IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony ще изплати 8 млн. долара на служителите си, пострадали от хакерската атака

Компанията успя да постигне споразумение със своите бивши и настоящи работници

18:19 | 26.11.15 г. 40
<p>
	Филмът &quot;Убийствено интервю&quot; стана причина за хакерския удар.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Филмът "Убийствено интервю" стана причина за хакерския удар. Снимка: архив Ройтерс

Американски съдия одобри споразумението за изплащането на 8 млн. долара от страна на Sony на служителите на компанията, които бяха засегнати от хакерската атака срещу нейните системи през 2014 г., предава BBC.

Sony се съгласи да даде по 10 хил. долара на всеки настоящ и бивш служител, така че да покрие разходите му, свързани с кражбата на лични данни.

Хакерска група, наречена "Guardians of Peace” успя да проникне в компютрите на компанията през ноември миналата година в опит да спре пускането на комедията „Убийствено интервю“, която разказва за Северна Корея. Американското правителство обвини Северна Корея за пробива в сигурността. 

Пълното изплащане на компенсациите е предвидено за март 2016 г.

Хакерите получиха достъп до мрежата на компанията и откраднаха огромни обеми вътрешна информация, включително имейли и копия от филми като „Ани“, който все още не е излязъл по кината.

Съдебните документи сочат, че служителите, засегнати от случилото се, са съдили Sony през декември миналата година. Те са обвинили компанията, че не е успяла да защити личната информация на своите работници.

След атаката Sony отмени планираното излизане на „Убийствено интервю“, който разказва измислена история, включваща опит за покушение срещу севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Сред засегнатите от случилото се е съпредседателят на Sony Еми Паскал, която е една от най-влиятелните жени в Холивуд. Хакерите разкриха публично част от нейната имейл кореспонденция, в която тя обсъжда с пренебрежение какви филми гледа президентът на САЩ Барак Обама. По-късно Паскал напусна компанията, след като се извини. Нейния пост зае Тот Ротман, ветеран от Холивуд, който преди е работил за Twentieth Century Fox и TriStar Productions.

Въпреки че Sony не спази планираното пускане на „Убийствено интервю“, тя в крайна сметка направи филма достъпен онлайн. Освен това го прожектира в някои кина. Лентата генерира около 15 млн. долара от сваляния, а до момента е събрал 11,3 млн. долара в световния боксофис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още