IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекс ван Дам: Бизнесът и потребителите ще търсят повече киберсигурност

Мишена на т.нар. престъпници с бели якички продължават да са данните на потребителите, посочва пред Investor.bg хедж фонд мениджърът

08:10 | 24.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Хедж фонд мениджърът Лекс ван Дам става световно известен през 2009 г., когато участва в сериала на BBC 2 Million Dollar Traders. Той инвестира 1 милиона долара от собствените си средства и обучава участниците, които никога преди това не са търгували на международните фондови пазари.

Лекс ван Дам е специален гост на тазгодишния INVESTOR Finance Forum, който за пореден път събира на едно място инвестиционния елит. В неговата академия за трейдъри се обучават както напълно неподготвени хора, така и професионалисти.

Атаките в Париж и заплахите за сигурността ще увеличат от инвестиционна гледна точка търсенето на киберсигурността, както и разпространението на технологии за наблюдение и отбрана, казва Лекс ван Дам пред Investor.bg.

„Докато сме изправени пред увеличена терористична заплаха, т.нар. престъпност на белите якички превръща в своя мишена данните на потребителите. Пример са кибератаките над веригата супермаркети Target в САЩ и тези над телекома TalkTalk в Обединеното Кралство. Ще има по-голямо търсене на решения за киберсигурността, които да защитават бизнеса и потребителите“, смята хедж фонд мениджърът.

„Като хедж фонд мениджър и професионален трейдър от повече от 20 години съм виждал всичко. Пазарите се променят непрекъснато и трейдърите имат нужда от обучение“, каза още ван Дам.

„Светът днес е много по-различно място в сравнение с преди 10 години и е много важно всеки да има основни познания за това как да управлява спестяванията си и колко е важно да инвестира за пенсията си. Все пак има много предимства за хората, решили сами да управляват своите собствени инвестиции, вместо да плащат на посредник за резултат, който те сами биха могли да постигнат с подходящото обучение“.



Ван Дам посочва, че все повече хора се обръщат към академията, особено предвид назряващата пенсионна криза и удължаващата се продължителност на живота.

Пазарни изненади

2015 година беше подготвила изненади за пазарите – девалвацията на юана през август, както и решението на Фед през септември да не вдигне лихвите. За да избегне негативните последици на такива изненадващи ситуации трейдърът винаги се опитва да идентифицира къде може да се появи т.нар. pain trade – когато определен популярен клас активи или пък популярна инвестиционна стратегия преживеят обрат и хванат инвеститорите неподготвени.

„Има редица фактори, които се вземат предвид, за да се идентифицира този феномен. Най-надеждните са нетните спекулативни позиции на пазарите на фючърси. Ако може да определите консенсусната позиция, то всеки външен шок ще изненада пазарите и ще доведе до нестабилност. Ако сте подготвени, може да предприемете стратегия, противоположна на тенденциите в pain trade и да спечелите от ликвидации, които обикновено следват.

„Ключова тема, която следим, е преходът в Китай и ефектите, които той може да има върху суровините и валутите, зависещи от пазара на суровини, както и перспективите пред икономическия ръст в развиващите се пазари, където от известно време се наблюдава песимизъм“, посочва Ван Дам. „В крайна сметка всичко зависи от вашия инвестиционен хоризонт, но в дългосрочен план със сигурност има възможности в Китай и Индия, където има фактори, които още дълго време ще оказват влияние“, смята той. 

Фед и ЕЦБ на фокус

Безспорно водещ фактор за пазарите в днешно време са дебатите за това, кога Федералният резерв на САЩ ще увеличи основните лихвени проценти от рекордно ниските им нива. Според хедж фонд мениджъра тези дискусии, сезонните фактори, както и по-плахият подход в паричната политика на повечето централни банки със сигурност са допринесли за лекото поскъпване на акциите на глобалните фондови пазари през последно време.

Все по-големи стават очакванията, че през декември САЩ и Европа ще предприемат противоположни парични политики – Фед ще вдигне лихвените проценти, а ЕЦБ ще разшири програмата си за стимули. При такава ситуация най-ясният начин за действие е да се продава евро спрямо долар, смята Лекс ван Дам.

Друг начин е да се държат европейски акции на дълги позиции, и да държиш по-малко или евентуално да имаш на къси позиции американски акции - стратегия, която според ван Дам е проработила доста добре от началото на годината досега.

„От гледна точка на ликвидността късите сделки на развиващите се пазари и на пазарите на суровини изглежда са най-ясният подход при комбинация от очаквано вдигане на лихвените проценти в САЩ и забавена световна икономика. Разбира се, нито едно от тези действия не е особено оригинално и трябва да следите малко по-внимателно пазарите, за да откриете възможности във всеки клас активи“, посочва той. 

INVESTOR Finance Forum се провежда с подкрепата на Делтасток - генерален спонсор, Пощенска банка - основен партньор на форума, както и с подкрепата на  ЕЛАНА Финансов Холдинг, финансова група Karoll, Schroders, ActivTrades, Benchmark Finance, Alaric Capital, Българска фондова борса – София, Варчев Финанс и Финаналитика.

Партньори на форума са Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Асоциацията на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на трейдърите в България, Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/. 

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт. Събитието се съорганизира с Bloomberg TV Bulgaria!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
аха, същите клиширани фрази всеки път.като чуя няколко от познатия репертоар губя концентрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
аха, същите клиширани фрази всеки път.като чуя няколко от познатия репертоар губя концентрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ами продава си продукта човека - обучение за трейдъри. Променящ се свят, нови предизвикателства... същите ги говоря и аз на клиентите, като им продавам ИТ обучения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още