IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на земеделската земя стигна 1000 лева за декар

Търсенето в момента е на всякакъв вид земя, за предпочитане уедрена, за да се отглеждат и трайни насаждения

10:08 | 27.11.15 г. 1
Цената на земеделската земя стигна 1000 лева за декар

Цената на земеделската земя е вече над психологическата граница от 1000 лева за декар в районите, известни като "житницата на България". Това каза пред БНР Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Свободните земеделски площи остават все по-малко и е нормално цената да се покачва, посочи той. Около 11 милиона декара, което е близо 30% от земята, са сменили собствениците си през последните 7-8 години.

Стайков добави, че търсенето в момента е на всякакъв вид земя, за предпочитане уедрена, за да се отглеждат и трайни насаждения. Интересът към земята в България се прояви с допълнителното субсидиране от еврофондове, поясни той. 

„Когато се появиха инвестиционните дружества, те бяха по-активни на пазара на земя. В момента, по места, по-активни купувачи са арендаторите, но има и много други хора, които желаят да вложат парите си в земеделска земя, каза Стайков.

По данни на Стайков най-евтина е земеделската земя в хасковска област. По думите му там е и най-разпокъсана площта, което води до по-трудно развиване на земеделието. „В по-голямата си част земеделските ниви са разпокъсани, най-вече в южната част на страната ни. На пазара има и цени по стотина лева на декар, но това са необработваеми площи”, каза експертът.

Асоциацията на собствениците на земеделски земи, съвместно с производители, ще представи пред Министерството на земеделието проекти за уедряване на обработваемите площи.

Комасацията е частна инициатива, но държавата участва задължително. Ако имаме над 10 процента от обработваемата земя в едно землище, можем да инициираме такъв проект, обясни още Стайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
olimpiec
преди 8 години
Така е за голямо съжаление.....Защо за съжаление ли,ами защото още миналата година продавах на двама арендатори на 1250 и 1400 лева....А те ги дават тия цени,защото са им от субсидии и от ненормално ниските ренти,които плащат на ощетените собственици на земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още