IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Турция загуби стратегическо предимство, за което работеше от години

Кризата в отношенията между Турция и Русия ще доведе до спирането на редица проекти, смята бившият енергиен министър

09:09 | 26.11.15 г. 26
Р. Овчаров: Турция загуби стратегическо предимство, за което работеше от години

Турция загуби възможността да осъществи плановете си да се превърне в газов хъб на входа на Европа. Този коментар направи бившият енергиен министър Румен Овчаров в ефира на "Нова телевизия" по повод сваления руски бомбардировач от турските ВВС.

Така Анкара загуби едно стратегическо предимство, за което работеше от десетилетие - инфраструктурата, по която се разпределя газа за Европа, да е турска собственост и на турска територия, каза още експертът, който в момента е представител на държавата в рафинерията на Лукойл в Бургас.

Сваленият преди дни руски самолет е показател за Овчаров, че няма никаква международна коалиция срещу "Ислямска държава", а всички държави решават някакви собствени интереси. "Докато САЩ не реши какво иска, нещата ще стоят в този си вид", смята той.

Според него кризата в отношенията между Турция и Русия ще доведе до спирането на редица проекти и може да върне България в играта за "Южен поток", но ако политиците ни са имали по-адекватно поведение.

От месеци обаче страната ни е "говорител на интересите" на Турция на международно ниво, обясни Овчаров, сочейки за пример изявленията на Борисов пред Европейския съвет в подкрепа на турското искане за зона за сигурност в Сирия, в която да бъдат настанени бежанците.

Енергийният експерт критикува и поведението на външния министър Даниел Митов и на военния министър Николай Ненчев спрямо Русия, което не работи в полза на България.

Що се отнася до спирането на доставките на газ от "Газпром" за България Овчаров смята, че има вероятност това да се отрази и на България. Ситуацията обаче създава и шансове, които страната ни трябва да използва.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни в сряда, че потоциите природен газ от Русия се следят непрестанно и освен кратко колебание на налягането в нощта срещу сряда, доставките се изпълняват спрямо договореностите. На този етап у нас няма опасения, че дългосрочните договори за доставки и за транзит на природен газ между България и Русия няма да бъдат изпълнявани, смята още Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Туция загуби не само стратегическото си предимство. Сегашните и политици загубиха и това, което се нарича лицето си. Кой би се доверил вече на сегашните турски управници в каквито и да било техни ангажименти. "Удар в гърба" е е много точно определение.Както пишат из гръцко, ако ние сваляхме техните самолети всеки път, когато нарушат въздушното ни пространство, до сега те да са останали без авиация.А да не забравяме, че западът упорито се опитваше да подкопае власта на Ердоган. Имаше и събития на площада Тахрир и скандал със сина на Ердоган за ембаргова търговия с Иран. (Тогава имаше доста интересни изказвания на Ердоган по отношение на САЩ и Европа). И сега този синковец се сочи като основен организтор на нелегалната търговия с петрола на ИДИЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
да бе...смятате, че Ердоган скача сам на Русия...мноооого съмнително.А на американците един такъв конфликт им решава проблемите и борсите им скачат в небесата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 5
nobel
преди 8 години
На американците не им е до военен конфликт в момента. Тяхната основна грижа сега е вдигането на лихвения процент. Някой да знае случайно кога ще вдигат процента, че да се хвана на бас с него за 20 лева? А турците ще се справят с руснаците и сами - без чужда помощ. Хващам се на бас за още 20 лева, че ще успеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Един конфликт не е само военен :)) И не не играят със САЩ. Реакцията на САЩ на случката си говори, че не им е приятно станалото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
И как точно Турция ще го изиграе сама този път? Ще обяви война на Русия? Не виждам никакъв друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Да, трябва да се признае, че колкото и да не ни е приятна Турция и Ердоган на нас в България... Турция в момента отново е самостоятелен играч И както каза предвид историят и миналото - сблъсъка с Русия е неминуем. Кофтито, е че за нас няма полезен ход или развитие на ситуацията.Поне не лесен такъв.. Можем да извлечен определени икономичестки ползи, но в геополитически план от конфликт между Русия и Турция, не губим при всяко развитие..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 8 години
Кво нато , като Турция играе САМА от самото начало в тоя цирк ? А и не вярвам да си е вкарала автогол - те доста добре винаги са си правили сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 8 години
Абсолютно , Турция ще блокира всякакви напъни за кюрдска независимост с цената на всичко . Едно е ясно - след 100 г. Турция отново излезе на сцената като силен и независим играч и сблъсъка с Русия е неизбежен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
И Русия и Турция са недоразпаднали се империи. Дали ще се дезинтегрират не знам, но центробежните сили ги принуждават да предприемат неадекватни действия. А колкото до някаква "газова връзка", според мен тя е нереална. Все пак е възможно в б.о.л.н.а.т.а глава на Путин да се роди и тази смехория. Каквато е и войната в Сирия. Ще подкрепиш 15% от населението, колкото е народът на Асад и ще чакаш победа. Вятър и мъгла. В пустинята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
И ти и мизантропа говорите почти едно и също и има голяма логика е думите ви.. Аз имам обаче една малко по различна тези.. Отдавна писах тук, че Турция ще свали руски самолет при следващо дори и минимално нарушение..И още от тогава се чудя, с какво рунаците може да са изнервили турците дотолкова, че да се решат на толкова рискован ход. (тезата, че действат по принуда на САЩ е за *** на ниво селска кръчма)..И единствения логичен отговор, който ми идва е, че имат инфо, че руснаците са обещали подкрепа на кюрдите за собствена държава или поне автономия обхващаша части от Ирак, Сирия и Турция, срещу кюрдска подкрепа за Башар. Има логика в нещо такова щото евнтуално кюрдска автономия марионетна на Москва в югоизточна Турция и контрол над част от Сирия и то крайбрежието значи - край на всякакви проекти за газопроводи за Европа от Иран и Катар. А цялата Путинова авнатюра в Сирия е именно и основно за запазване на руския газов монопол в Европа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още