IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 млрд. причини защо Русия няма да спре доставките на газ за Турция

Турция разчита на държавния "Газпром" за около половината от доставките си на природен газ

14:05 | 25.11.15 г. 28
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турция разчита на Русия за около половината от доставките си на природен газ, като платила на държавната "Газпром" 10 млрд. долара за миналата година. Това прави енергийните им отношения непривлекателна мишена за отмъщение, коментира Bloomberg.

С такъв голям залог и за двете страни Русия може да потърси друг начин да отговори на свалянето на военния си изтребител от Турция във вторник. Руският заместник-министър на енергетиката Анатоли Яновски заяви, че доставките към Турция ще продължат съгласно договора. В дългосрочен план Турция може да намали зависимостта си от руски газ чрез алтернативни доставки.

„Турция вероятно няма да иска да спре съществуващите енергийни договори, но това почти сигурно означава, че тя ще започне да търси алтернативни енергийни отношения“, казва Джон Робъртс, специалист по енергийна сигурност в Methinks в Шотландия. „Двете очевидни опции са да стане клиент на втечнения природен газ на САЩ или на Иран“.

Отношенията между Турция и Русия вече бяха напрегнати, още преди руският изтребител да бъде свален, а разговорите за нов газопровод бяха в застой, коментира Александър Корнилов, анализатор в Alfa Bank в Москва.

Миналата година президентът Владимир Путин каза, че Турция ще стане енергиен хъб за Южна Европа и предложи изграждането на газопровода "Турски поток" под Черно море. С конфликта в Сирия обаче базираният в Москва "Газпром", най-големият производител на природен газ в света, заяви миналия месец, че ще намали капацитета на планираната връзка до Турция и съответно до Европа с 50%. Предложеният газопровод ще помогне на Русия да намали зависимостта си от транзита през Украйна, който се използва за доставката на над 10% от газа за Европа.

"Турски поток" е излишен, тъй като вече има съществуващ преносен капацитет до Турция и останалата част от Европа, заяви инвестиционната банка Сбербанк в съобщение до клиентите си.

Проектът вече бе намален до две тръби от първоначалните четири. Накрая само една от тях може би ще бъде пусната в експлоатация, казват от Сбербанк.

Макар че Турция не може веднага да се раздели с руските доставки, тя все още има възможност за борба с ответните ходове на Русия, като заяви твърда позиция по цените или заплаши със съкращения, твърди Сийбрен де Йонг, анализатор в Centre for Strategic Studies в Хага.

Обемът на продажбите в Турция възлиза на 17% от общия износ на Газпром извън страните от бившия Съветски съюз, сочат данни на компанията.

Иран вече изнася природен газ до Турция и планира да разшири износния си капацитет с все по-възможното вдигане на санкциите, свързани с ядрената му програма. Американската Cheniere Energy Inc. планира да изпрати първия си танкер с втечнен природен газ от САЩ през януари.

Американският президент Барак Обама призова във вторник за намаляване на напрежението между Турция и Русия, тъй като войната на думи помежду им застрашава да подкопае усилията за единен фронт срещу „Ислямска държава“.

„Основното е, че от военна и стратегическа гледна точка те може да поискат да теглят чертата и да кажат, че нещата са отишли твърде далеч, но това няма да бъде особено мъдро“, казва де Йонг. „В крайна сметка ако си положил толкова много усилия за постигането на това процъфтяващо енергийно партньорство с Турция, всичко това ще отиде на вятъра“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 0
Илко
преди 8 години
И 10млрда причини защо Турция няма да спре да купува руска газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
еййй и пoдлоги ли е лоша дума та се цензурира .... вие верно искате да ни накарате да пишем на латиница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 8 години
а на теб кво ти пука кво става с нас капиталистическите ***, нали децата са в чужбина и си ги уредил !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
hellwitch
преди 8 години
Пресния талаш е защото в ЕС са трупани супер много пари в банките вкл. и в БГ. Не се инвестира и не се харчи. И затова Драги казва, че като сте такива спестовници, на ви инфлация да видим дали нама да тръгне потреблението и харчовете. В този смисъл заемите които взимаме в момента са в унисон с общата европейска финансова политика, която цели да се раздвижи потреблението.Печатанато ще спре когато се появи инфлацията. Въпроса е до колко ще успеят да я контролират като дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 1
comet
преди 8 години
На Наполеон се приписва да е казвал, че мъжеството на една армия проличава най-добре при отстъпление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 5
comet
преди 8 години
За мен лично, турският елит едва ли осъзнава какво им направиха (как ги дескридитираха морално) приятелите им от НАТО и САЩ!Впечатлен съм, че английската преса публикува това:Спасеният руски пилот: Свалиха ни без предупреждение:http://***.vesti.bg/sviat/evropa/spaseniiat-ruski-pilot-udariha-bez-preduprezhdenie-6046114 Russian pilot who survived warplane being shot down by Turkey claims jet was given 'no warning' : http://***.independent.co.uk/news/world/europe/russian-pilot-who-survived-warplane-being-shot-down-by-turkey-claims-jet-was-given-no-warning-a6748371.htmlЕсва ли има нужда да превеждам реакцията на коментиращите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 9
многодобре
преди 8 години
...не се хаби.Така или иначе животът продължава.Жалко е само това ,че се смяташ за безгрешен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 13
misanthrope
преди 8 години
А за тебе са Европа така ли? :D Брюксел моето тъпо парче, дори не Белгия. Знаеш ли какъв % заема Брюксел от картата на Европа?Унгария как реши, че е била блокирана , не зная. Що ли се хабя.. Бегай в Русия доде е време, че само там е сигурно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 11
многодобре
преди 8 години
...просто парче!За теб Белгия и Унгария не са в Европа,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
Блокирали са ви мозъците. Блокирана БЕШЕ не Европа, а Брюксел, на за седмица, а за 4 дена и блокирането беше далече от това, което ви се иска - казвам го като човек, който беше там първият ден. И това е поредния проблем пред Европа, който ви се иска да и сложи края. Мога да ги почна от преди 20 год - войната в Ирак (първата) войната в Ирак, втората, кризата с , 11 септември, кризата с Иран, банковата криза, гръцката финансова криза, Украинската криза, бежанската криза, Шарли Ебдо, Атаките в Париж, вчерашната случка със самолета- все неща, за които ви се привиждаше апокалипсис, предвиден от Баба Ванга или Нострадамус, или и от двамата или от Мави и Михал. Е, ИЗНЕАДА! Европа още си е там, бори се с проблемите си и всички я предпочитат пред Русия, дори и руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още