IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

27% от българите са убедени в уменията си да започнат бизнес

Страхът от фалит е основната спирачка, показва проучване

15:15 | 25.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
27% от българите са убедени в уменията си да започнат бизнес

27% от българите са убедени, че притежават нужните умения да започнат бизнес, като над 1/3 от тях (42%) имат желание да станат предприемачи. Нагласите съм предприемачеството са изследвани в проучване на Amway за 2015 г., съобщи българското подразделение на компанията. В доклада за общо 44 държави България е включена за първи път.

Акцент в проучването са важността и нуждата от системни и постоянни усилия, които да засилят предприемаческия дух сред българите и да начертаят конкретни действия.

Една трета от българите считат, че превръщането им в предприемачи би ги направило независими от работодател, а друга една трета твърди, че това би ѝ донесло допълнителен доход. Само за сравнение, средно делът на готовност в световен план е 43%, а на ниво Европа – 38%.

За българите основната пречка пред реализирането им като предприемачи се крие в страха от провал. Трима от четирима отговорили или 78% изтъкват тази причина за главната, която ги отказва, което е доста по-слабо изразено в Европа (69%) и света (70%).

Страхът от провал при сънародниците ни се асоциира най-вече със страх от фалит и от икономическа криза. По-малко от един от десетима интервюирани смятат, че българското общество насърчава и стимулира предприемачеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Мисля че би било интересно едно проучване, колко % мислят че притежават нужните умения да станат космонавти. Предполагам процента ще е същия и причината да не станат ще е същата - страха да не паднат. В кръчмата на масата, след 2 ракии всички можем всичко и да сме предприемачи, и космонавти и премиери и министри на финансите....Look at thes yo-yos ... that's the way you do it, you play a guitar on he MTV.That's not working, that's the way you do it,Money for nothing, and chicks for free
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още