IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Да отговорим на атентатите със солидарност и единство в Европа

Контролът на външните граници на ЕС трябва да се подобри, казва президентът пред Hamburger Abendblatt

15:05 | 26.11.15 г. 7
Плевнелиев: Да отговорим на атентатите със солидарност и единство в Европа

"Оръжието" срещу тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Разпространението на радикализацията, популизма и национализма в европейските общества, разрастването на ксенофобията ще изостри рязко проблема". Това заявява държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за германското издание Hamburger Abendblatt.

Според държавния глава Европа трябва да отговори на атентатите с единство и солидарност, а не с изолация. "Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана. Но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма", заявява президентът.

"Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа. Контролът на външните граници на ЕС трябва да се подобри, но изграждането на огради в Съюза само ще задълбочи разединението между европейските държави", допълва Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на президентството.

Росен Плевнелиев посочва, че ако поколението, което събори Берлинската стена, започне да изгражда 26 години по-късно нови стени, това ще постави на карта мечтата за обединена, мирна и демократична Европа.

Президентът е категоричен, че отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай. "Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени от глобалната антитерористична коалиция и да бъдат изправени пред съда", заявява държавният глава в отговор на въпрос за атентатите в Париж.

Президентът коментира бежанската криза в Европа. Той акцентира, че проблемът може да бъде решен само съвместно, посредством европейската отговорност и солидарност.

По отношение на кризата в Сирия държавният глава напомня, че целта на всички усилия е постигането на мир, което да позволи на милионите бежанци да се завърнат по домовете си, "да изградят отново страната, да я модернизират, така че хората да могат да решават собственото си бъдеще чрез свободни избори".

Президентът Плевнелиев допуска възможност сирийският президент Башар Асад "да остане още известно време" на власт, но допълва, че "устойчиво решение за Сирия с диктатора Асад не съществува. Целта в дългосрочен план е мир в Близкия изток".

В отговор на въпрос за опасенията, свързани с процеса на европейска интеграция в условията на множество кризи, президентът посочва, че е възможно да настъпят и нови сериозни предизвикателства пред Европа.

"Днес ние назоваваме кризите в Европа, без да ги решаваме. Ние трябва да се справим с тях една по една и в дългосрочен план. Тогава хората ще видят, че ЕС функционира и ще бъдат горди с Европа. Важно е да бъдем активни. България винаги стои зад европейското единство", казва още държавният глава пред Hamburger Abendblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Според мен това http://sekirabg.com/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B0/ е добро описание за поведението на президента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Мюслитата са много нагли. Ако жена отиде в Саудитска Арабия трябва да се прави на нинджа но те ако дойдат тук ние трябва да се съобразяваме с тях. Никаква толератност като не спазват нашия начин на живот нямат работа при тях. Как японци, китайци, корейци, монголци бразилци аржентинци даже и индийци не искат солидарност сам тая *** мюслитата искат солидарност. Майната им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Плевньо бегай се скрий някъде. Твоята безумна идея реално е равносилна да подаряване части от страната на "нуждаещите се бежанци", а тази страна НЕ ТИ Е БАЩИНИЯ, за да може да решаваш по такива въпроси. Ако Бойко и ГЕРБ имаха нещо между ушите различно от празно пространство отдавна да сме заговорили за излизане от съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
kondosko
преди 8 години
Дали през сълзи го е дал това интервю?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Avalaon
преди 8 години
Как този *** е бил успешен бизнесмен преди стане президент ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още