IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Сваленият Су-24 ще има трагични последствия за руско-турските отношения*

Русия изпълнява доставките на газ за Турция, но ситуацията може да се окаже пагубна за "Турски поток"

16:21 | 24.11.15 г. 93
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Сваленият руски Су-24 от турските военновъздушни сили ще има „трагични последствия“ за руско-турските отношения. Това коментира руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той окачестви случая като „удар в гърба“ и отрече руските самолети да са нарушили въздушното пространство на Турция. „Наши пилоти, наш самолет в никакъв случай не са заплашвали Турция. Това е очевидно. Те провеждат операция по борба с ИДИЛ“, категоричен е Путин.

Въпреки предупрежденията на президента за срив в отношенията Русия изпълнява своите задължения и продължава да доставя природен газ за Турция. „Друго не може и да бъде“, каза зам.-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Яновский и допълни, че доставките се извършват съобразно договорните задължения на руската страна.

Турция е вторият по големина пазар на „Газпром“ в Европа, показва статистиката на руския гигант. През 2014 година в страната са доставени 27,4 млрд. куб. метра природен газ – част от тях по „Син поток“, част чрез транзит през България.

Сваленият самолет обаче може да се окаже прът в колелата на друг проект - „Турски поток“, коментират още руски медии. Преговорите по газопровода и сега вървят трудно, макар и външното министерство на Русия да декларира вчера, че темата отново ще бъде върната във фокуса на отношенията между двете страни.

Друг голям бъдещ руски проект в Турция е и АЕЦ „Аккую“. За изграждането на новата ядрена мощност в южната ни съседка беше създадено съвместно предприятие, чийто уставен капитал е 800 млн. долара. Лукойл пък експлоатира почти 700 бензиностанции и държи 4% от пазара на горива в Турция.

Първоначално руското Министерство на външните работи не даваше информация дали Сергей Лавров ще отмени своето посещение в Истанбул, планирано за 25 ноември. По-късно самият външен министър съобщи, че няма да пътува Турция, където трябваше да участва в заседание на съвместна работна група. Очакванията бяха във фокуса на разговорите да бъдат редица проблеми, сред които ситуацията в Сирия, борбата с тероризма и руските проекти в Турция. 

"Терористичната заплаха в Турция расте, коментира той пред репортери и допълни, че решението му не е свързано със ситуацията днес, визирайки сваления руски самолет, пише още ТАСС.

От ЕК коментираха в обедния брифинг в Брюксел, че внимателно следят развитието на ситуацията и на този етап отказват да коментират темата със сваления руски самолет. 

* Инфорацията е актуализирана с изявленията на руския външен министър Сергей Лавров

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

70
rate up comment 3 rate down comment 1
be_google
преди 8 години
Няма трагедия- запуквайте ги с ракетите и Гърция да си вазстанови Констнатинополи и стотиците църкви в грава превърнати в ИСЛЯМИСТКИ ДЖАМИИ и сборища на терористи!!! Гърция взима Констнатинополи тихичко ни връща Ксанти и Кавала и излаза на Бяло море.....Последното кътче на Европа окупирано от турските уахабити ще си влезе в ЕС от само себе си, а милоните ислямисти ще се изнесат към Ирак, Либия, Афганистат откъдето са се довлекли в Европа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 3 rate down comment 0
anami
преди 8 години
На всички които се радват ,че някой е умрял искам да им кажа ,че всички живи същества изпитват болка в този свят.Препоръчвам им да четът малко източни философии и дано осъзнаят,че единственият враг срещу който трябва да се борят е собствените им недостатъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
типично неграмотен *** .... светлинната година е мярка за разстояние, а не за време.... всички ли подръжници на путин сте от бавното училище ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 8 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Дори *** ни заобикалят като чумави. :))) Седнал на Русия кусури да търси. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 5 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Ако те са след маймуните то тогава къде сме ние от Източна Европа и особено тук в България? То като се замисли човек и маймуни тук не останаха. Хората се учудват даже, че на маймуни ги правят ! Замислял ли си се по въпроса? :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 8 rate down comment 10
uzunski
преди 8 години
стефан333 Руснаците като имат Путин ,защо са 100 години след маймуните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 6 rate down comment 3
comet
преди 8 години
" ... Спасеният руски пилот: Свалиха ни без предупреждение ... " :http://***.vesti.bg/sviat/evropa/spaseniiat-ruski-pilot-udariha-bez-preduprezhdenie-6046114
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още