IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е поскъпване на тока след либерализацията на енергийния пазар

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова има два плана в случай на газова криза

12:43 | 29.11.15 г. 16
Възможно е поскъпване на тока след либерализацията на енергийния пазар

Може да се очаква поскъпване на тока веднага, след като догодина бъде либерализиран пазарът на електроенергия. Това каза в предаването “Неделя 150“ на БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обаче не се ангажира с конкретни цифри.

„Каква ще бъде цената на електрическата енергия след пълната либерализация на енергийния пазар – едва ли има някой, който да се наеме с категорична прогноза”, посочи тя. Но побърза да уточни, че това, което показва международната практика е, че след първите месеци от въвеждането на пълна либерализация на енергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия, след което настъпва спад под тези преди либерализацията. 

Енергийният министър обясни, че пълното освобождаване на пазара на ток у нас ще се случи плавно през следващата година. На 11-ти декември Българската независима енергийна борса ще започне работа пробно.

До средата на декември трябва да има резултат от преговорите с 11-те чужди банки, изразили готовност да отпуснат заем, с който НЕК да се разплати с американските централи от комплекса "Марица Изток". „Вече успяхме с двете американски централи. Проведохме срещи, на които НЕК се уговори, че удължаваме срока на споразумението до 26 февруари 2016 г.”, посочи енергийният министър.

На въпрос за евентуална газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна, Пткова заяви категорично, че не са налице никакви основания за притеснения, свързани със снабдяването с газ у нас.

„Доставките към България вървят абсолютно регулярно, както по националната газопреносна мрежа, така и по транзитната газопреносна мрежа”, заяви Петкова. „Не са налице основания за притеснения и българските граждани и индустрия трябва да бъдат спокойни”, категорична бе тя. 

Петкова обясни, че налягането в транзитната газопреносна мрежа тази сутрин е било между 45 и 46 бара, при договорено 38 бара, а по националната налягането е 40-42 бара. Хранилището в Чирен също е пълно. Към този момента в него има 444 млн. куб.м. активен газ, допълни Петкова.

Съществуват два различни плана, които могат да бъдат въведени в действие, в случай че настъпи ситуация, при която в доставките има промяна. ”Първата мярка в случай на промяна на доставките към наша посока е преминаване в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен”, каза още министърът.

Съществува и възможност за създаване на условия за значителен пренос на природен газ от Гърция през България, като може да се използва новоизградената технологична връзка между националната ни газопреносна връзка и транзитната газопреносна мрежа при компресорна станция „Ихтиман”. „Булгаргаз” има сключено споразумение, според което в случай на нужда до часове може да бъде осигурено получаване на доставки от газ от Гърция”, обясни министърът на енергетиката.

Петкова подчерта, че към мерките ще се прибегне само в много крайни ситуации. ”Предприели сме всички необходими действия. Има опция и за въвеждане на ограничителен режим с цел осигуряване на защитените потребители на природен газ като болници и училища”, каза Петкова.

„Със сигурност мога да кажа е, че към този момент не е налице никаква причина за опасения за сигурността на доставките и транзита на газ към България”, подчерта енергийният министър.

България не е подписвала писмо, свързано с преразглеждане и неодобрение по отношение на Северен поток 2, каза още Петкова по повод на информацията отпреди дни, че в писмо, подписано от България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, се казва, че проектът трябва да бъде подложен на най-подробна регулаторна проверка и се призовава за "всеобщ дебат" по въпроса на следващата среща на върха на ЕС през декември.

„Имаше подобна инициатива от министъра на енергетиката на Словакия да се инициира пред ЕК един подробен анализ във връзка с това налице ли са противоречия с европейското законодателство по повод този проект. Но за да се присъедини България към подобна позиция, е необходимо ние да сме запознати с цялата фактическа обстановка”, каза министърът на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
До 2010г., НЕК е изнасял ел. енергия, след това фирми от партийната и олигархична върхушка, само продават като изнасят евтиният ток - за 800 милиона долара годишно - АЕЦ - Козлодуй работи яко за тях. http://gikotev.blog.bg/drugi/2015/09/07/osnovna-bezdeinost-na-nacionalna-elektricheska-kompaniia-nek.1389735
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
При социализмът и Виденов, ниски разходи за държава. При СДС, ОДС и НДСВ, по високи разходи за държава. Лявото пести и прави растеж, дясното само харчи на готово. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Government_size/Индустрията ни през 1980те е с добавена стойност колкото на Турция. http://bg.theglobaleconomy.com/Turkey/industry_value_added/http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/industry_value_added/психо-дясното: - Ама щото са продавали на готово в СИВ и СССР!РЕАЛИСТ: - А, ЕВРОПИЙСКИЯТ СЪЮЗ, КАКВО Е? - ЗАТВОРЕНА ЗОНА, И НЕ Е ЛИ БИЛО ПО-ЗЛЕ ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ТОГАВА - ВСИЧКИ СРЕЩУ ТЯХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
be_google
преди 8 години
ЕС нищо няма да направи срещу *** и корупционни договори на костовото правителството 1999-2001ва!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Какво можем да очакваме в Страната на окончателно победилата Мафия, законен правоприемник на старата партийна номенклатура? Естествено е да ни измамят и ограбят за пореден път. В държава с институции на служба на "задкулисието", както биха нарекли за приличие мафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
Hahoto
преди 8 години
В какво се изразява тая "либерализация" ??? С още един нов гладник по веригата - търговецът, който ще сключва договори с абонатите и ще ги прилъгва с "прекрасни" условия. Естествените монополи на ЕРП-тата обаче остават, но вече скрити от погледа.Ще си правят разходите и ще ги начисляват на търговеца. Държавния регулатор и той щастлив, зер не те, а борсата веече ще определя цената, ще си пият уискито на спокойствие. Държавата и тя щастлива, "пазара" вече ще определя цената, бат Бойко ще се прави на Пилат Понтийски, ни пил, ни ял, ни лук мирисъл, след поредното поскъпване! . А как ще се компенсират дългосрочните договори за Американските ТЕЦове и ВЕИта, еееее, няма страшно, чакаме инструкции от Световната банка. Поредният експеримент, вече ще храним и едни търговци в повече и една борса в повече. Щастие, а!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
panther
преди 8 години
американските ТЕЦ-ове имах предвид по-долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 1
panther
преди 8 години
И сега надявам се всички устати еколози да купуват тока от ВЕИ на съответната цена.Всички устати про-американци да купуват ток от американските ВЕЦ-ове.Аз като *** българин (умерен русофил) предпочитам да купувам ток от българския АЕЦ (построен от лошите руснаци)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
khao
преди 8 години
елементарно, като се махнат по естествен път всички крадци по пътя му и събраните пари ще стигнат .... примерно ако тока от АЕЦ-а не се изнася че на Кадиев жена му да печели и още такива подобни... сметките навсякъде не излизат заради крадци и чантаджии, а не щото не се събират достатъчно пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още