IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се все повече специалисти с комбинация от източен и западен език

Икономиката не е затворена вече нито в Европа, нито в Азия или Африка, коментира директорът на столичното 18-о СОУ, в което се изучават западни и източни езици

08:32 | 27.11.15 г. 5
Търсят се все повече специалисти с комбинация от източен и западен език

Световната икономика е глобална и интегрирана, не е затворена вече нито в Европа, нито в Азия или в Африка. Заради тази интегрирана икономика все повече са необходими специалисти със знания на чужди езици, като най-успешната комбинация е владеенето на един или два източни езика, но и на още един или два европейски езици. Това заявява в интервю за БТА Величка Стойчева, директор на столичното 18-о СОУ "Уилям Гладстон", в което наред със западните езици, учениците изучават и източни - японски, китайски, корейски и арабски.

Най-успешните ни ученици са тези, които имат добри познания по чуждите езици, но не изобщо, а в комбинацията от източен и европейски език. Добавихме също и трети и четвърти чужд език, и имаме учебни планове и за учениците, които искат да ги изучават, разказва Стойчева.

Учениците, изучавали източни езици, са предпочитани за студенти във всички световни университети

Учениците, изучавали източни чужди езици, са предпочитани в което и да е било "кътче" на световните университети, казва директорът на 18-о СОУ.

Тя припомня, че от 1992 г. започва изучаването на японски език в 18-о СОУ, от 1995 г. започва обучението по китайски и по арабски език, а от 2011 г. - по корейски език. По-важното е, че училището има история с изучаването на тези източни езици, защото никога не е прекъсвал приемът в тези паралелки. Всяка година имаме устойчив прием след седми клас, а сега имаме и разрешение за допълнителен прием - за по 29 ученици в клас, тъй като има голям интерес към всички паралелки с източни езици, посочва Стойчева.

Сега в 18-о СОУ от първи клас се изучава корейски, японски и китайски език. Само арабският не се изучава още от първи клас, защото се изисква огромна експертиза и много консултации, и той се изучава от осми клас.

От години 18-о СОУ е училището в България с най-много ученици, като сега имаме 2 350 ученици - от първи до 12-и клас, казва още тя.

Източните езици се преподават и от учители, носители на езика

Има достатъчно специалисти по източни езици у нас, които могат да преподават в 18-о СОУ. Единствено в китаистиката, защото Китай е много отворена икономика и е една от най-предпочитаните глобални икономики, специалистите, които се обучават в България, веднага заминават да работят някъде по света. Това обаче е нормално за добре квалифицираните кадри, казва Величка Стойчева.

Тя обяснява, че в 18-о СОУ има и учители, носители на съответния чужд език, които също преподават на учениците. Те идват на работа на базата на междуправителствените спогодби, но се сключват и договори.

За да научиш добре източните езици, трябва да познаваш добре културата на страните им

За да научиш добре източните езици, първо трябва да опознаеш добре културата на тези страни, която е предимно духовна, обяснява Стойчева. Източните култури и езици променят и повлияват положително върху поведението на учениците и спомагат за формирането на тяхната ценностна система. Учениците се учат също на толерантност, на истинско сътрудничество и доброволчество, коментира директорът.

Тя разказва, че 18-о СОУ има договор, който се подновява за втори път и е за обмен на ученици с гимназия от Южна Корея. Така всяка година десет ученици от нашето училище посещават връстниците си от тази корейска гимназия. Българските ученици живеят там в семейна среда, разговарят на корейски език и така научават много за културата на страната.

18-о СОУ е включено в мрежата на училищата, които получават държавна субсидия от Южна Корея, и получава всяка година субсидия от около 20 хил. долара, чрез която се осигурява квалификацията на учителите, покупка на помагала, а част от средствата са и за дейности, свързани с корейската култура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
кат гледам вие продължавате да си вярвате, че труда е подценен ами заплатите няма да се вдигнат аз ви го гарантирам защото знам какво е да се работи с нашите и знам какво е да се работи с германци .... успех, дерзайте и се надявайте .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Един пример само за строеж на пътна настилка. Прави се нещо, доставките се бавят, парите се крадат, материали се крадат, след това на две на три се скалъпва ннещо и пътя е с дупки след 1 година. Така затова в България хората ще получават ТОЧНО ТОЛКОВА ПАРИ затова което са свършили !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Аз не мога да разбера, когато хората казват винаги "за смешни пари" Не се ли е замислял някой,че явно качеството на услугата струва точно толкова пари!! Защо в Германия хората получават х10 повече ами защото ако някой е работил в Германия и знае, че качеството извършена работа за даден период от време струва 10 пъти повече от тази извършена в България защото се върши с мисъл за разлика от България. И не ми се слушат оправдания " Aма да ама аз работим те другите не работели" Или "Аз съм *** кадърния другите са *** глупаците". Аз не мога да си представя в България хората да печелят по 2000 евро като знам колко качествена работа вършат. .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още