IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Турция не е враждебна към своите съседи

Всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници, твърди турският президент

22:43 | 24.11.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е атакувала единия от двата руски самолета, нахлули във въздушното й пространство, "както е по правилата". Той добави, че Анкара не е враждебна спрямо своите съседи, предаде "Хюриет".

"Въпреки всички предупреждения боен самолет с неизвестна идентичност е бил свален, както е по правилата. За нещастие самолетът е продължил със своето нарушение, въпреки, че е бил предупреден десет пъти. Нашите F-16 са свалили самолета в резултат на нарушение", заяви Ердоган.

По думите му всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници.

"Турция искрено подкрепя опозиционни сили в Сирия. Но никой не трябва да се съмнява, че Турция е положила всички усилия да предотврати днешния инцидент", добави турският президент.

Припомняме ви, че по-рано руският президент Владимир Путин заяви, че самолетът е бил свален от ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Според думите на руския президент в момента на нападението руският Су-24 се намирал на височина 6 000 метра и е бил на 1 км от турската граница.

Путин нарече случилото се "удар в гърба", нанесен на Русия от "съучастници на терористите".

Президентът на Руската федерация подчерта, че сваленият Су-24 не е застрашавал Турция по никакъв начин, защото е провеждал операция срещу забранената в Русия терористична организация "Ислямска държава".

Генералният щаб на Турция от своя страна твърди, че изтребителят е нарушил въздушното пространство на републиката и в рамките на правилата два самолета Ф-16 на Турция са оказали съпротива на въпросния самолет.

Путин заяви, че атаката на турските ВВС срещу руския Су-24 в Сирия ще има сериозни последици за отношенията между Русия и Турция.

Междувременно турски източници съобщиха, че руските пилоти от сваления самолет са живи. Турските власти се опитват да постигнат освобождаването на руските пилоти от сирийски опозиционни бунтовници в Сирия.

Предходни информации, идващи от източници близки до сирийската опозиция, съобщаваха за това, че след катапултирането му единият руски пилот е бил убит от сирийски бунтовници, а вторият се водел за изчезнал, припомня Франс прес.

Туркменски сили в Сирия пък казаха, че са застреляли и двамата пилоти от руския самолет, предаде по-рано днес Ройтерс, като цитира Алпаслан Челик, заместник-командир на Сирийската туркменска бригада.

Той дори твърдеше, че пилотите са били простреляни още по време на катапултирането от машината и добави, че това е станало близо до сирийското село Ямади. Заместник-командирът показа и парче плат, за което твърдеше, че е част от пилотски парашут.

Повече международни новини можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
comet
преди 8 години
" ... Спасеният руски пилот: Свалиха ни без предупреждение ... " :http://***.vesti.bg/sviat/evropa/spaseniiat-ruski-pilot-udariha-bez-preduprezhdenie-6046114
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Лавров каза, че войната се отлага, объркал си пророчеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Алеле мале, официално, война... бързо бегай да се скриеш под леглото. Ей смешници, пийте си лекарствата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 5
albobo76
преди 8 години
Турция едва ли щеше да обяви война на Русия (да свалиш чужд боен самолет си е точно това - обявяване на война), ако не е получила "ДОБРО" от Господаря си. Случайно или не точно вчера Турция получи 3 милд. евро от ЕС, за да ни пази от мигрантите, уж. Турция най-после показа истинското си лице на ислямски халифат, който тя винаги е била от създаването си до днес с изключение на времето на Ататюрк, което вече е минало. Турция е член на НАТО, т.е. НАТО официално вече е във война с Русия. България, като член на НАТО също. Съдейки по последните 2 световни войни, знам кой ще победи. Но милиони, а може би и милиарди ще умрат преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
sssaaa
преди 8 години
А ве Зетка, я върви да пишеш за ВЕИ, това тук не ти е в компетенциите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Това е вярно за балтийските държави. Шубе ги е не на шега, че Путин може да навлезе и те няма какво да направят. Вярно е също, че с Турция трябва да си помисли доста, преди да прави това НО както писах по-долу май случая не е точно такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 8 години
Аха, пък американците бие ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 15
MZ/X
преди 8 години
От години наред Путин нарушава въздушното пространство на Прибалтийските републики, за да демонстрира, че може да си прави каквото си иска, но явно с Ердоган си намери майстора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ердогане, мисля че стана вече ясно на всички за какво става дума. Вчера и аз си мислех, че руснаците са навлезли в Турция и сте в правото си да ги целнте, обаче стана ясно, че са бомбардирали подкрепяните, въоръжени и обучени от вас бунтовници - тюркмени ( сега дали са ИДИЛ или не са, не е ясно. Вие казвате че не са, руснаците - че са) а вашите са ги чакали само да преминат границата, за да ги свалят. Според BBC става дума за прелитане над турска територия, която е вдадена навътре в Сирия и престой в турското въздушно пространство от порядъка на 7 секунди. Май ИДИЛ е название на онези араби, които САЩ не харесва, а "бунтовници" - на тези, които харесват в момента. А арабите са всяка коза за свой крак. Първо всички срещу Асад, после - всеки срещу всеки а с Европа и САЩ - кога как им изнася, ту съюзници, ту терористи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 44 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Значи дори да е нарушил турското въздушно пространство и да е бил ударен над Турция, факта че е паднал в Сирия веднага навежда на мисълта за посоката на полета. Т.е. са изпълнявали нареждането да напуснат. Със сигурност и двете страни имат данни кое къде се е случило и тия медийни стрелби са за пред стадото. И за да кажат руснаците, че това е нож в гърба, значи са имали уговорка, турците да си затварят едното око за кратки нарушения на в.п., които няма как да не се случат при тия високите скорости. Та сваляйки самолета *** са предизвикали доста сериозен дип. скандал. Освен туй в ООНето там някаква резолюция имаха за борба с тероризма и излиза, че като биеш тези дето бият терористи, май си терорист :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още