IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джихад без граници

Терористичните атаки на различни места в цял свят през последните десетина дни доказаха, че джихадът отказва да признае граници

11:27 | 24.11.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Последните терористични атаки в Париж и Мали показват колко безсмислено е да възприемаме джихадисткия тероризъм като проблем, който може да бъде регионално ограничен. Тероризмът е отнел живота на над 32 600 души през миналата година, като броят им се е увеличил с 80% спрямо 2013 г. и отчита рекордно висок годишен ръст, сочи индексът на глобалния тероризъм (Global Terrorism Index). През последните десетина дни станахме свидетели на джихадистки терористични атаки на места, които са доста далеч едно от друго. Багдад, Бейрут, Париж и Бамако се оказаха цели на глобалния джихад, който от десетилетия насам отказва да признае граници, коментира POLITICO.

Западните политици се опитват да разберат предизвикателствата на джихада от атаките на Ал Кайда от 11 септември 2001 г. насам. САЩ поведе НАТО във война в Афганистан, откъдето дойдоха атаките срещу кулите близнаци, само за да открие, че терористите, чието унищожаване беше основната цел, се появяват отново в други страни.

Ал Кайда в Ирак, опустошена от продължителните американски военни операции, се превърна в „Ислямска държава“, точно както муджахидините в Афганистан – обучени и въоръжени от Запада в борбата им срещу Съветския съюз през 80-те години на миналия век, мутираха в талибаните. Кампанията, използваща дронове, убива онези, за чиято роля в предишни терористични атаки знаят западните разузнавателни служби. Но предвиждането на следващата цел или идентифицирането на възможните извършители със сигурност не е лесно.

През 2002 г. първият министър на отбраната при президента Джордж Буш Доналд Ръмсфелд зададе един въпрос: „Дали залавяме, убиваме или възпираме и разубеждаваме повече терористи всеки ден, отколкото те привличат, обучават и разполагат срещу нас?“. Близо десетилетие по-късно изглежда отговорът на този въпрос е отрицателен. Нещо повече, терористите не идват от ислямски училища, а от редиците на обикновените недоволни мюсюлмани в цял свят.

Западът, търсещ кратко и просто решение на терористичната заплаха, е обезсърчен от демографията. В света има 1,6 млрд. мюсюлмани, като не всички са терористи, и е невъзможно Западът да обяви война на всички тях, без да предизвика сериозни последствия. Ограничаването на пътуванията до и от мюсюлманските страни или спирането на имиграцията все още не решава проблема на израсналите в Европа и Северна Америка джихадисти.

Друго основателно опасение е дали Западът ще продължи да бъде моралният лидер, който твърди, че е, в един модерен свят, основаващ се на универсални човешки права, ако приеме предложенията на екстремистите в собствените си редици за изолиране, наблюдение или депортиране на всички мюсюлмани.

Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 15 rate down comment 0
toto
преди 8 години
абе те и Евреите бяха 6 милиона в Германия преди войната :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
:) Така ли? Е разбира се, когато нямаш какво да кажеш, ми обясняваш до кое отделение съм учил и през коя година. Остани си със здраве и продължавай да си живееш със заблудата че си от висшата раса, че си с нещо по-добър, не може да ти се помогне. Отчайващо елементарни сте. Мразим мюсюлманите и Турция, и обичаме Русия, щото така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
А пък кога точно ЕТА или ИРА са тръгнали да завладяват целия свят и да отмъщават на мюсюлмани.Твърде повърхностен и неточен си за подобна дискусия и е по-добре да не се излагаш като кварталния специалист учил само до 3-то отделение през 1920-а година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Ей дървен философ си и това е.Къде ще ми сравняваш ЕТА или ИРА с мюсюлманските изверги???studioaa много хубаво ти го е написал. А инквизицията е била в средновековието. Днес кой век сме че да го използваш като довод за съвременно поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Нищо не каза за инквизицията, сектите, ЕТА и ИРА. Колко хора протестираха по улиците срещу тях? Значи всички са техни съучастници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Твърдението ти е меко казано смешно, значи според твоята безумна логика за да кажеш дали един кон е "щур" или "нормален" трябва ти самия да си кон иначе не може. Много ясно, че мнозинството от хората не искат да упражняват насилие, но това мнозинство НЕ ПРАВИ НИЩО, ЗА ДА СПРЕ ТЕЗИ УПРАЖНЯВАТ ТОВА НАСИЛИЕ, което значи, мнозинството е СЪУЧАСТНИК НА ТЕРОРИСТИТЕ и не по-малко виновно от тях. Колко многолюдни протеста срещу ислямския тероризъм организираха "правоверните" в последните години, НИТО ЕДИН е отговора, никой не смее да простестира, защото знае, че неговите съседи и познати ще му отмъстят. На 11.09.2001 палестинците ликуваха по улиците на Йерусалим и даже по улиците на Ню Йорк след атентатите(има записи в youtube). Тези "мирни" ли са или "екремисти"? Реално около 1/3 от мюсюлманите биха убили в името на исляма според социологически проучвания на живеещите в Западна Европа. А това в световен план значи ПОЛОВИН МИЛИАРД ПОТЕНЦИАЛНИ ТЕРОРИСТИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Извинявай ама ти от къде си така добре информиран каква религия е исляма? Мюсюлманин ли си? Повечето хора по света, без значение дали са християни, мюсюлмани, будисти и прочие са нормални и общо взето не обичат насилие. Освен това са изключително *** и лесни за манипулация. Какво да кажем за християнството, ако изходим от инквизицията и кръстоносните походи че и в наше време ако говорим за сектите, които позабравихме, но се вихреха сериозно през 90тте? Много бързо сложихме равенство между тероризъм и ислям и удобно забравихме ЕТА и ИРА от близкото минало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Ердоган затова ли така активно развъжда, финансира и по всякакъв начин подпомага ислямските терористи в Сирия? Просто мюсюлмана си е терорист и това си е. Няма значение кой какво казва, реалността го доказва. Исляма или мюсюлманството е религия на насилието и екстремизма. Всичко останало е само камуфлаж и лицемерие докато се почувстват сигурни, че пълната власт е в ръцете им. След това се показва истинската им същност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
"Стратегията на Запада за победа над този джихад, непризнаващ граници, трябва да включва политически план за петте страни, където са загинали четири пети от всички жертви на терористични атаки през 2014 г."Прощавайте ама това не го разбрах. Какво е "политически план" ? Няма такъв филм. Нещата които биха работили са 3 1) Да се ре-колонизират. Означава, западна армия навлиза в държавата, завзема властта,въвежда и поддържа ред и то с твърда ръка. Това разбира се първоначално ще предизвика жестока вълна от терор на запад, но има шанс дългосрочно 2) Установяване на марионетни правителства, които общо взето да свършат описаното в 1) под диктата на запада. Този е модела на Садам , Кадафи и Асад, ама САЩ го разбишкаха. За това Вова ги пита осъзнават ли каква я свършиха и беше прав.3) Да затворим границите и да ги оставим на тяхната си територия да се колят, бесят, бият, изнасилват и да извървят сами пътя на еволюцията.Другото са неща, които може и да имат някакъв временен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Президентът на Турция Ердоган каза, че "умерени" мюсюлмани и екстремисти не съществуват, съществуват само мюсюлмани и неверници. Ислямска държава е 100% ислямска и тя е ръководена от мюсюлмани, а не от "терористи" или "екстремисти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още