IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абаджиев: Над 1 млрд. лв. са изплатили пенсионните дружества за 2002-2015 г.

Доходността на фондовете в периода от 2002 до 2014 г. е средно около 5-6%, обясни председателят на БАДДПО

12:19 | 23.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Никола Абаджиев в&nbsp;&bdquo;Invest/Or&ldquo;.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV България</em></p>

Никола Абаджиев в „Invest/Or“. Снимка: Bloomberg TV България

Над 1 млрд. лв. са изплатили пенсионноосигурителните дружества в периода от 2002 г. до 30 септември 2015 г., докато за периода 2002-2014 г. фондовете са постигнали средна геометрична доходност от около 5-6%. Това коментира председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев в седмичното обзорно пазарно предаване Bloomberg TV България „Invest/Or“, излъчено на 22 ноември.

Данните на БАДДПО показват, че от тези начислени и изплатени суми 754,287 млн. лв. са получили осигурените лица под формата на допълнителна пенсия или наследени средства, 107,666 млн. лв. е еднократната вноска на дружествата в Националния осигурителен институт (НОИ), направена през март 2011 г. във връзка с професионалните фондове, а други 300 млн. лв. са преведени еднократно по силата на параграф 4 от Кодекса за социално осигуряване, касаещ ранно пенсиониращите се. 

От изплатените близо 755 млн. лв. на осигурените лица 692,441 млн. лв. са от доброволните пенсионни фондове (ДПФ), 32,913 млн. лв. от универсалните пенсионни фондове (УПФ), а 28,933 млн. лв. - от професионалните (ППФ), показва справка на БАДДПО с разбивка по видове фондове.

Близо 9 млрд. лв. се намират по индивидуалните сметки на осигурените лица в пенсионните фондове, коментира още дейността на пенсионните компании Никола Абаджиев.

„Около 2,5 млрд. лв. от тях са вследствие на инвестиране на техните средства от пенсионноосигурителните дружества и фондове”, добави председателят БАДДПО. Специалистът отчита като доста оптимистични резултатите на пенсионните фондове от началото на годината до 30 септември 2015 г. въпреки редицата предизвикателства в хода на годината.

„Активите на пенсионните фондове и през тази година растат с добри темпове, като нарастването им през деветте месеца, сравнено със същия период за предходната година, е 13%. Това, както и темповете на нарастване на броя на осигурените лица в отделните фондове, са един добър резултат”, каза Никола Абаджиев.

Показателите са добри, но трудностите, с които се сблъсква БАДДПО, са свързани с пенсионната реформа и дебатите в края на 2014 г. и началото на 2015 г.

„В края на миналата година асоциацията заедно с всички пенсионноосигурителни дружества имаха възможността да поставят своята дейност пред всички държавни институции, включително и пред Народното събрание. Имаше насрочена комисия за проверка на дейността на пенсионноосигурителните дружества. Това бе свързано с промените, които правителството направи. Правя чест и на управляващите, и на пенсионно осигурителни дружества, че в крайна сметка изводът е, че средствата в пенсионните фондове са управлявани добре”, добави Абаджиев.

Той припомни за честите заседания на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание с участието на представители от осигурителната индустрия и за дейността на временната комисия, която се занимаваше с тяхната дейност в опит да се намери път към реформи в сектора.

Абаджиев не пропусна да спомене и за приетите в края на 2014 г. „едни прибързани промени“ в Кодекса на социалното осигуряване, касаещи дейността на пенсионните фондове, свързани с избора на лицата да се осигуряват само в НОИ.

„Продължаваме своята дейност и се надяваме, че това няма да ни се отрази, но така или иначе предизвикателството е голямо. Не сме оптимисти, че финансовите резултати, които сега показваме, следващата година ще бъдат в такива параметри. Притеснени сме, че тези промени ще доведат до сблъсък с капиталовите пенсионни фондове и НОИ, т.е. между първия и втория стълб. Това е един от недостатъците им”, обяснява риска специалистът.

Абаджиев има опасения и че въпросните промени ще имат отрицателни последствия върху правата на осигурените лица.

„Прехвърляйки се в НОИ, те ще загубят някои свои права – средствата им ще отидат в т.нар. „Сребърен фонд“, т.е. те повече няма да имат никаква допълнителна доходност по тези средства, ще загубят и права по отношение на наследяването на средствата”, коментира Абаджиев.

Председателят на БАДДПО разясни и повече подробности за доходността и възможността за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове в дейността на общественото осигуряване и обърна специални внимание на последиците от влизането в сила на тази промяна.

„Хората, които желаят да прехвърлят пенсионното си осигуряване от универсалните към държавните пенсионни фондове са основно полицаи и военни, на които скоро им предстои пенсиониране, и така ще им бъде начислена по-висока пенсия. Очаквахме да няма наплив на хора, които искат да се отказват от капиталовите пенсионни фондове и да се прехвърлят в НОИ – така биха загубила една добра възможност да получат допълнителна пенсия, тъй като натрупващите се пари работят за тях”, каза специалистът.

Според него хората, които добре се ориентират в ситуацията, и тези, които имат значителни натрупвания по своите индивидуални партиди, едва ли ще предпочетат да ги = прехвърлят в НОИ.

„Съветваме да не се прибързва с това прехвърляне, което би могло да бъде направено до 5 години. преди пенсиониране”, разясни Никола Абаджиев.

Той продължи с коментарите си относно начислените и изплатени суми от пенсионните фондове.

„Пикът на плащанията ще започне, когато хората започнат да получават пенсиите си от фондовете, където имаме повече от 3 млн. осигурени лица”, подчерта председателят на БАДДПО.

За периода от 30 септември 2013 г. до 30 септември 2015 г. доходността е била около 3,5%, а за периода 30. 06. 2013 г. - 30. 06. 2015 г. доходността на всички пенсионни фондове е била над 6%, посочи Абаджиев.

Той добави, че като цяло за периода от 2002 до 2014 г. средната геометрична доходност на пенсионните фондове е между 5% и 6 %. По-конкретно УПФ носят 5,6%, ППФ – 5,34%, а ДПФ – 5,02 на сто, показват данни на БАДДПО.

„100 лв., вложени в даден пенсионен фонд през 2002 г., вече са нараснали два пъти. Тази средна доходност се получава и въпреки срива на капиталовите пазари през 2008 г.”, обясни подробно Никола Абаджиев и посъветва хората относно допълнителното пенсионно осигуряване да бъде дългосрочно, но с малки суми, за да се получи този ефект на капитализиране на средствата, които се влагат.

Цялото интервю с председателя на БАДДПО Никола Абаджиев гледайте в записите от предаването „Invest/Or“

Част I

Част II

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 8 години
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 8 години
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
bstoyano
преди 8 години
защото при удръжка на "входа" 4% и 1% инвестиционна такса, трябва по кръчмарски сметки да докарат малко над 5%, за да излезе осигуреният на нула, без компенсация за инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
bstoyano
преди 8 години
малка подробност, не са ги "изплатили". изплащат се печалби от тотото и от държавната лотария, където срещу левче си спечелил 5 милиона, да речем. Пенс.фондове са ги ВЪРНАЛИ на тези, които са им ги дали за управление преди това, СЛЕД КАТО са си начислили таксите. Та, смятайки и отчислените такси, да кажат БАДДПО и компания, колко са спечелили/загубили осигурените лица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още