IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard разочарова преди разделянето

Приходите спадат с над 6%, печалбата почти остава на миналогодишното ниво

09:22 | 25.11.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Hewlett-Packard разочарова преди разделянето

Американският технологичен концерн Hewlett-Packard приключи последното тримесечие преди разделянето си на две компании със спад на приходите и стагнираща печалба.

HP Inc. представи и разочароващи прогнози за печалбата през първото си тримесечие като самостоятелна компания, засегната от зависимостта си от наситения вече пазар на персонални компютри и принтери.

В разговора с анализаторите в четвъртък, последващ представянето на тримесечните данни за Hewlett-Packard Co., изпълнителните директори заявиха, че PC индустрията се развива по-трудно от очакваното. Бившето подразделение за PC и принтери се разделя този месец от това за продажби на оборудване, услуги и софтуер за бизнеса, вече известно под името Hewlett Packard Enterprise Co. HPE също не отговори на очакванията на анализаторите, но мениджърите използваха по-положителен тон, сочейки към ръста на приходите, който би имало поделението без въздействието на колебанията на валутните курсове.

Поредни разочароващи данни за продажбите на компютри и слабото търсене от страна на корпоративните клиенти засегнаха в последните месеци втория по големина в света производител на компютри след китайския Lenovo. Богатият на традиции концерн от Силициевата долина бе разделен от 1 ноември – на HP Inc. за персоналните компютри и принтерите и на Hewlett Packard Enterprise, където остава бизнесът с корпоративните клиенти, софтуерът и финансовите услуги. 

Плановете за подобно разделяне всъщност не са от вчера. Настоящият главен изпълнителен директор на компанията Мег Уитман през 2011 г. прекрати амбициите на своя предшественик Лео Апотекер да отдели РС бизнеса. Тогава борсата реагира с кратък спад на цената на акциите на концерна, което доведе в крайна сметка до смяната на Апотекер. Два месеца по-късно Уитман обяви, че компанията изоставя тези планове. 

За фискалната 2016 г. HP Inc. очаква печалба на акция по неамерикански стандарти в диапазона 1,59 – 1,69 долара за акция, под очакванията на FactSet за 1,70 долара за акция. Hewlett Packard Enterprise предвижда печалба на акция между 75 и 85 цента, над консенсусната прогноза от 74 цента.

Иначе за последното тримесечие като обща компания приходите спадат с 6,4 на сто до 24,8 млрд. долара, обяви Hewlett-Packard след приключване на борсовата сесия. PC бизнесът на HP страда от общия спад на пазара, като дори и при принтерите има намаление. Печалбата за приключилото в края на октомври четвърто фискално тримесечие възлиза на 1,32 млрд. долара – малко под нивото от миналата година, пише Financial Times.  

Hewlett-Packard Co. отчете печалба на акция от 73 цента, спрямо 70 цента в предишния период. Без еднократни ефекти печалбата на акция възлиза на 93 цента, спрямо очакванията на самата компания от 92 цента и 98 цента.

Резултатите са засегнати от 14% спад на приходите на годишна база в бизнеса за принтери и персонални системи, които сега влизат в HP Inc. Приходите от корпоративните клиенти, които сега са под шапката на Hewlett Packard Enterprise, скачат с 2 на сто на годишна база въпреки спада от 9% при приходите от корпоративните услуги.

Акциите на хардуерната фирма загубиха в следборсовата търговия 7,45 на сто. При книжата на компанията за корпоративни клиенти за сметка на това имаше ръст от над 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Казвам, че опитва, а не че успява :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
прави, глупости ... аутсорсват *** бизнес за сметка на администрацията, от 5 години вече е там и са само надолу.... пак повтарям 5 години, бах тоя демидж контрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Няколко последователни катастрофални мандата на CЕO-та си казват думата. Мег Уитман просто прави damage control в момента, но е малко късно - дано поне спасят компанията и бранда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
направо дюшеш ми дойде тази статия след вчерашната за Мариса ..... и тук е момента да кажа ... Аз Казах ли ви !!!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още