IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заведоха колективен иск срещу 10 от най-големите банки на Wall Street

Искът е по обвинение в заговор за спиране на конкуренцията на пазара за лихвени суапове

10:40 | 26.11.15 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Колективен иск, подаден в сряда, обвинява 10 от най-големите банки на Wall Street и две платформи за търговия в заговор за ограничаване на конкуренцията на пазара за лихвени суапове, съобщава Ройтерс. Този пазар се оценява на 320 трлн. долара.

Колективният иск, подаден в окръжния съд в Манхатън, обвинява Goldman Sachs Group, Bank of America Merrill Lynch, JPMorgan Chase, Citigroup, Credit Suisse Group, Barclays Plc, BNP Paribas SA, UBS, Deutsche Bank AG и Royal Bank of Scotland в заговор за предотвратяване на търговията с лихвени суапове на електронни борси, като тези, на които се търгуват акции.

В резултат на това банките успешно са предотвратили появата на нова конкуренция от небанкови институции на доходен пазар за търговия с лихвени суапове, най-често търгуваните деривати в света.

Банките „са били в състояние да извлекат милиарди долари от монополни приходи, година след година, от членовете на групата в този случай“, се твърди в иска.

Засега банките не коментират обвиненията.

Искът е подаден от Фонда за пенсиониране на учителите от публичните училища, който е закупил лихвени суапове от няколко банки, за да помогнат на хеджирането на фонда срещу лихвен риск по дълга.

В резултат от тайното споразумение на банките, твърди искът, фондът за пенсиониране на учителите е платил твърде голяма сума за тези суапове.

В иска се посочва още, че поне от 2007 г. насам банките „заедно са заплашвали, бойкотирали, принуждавали и в крайна сметка елиминирали всяко дружество или практика, което е имало потенциала да включи в борсовата търговия инвеститори, фокусирани върху покупки“.

Обвиняемите са направили това по една-единствена причина: да запазят за себе си изключителен начин за реализиране на печалба“, се твърди в иска.

Банките са скрили тайното си споразумение, използвайки кодови имена в общи проекти.

Искът освен това обвинява брокерските платформи ICAP и Tradeweb, които контролират ключови механизми в инфраструктурата на пазара на суапове, за улесняване на антитръстовите нарушения, действайки като форум за тайното споразумение и взимайки бизнес решения от името на банките.

Девет от десетте банки притежават дялове в Tradeweb и държат позиции в борда и управленските комисии на компанията. Мажоритарен собственик на Tradeweb е Thomson Reuters, който обаче не е включен в иска.

Банкерите са използвали позициите си, за да контролират посоката на Tradeweb и заедно са блокирали развитието на по-благоприятни за инвеститорите суапове от фирми като CME Group, TrueEX, Javelin Capital Markets и TeraExchange, се твърди още в иска.

По време на конкретния период бордът и управленските комисии на Tradeweb са били организирани със специалната цел да защитават „общността на дилърите“ от разрастване на борсовата търговия“, пише още в иска.

Подобни обвинения за тайно банково споразумение на пазара за друг вид деривати, познати като суапове за кредитно неизпълнение, са обект на разследване от Министерството на правосъдието на САЩ и Европейската комисия, както и на отделен колективен иск, заведен от инвеститори.

През септември 12 банки и 2 индустриални групи постигнаха споразумение по този иск, договаряйки се да платят 1,87 млрд. долара, като това се превърна в един от най-големите антитръстови колективни искове в американската история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Ай на бас, че ще има извънсъдебно споразумение :-) и няма да има НИТО ЕДИН осъден американски банкер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Откраднаха трилиони а ги глобяват милиарди ???14 трилиона - http://***.youtube.com/watch?list=PLA7F55FC7ED20B160&v=k7rk2lFtCEUПроф. Кръстьо Петков каза ,че с манипулациите на LIBOR са откраднати 8 трилиона долара - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=6746Швейцарските регулатори възнамеряват да проведат разследване за манипулиране на валутните курсове на пазара Forex. Регулаторът в сферата на конкуренцията WEKO също възнамерява да проведе предварително разследване, за да провери подозренията за тайни споразумения на банки за манипулиране на цени и критерии на пазара, чийто дневен търгуван обем е около 5 трилиона щатски долараСъбрал съм факти как са грабили с ''вратички'' и т.н. методи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
пхахаха ти верно си мноо т.ъп то за 2008 никой банкер от Волстрийта не е в панделата нито са му взели нещо та са ше осъдат ..... оффф днеска блестиш с и.диотщина ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 8 години
това е разликата, като излезе тумор се лекува .... в недемокрациите, като излезе тумор се покрива...Всички по големи измами последния век са тръгнали от там , и за всяка после се е измислил закон че да не се случва пак. това е разликата ... и ще ги осъдят по скоро, въпреки празнословията на селския ***. И за пореден път ще бъде оборена тезата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Ще има споразумение. Иначе трябва да арестуват себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
"още малко и швепс на клечка ...."--Не бе - инвеститорско злато в течна форма за пиене, със 17 билки и 5 натурални масла срещу "борсов запек".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
В най-голямата демокрация в света започнаха доста тумори да изкачат.Даже от 2007-*** година насам е нещо като "епидемия" от картели, лъжи, манипулации и кражби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
още малко и швепс на клечка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Ето това е правилно нещо. Сега нека да го доведат докрай.Не може целият свят да губи а тези винаги да са на печалба.Хора из целия свят очакват много на брой справедливо и здраво осъдени истински виновници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Жорка това може да стане само и единствено в комунистически Китай при Демократите в Сашш не става и няма нито един осъден банкер. Докато при Комунистите има и застреляни даже, което не е никак зле .... и започва много да ми харесва китайския стил на работа с банкерите ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още