IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Еврото ще колабира, ако Европа затегне границите

Ако духът на Шенген ни напусне... ние ще загубим нещо повече от Шенгенското споразумение, твърди председателят на EK

19:01 | 25.11.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Безграничната система на Шенген е под заплаха. Ако тя колабира, единната валута може да се срине с нея. Това заяви днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от MarketWatch.

Говорейки в Европейския парламент в Страсбург за неотдавнашните терористични нападения в Париж, председателят на ЕК призна, че „системата на Шенген е отчасти в кома". 

"Ако духът на Шенген напусне земите ни и сърцата ни, ще загубим повече от Шенген. Единната валута няма смисъл, ако Шенген се разпадне. Той е един от основните камъни в строежа на Европа", каза той. "Тези, които вярват в Европа, в нейните ценности и в нейните принципи и свободи трябва да опитат - и те ще опитат - да съживят шенгенския дух. Трябва да се знае, че Шенген не е неутрално понятие. То не е банално. Това е един от основните стълбове на изграждането на Европа".

Изправени пред най-големия миграционен наплив от края на Втората световна война и пред неотдавнашните терористични нападения в Париж, редица страни, включително Германия, Франция и други, затегнаха контрола на своите граници. Държавите членки също търсят възможност за преразглеждане на правилата на Шенген, за да затегне контрола над външната граница на ЕС и да промени начина, по който се предоставят права за свободно движение за лицата, търсещи убежище. 

Шенгенската зона включва 22 от 28 държави в ЕС и четири извън него - Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия. България, Румъния, Великобритания, Ирландия, Хърватия и Кипър са извън нея. Системата позволява свобода на движение в региона и затова играе ключова роля в укрепването на единния пазар на стоки, услуги и работна ръка в ЕС.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Чичкото е неадекватен. 1.Шенген НЕ Е "безграничен". Нито България е "равноправен" член на ЕС, щом няма равен достъп за СВОИТЕ граждани.2.Затягането на границите НЕ означава спънки пред своите, а само пред чуждите цивилизационно елементи.3.Спад на еврото с едни 10% е по-вероятно да е положителен, отколкото отрицателен фактор в растежа на европейската икономика.4.Има и още.Накратко, такива самозабравили се чиновници е време да си ходят. Би трябвало, за толкова време, да са се налапали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
С изказването си председателят на Европейската комисия г-н Жан-Клод Юнкер представи нови основания, че експерти подвеждат Европейската комисия (ЕК) да приеме, че развиващият се европейски стопански регрес е при налична догма въведената сгрешена европейска парична система е вечна даденост.При запазване на тази държавна грешка ЕС е със сигурен провал, тъй като ЕК колкото по-добре работи да постигне икономически ръст, толкова по-силен потенциал за криза се развива и щетите са по-болезнени.Европейската централна банка не може да спаси от разрастващи се опасности, защото причината не е в нейна компетентност.Спасението на ЕС е възможно чрез подобрявана парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Повече от странен коментар . Пъво Драги после Меркел и накрая и Юнкер . Странно как може толкова много хора да не са в час . Да не би да имат цел поставена от някого ? Иначе е вярно че този Юнкер май често се напива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Едно птиченце ми подсказва, че в момента ЕС е почти на колене. Ще припомня крилатата на фраза на гревногръцкия драматург Еврипид "Those whom the gods would destroy, they first make mad" или "Боговете първо подлудяват тези, които планират да унищожат". Неадватната реакция на Юнкер и на еврокомисията доказва, че сме много близо до инстински революционен катарзис, който ще завърши с кръв и сълзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Тоя лъжец просто си търси причини, с които да оправдае краха на еврото и неговите собствени глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Пиян е меко казано..Голяма част от т. нар. елит в ЕС е на успокоителни или шмърка, защото усещат накъде отиват нещата - в киреча. Новият съд в ЕС - AK47.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Уж еврото щеше да донесе стабилност, а сега щяло да колабира. Ние българите според мен трябва да се ориентираме към излизане от ЕС и премахване на валутния борд, защото подобно изнудване е недопустимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
Макс
преди 8 години
Юнкера пак е пиян. Спасението на еврото е в хлабавите граници на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
ivancholak
преди 8 години
Започнаха оправданията.... Толкова време търсеха това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
Ще им дойде реда и на тия отпадъци ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още