IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията ще предложи увеличение на майчинството от догодина

БСП предлага парите за майките във втората година от майчинството да са равни на минималната работна заплата

14:10 | 21.11.15 г. 1
Опозицията ще предложи увеличение на майчинството от догодина

Опозицията ще предложи увеличение на майчинството от 2016 година, съобщи Нова телевизия. Предложения в тази насока се очакват между първо и второ четене на бюджета за догодина.

В момента майките получават във втората година на майчинството по 340 лева на месец. Размерът на обезщетението не е променян от миналата година.

От БСП ще предложат тази сума да се обвърже с минималната работна заплата и така майчинството да бъде в размер на 420 лева месечно. Корнелия Нинова аргументира идеята с мотива, че обещетенията се плащат на базата на осигуровки върху трудовите възнаграждения и след като минималната заплата расте, то и обезщетенията трябва да се повишат. 

Увеличение на средствата ще предложат и от ДПС, но в рамките на 60 лева до 400 лева месечно и без да бъде обвързано с минималната работна заплата.

Средно платеното майчинство в Европа е пет месеца. Най-кратко то е в Малта, Германия и Швеция - 3 месеца и половина. Най-дълго е у нас. Точно с този аргумент управляващите за поредна година възнамеряват да замразят парите на майките.

"По-скоро трябва да говорим за цялостна политика, която също изисква сериозен ресурс", коментира председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, визирайки нуждата от нови детски градини, целодневно обучение и качествено образование.

Опозицията обаче е на друго мнение. Аргументът е, че България се топи и държавата трябвало да помогне. в парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
fras
преди 8 години
Тия от опозицията до преди 1 г. бяха управляващи.Що бе, джанъм, не направихте тогава всички тези добри неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още