IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Евтино евро би било добра новина за българския пазар

Ако ЕЦБ разшири плана си за стимули, износителите в България ще могат да увеличат производството си, смята главният инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг"

08:16 | 25.11.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Очакваните стимули за еврозоната и евтиното евро биха били добри новини за българския пазар. Това прогнозира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „ЕЛАНА Трейдинг“. Цачев е един от участниците на тазгодишния INVESTOR Finance Forum. Фокусът му е насочен към икономически и финансови прогнози, инвестиционни консултации и обучение. В последните 10 години Цачев ръководеше анализаторския отдел на „ЕЛАНА Трейдинг“.

"Ако ЕЦБ разшири програмата си за стимули през декември, каквито са пазарните очаквания, и ако еврото отслабне, българският пазар ще реагира добре, тъй като повечето компании изнасят за региона и имат капацитет да увеличат производството си", казва Цачев пред Investor.bg.

„Индустриалните компании с ниски задължения и добри пазарни позиции в чужбина ще са най-добрите компоненти, когато инвеститорите са доволни от техния мениджмънт и финансови отчети“, допълва той.

„Последните няколко години показаха, че българският пазар е изключително внимателен в избора си и залага на добрите резултати и стабилния растеж. Тези акции отчетоха значително поскъпване и доказаха, че на БФБ има място за „работещите“ пари“, казва още Цачев.

Пренасищане на петролния пазар

Що се отнася до глобалните пазари, Цачев очаква забавеният икономически растеж в големите икономики да продължи да оказва натиск над цените на суровините в низходяща посока. „Тази тенденция ще продължи, особено при петрола, където има прекалено много излишък“, посочва експертът. 

„Федералният резерв на САЩ по-скоро ще изненада пазарите с пасивност и половинчати мерки“, прогнозира Цачев.

„Инвеститорите в акции ще тълкуват това като продължаване на стимулите и ще наблюдаваме отново ръст на индексите. Но каквото и да предприемат централните банки, фондовите пазари ще се държат, така както обичайно са го правили в късен етап на икономическия цикъл. И инвестиционните решения трябва да се базират именно на този опит – да се даде повече тежест на потребителския сектор. Растящата лихва в САЩ ще съживи финансовия сектор в страната, защото банките ще се възползват от по-бързото покачване на лихвите по кредитите“, допълва той.

САЩ и Европа в различни посоки

Международните пазари очакват през декември САЩ и Европа да приложат противоположни парични политики. В такава ситуация най-силно реагира валутният пазар, а ефектът се пренася върху финансовите резултати на компаниите.

„Щатските корпорации отчитат по-ниски приходи от чужбина или губят конкурентни позиции“, казва експерът от „ЕЛАНА Трейдинг“.

„Европейските компании печелят от ниското евро, но пък те бяха засегнати по-силно от кризата в Русия. Плюсовете за тях трябва да се видят през следващата година, когато подобрението на глобалната икономика ще доведе не само до повече продажби, но и до ръст на нормата на печалба. Европейските износители, включително и компаниите от България, които се търгуват на нашата борса, ще се възползват от конкурентните предимства. Техните акции също ще се представят по-добре спрямо американските, но само когато икономиките в ЕС покажат устойчиво възстановяване. А това вероятно ще стане едва през втората половина на 2016 г.“, обяснява още Цачев. 

INVESTOR Finance Forum се провежда с подкрепата на Делтасток - генерален спонсор, Пощенска банка - основен партньор на форума, както и с подкрепата на  ЕЛАНА Финансов Холдинг, финансова група Karoll, Schroders, ActivTrades, Benchmark Finance, Alaric Capital, Българска фондова борса – София, Варчев Финанс и Финаналитика.

Партньори на форума са Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Асоциацията на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на трейдърите в България, Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/. 

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт. Събитието се съорганизира с Bloomberg TV Bulgaria!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
За мен не е особено ясно, за страните в КОЙ регион става дума? Износа ни за ЕС би следвало да е деноминиран в Евро и респ. дали еврото е силно или слабо, не би следвало да има значение.Може да има ефект за износ, деноминиран в друга валута (USD например) - т.е. износ за страни като Русия, Турция, Американски, Азиатски, Африкански страни, но колко ли изнасяме за там не зная и дали наситина износа за ТЕЗИ региони е достатъчно голям процент, за да се усети реално ЕВЕНТУАЛНОТО повишението там в българската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
misanthrope
преди 8 години
Според мен няма НИЩО вярно в това, което си написал, АМА НИЩО (пак казвам, според мен)1) "И какъв е резултата? Никакъв" Това е НАПЪЛНО невярно. Преди 15 год. 500 евро беше мечтана заплата в България дори за квалифицираните ИТта. Днес е прилична заплата на общак. Преди 15 год. имаше нива на безработица, двойно по-високи, даже в големите градове. Днес, въпреки кризата, безработицата е много по-ниска. Не зная за БВП но си мисля че е поне двойно по-висок. Така че успехите са безспорни, друг е въпросът, че повечето българи са вечно недоволни мрънкачи и са винаги и от всичко недоволни. Обективни причини за неудовлетворение са неуредиците в обществото - липса на върховенство на закона, липса на ефективно ( да не кажа каквото и да е) правосъдие, липса на стабилни и приемливи социални услуги като пенсии и здравеопазване, липса на поддържана инфраструктура. Това кара хората да са недоволни и да емигрират. Може и да си мислят, че причините са икономически, но най-често не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
2)Причината да не можем да се мерим със запада не е че не изнасяме достатъчно качествени и евтини стоки и услуги, а че изнасяме такива, с ниска добавена стойност. Ако ние произвеждаме и изнасяме стоки и услуги, то развитите държави изнасят основно нов-хау и инвестиции. Така голямата печалба, лъвския пай остава при тях, а ние рупаме трохички, колкото можем да избачкаме с двете си ръце, а така не се забогатява. Може да се живее, даже да се живее не лошо, но не и да се живее добре или да се забогатее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
sdar
преди 8 години
По принцип си прав, но при нашия случай не е точно така. Нали вече 15г. имаме политика на привличане на ПЧИ-та и стимулиране на бизнеса за експорт? То не бяха плоски данъци, не бяха други стимули. И какъв е резултата? Никакъв.Донякъде проблемът е че за да може да изнасяш една стока то трябва да е евтина и качествена. Това става с нови технологии и квалифицирани и опитни работници. За първото трябват пари, а вторите отдавна са навън защото при нас няма никакви условия за подобна работна ръка. Просто няма как да се конкурираме с развитите държави с уредения им живот и нормалните им заплати. Затова и трябва да се наблегне на потенциала на вътрешния ни пазар и потребление, ама нарочно не се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Sakamano
преди 8 години
Експортът е начин да се повиши вътрешното потребление по естествен път - чрез създаването на повече и и все по-добре платени работни места. Другият начин е чрез дълг. Аз не съм убеден, че икономиката ни като цяло може да се нарече експортно ориентирана. Като че сме най-добри в експорта на млади и образовани българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
sdar
преди 8 години
Малко е нагло постоянно да се повтаря рефрема с експортно ориентираната икономика, когато страната ни реално е с най-ниското вътрешно потребление. Много години все за експорт работим, масово, защото вътре пазара е слад. И вместо някой да погледне как аджеба да се подобри живота на хората и да се стимулира потреблението ни, той пак припява за експорт. Верно, една инфлация и обезценка на валутата ни ще стимулира експорта, но също така и мизерията в мизерната ни държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още