военни самолети започнаха удари по някои от най-големите сирийски петролни полета, спирайки поне временно дейността им. „Ислямска държава“ контролира по-голямата част от основните петролни полета на Сирия от 2014 г. насам, но сондажните помпи на всички най-големи полета – Сиджан, Азрак, Абу Хардан, Танак и ал-Омар, понасят удари от около 12 акции от началото на кампанията миналия месец. В бомбардировка рано в понеделник бяха унищожени 116 цистерни в близост до сирийско-иракската граница, след като от въздуха бяха пуснати флаери, предупреждаващи шофьорите за удара, казват военни представители.

Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Американците целят обезлюдяването на Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 4
Forester
преди 8 години
За пореден път ни манипулират, натрапвайки ни видимита, по холивудски атрактивна част на мегапроекта-фанатизирани ислямисти, точещи безплатно петрола на Ирак и Сирия, рекетиращи бедуините......и припечелващи от контрабанда. Но Тhomson Reuters показва, че групата контролира активи от над 2 трлн. долара и има годишни приходи от 2,9 млрд. долара. И този бизнес се бил правил от джангали с килийно образование, наизустили две страници от една Свещена книга?????Айде не на нас тия, другари хамериканци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"В района на Райан за пореден път бомба е ударила електростанция, която обезпечава с електричество големия сирийски град Алеппо. На 10 октомври самолети на ВВС на САЩ вече са нанесли удар по този обект, унищожавайки трансформаторна подстанция и оставяйки без ток голяма част от Алепо. Направляването и видеонаблюдението на нанасянето на авиаударите по граждански обекти в района на Алепо е извършил американски безпилотен летателен апарат MQ-1 C Grey Eagle. Тоест, ударите от авиацията на НАТО е целенасочена и е нанасяла удари по обекти на гражданската инфраструктура, а не по цели на терористи."====Данаци или изнудване все тая. Въпроса е колко е платежоспособно населението. Не бива да се съди по мигрантите тъй като те се финансират по друга линия. Парите им се превеждат само ако мигрират а не за живот там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Ако Обама е бил искрен, то тогава защо коалицията на САЩ бомби само инфраструктурата на Сирия а не ИД!? Подстанции и ел централи пък защо бомбят? За да оставят жадни милиони в големите градове на Сирия ли /помпените станции работят с ток/ ? А е момента те най много бомбят петролни съоръжения въпреки протестите на Сирия и Русия. Руснаците удрят цистерните но не и помпите, тъй като тези съоръжения са скъпи и ще са нужни на Сирия за да се възстанови. Точно това не искат да стане САЩ и ИД. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Администрацията на президента Барак Обама до преди време изключваше таргетиране на цистерни или големи части от петролната инфраструктура на Сирия заради риска от човешки жертви и опасения за трайно унищожаване на петролните съоръжения, от които страната евентуално ще се нуждае след края на войната, казват официални представители."Ми то тъй спокойно можеха да си къпят десетина години...бизнес кеф , ако разбира се тия *** не направят някоя простотия и да развалят американския алъш вериш.Ама се появи Путин и сега сценария ше се сменя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Защо спирането на приходите от петрол на ИДИЛ не е достатъчно?"===Защото така казва пропагандата на САЩ! Иначе си е чиста глупост. Разбира се, че е достатъчно. А ако не е, все пак могат да им спрат банкирането при желание. Какво ще разменят тогава за оръжие и муниции !????? Зърно на бит пазара ли, антики!? Бартер ? Ако ги отрежат от банковата система загиват прави. Изнудвали местните?! Те от къде вземат пари? Какво произвеждат под дъжда от бомби , куршуми и кланета, колко и кой го купува и колко струва тази "скъпа продукция с висока добавена стойност" !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
да не забравяме и най-големите джамбази най-добрите съюзници на Демокрацията - камиларите от Сунитска Барабия на които горещо пожелавам скорошен фалит завръщане към пещерите и една красива цветна революция, която да допринесе за един демократичен преход, за такъв какъвто брадатите им шейхове да съжаляват, че са се родили ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Не може защото както виждате и на снимката тея брадати клонинги са снимани с американски военнен джип. А тези неща не падат от луната или да са им ги подарили за Коледа на ПЕДИЛа. Американска Държава продължава да бъде въоръжавана от фирмата майка в Пентагона и ЦРУ това е обществена тайна. ПЕДИЛ не може да бъде спрян, защото за да спре ПЕДИЛ, Сашшш трябва да бъде спрян или по точно разни отровни насекоми като Джон Маккейн, Соросоида и други такива некролози на които горещо им желая скорошно поемане към вечните ловни полета, че изтрепаха сумай ти невиннен народ.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още