IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС в търсене на сделка с Турция за справяне с миграцията

Споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в ред, заяви германският канцлер Ангела Меркел

17:18 | 29.11.15 г. 13
<p>
	Лидерите на ЕС се събират тази вечер в Брюксел за среща с премиера на Турция Ахмет Давутоглу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на ЕС се събират тази вечер в Брюксел за среща с премиера на Турция Ахмет Давутоглу. Снимка: Ройтерс

Турция ще помогне на ЕС да овладее миграцията в замяна на пари и подновяване на преговорите за членство. Това предвижда проект за заключителната декларация от предстоящата днес в Брюксел среща на върха ЕС-Турция, предаде Ройтерс.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС се събират тази вечер в Брюксел за среща с премиера на Турция Ахмет Давутоглу в опит да постигнат сделка, включваща огромна финансова помощ и по-тесни връзки с ЕС в замяна на турска помощ за спиране на потока от мигранти към Европа.

Очаква се на срещата да бъде обсъден съвместният план за действие с Анкара, по който Турция ще получи 3 милиарда евро за подслонените на нейна територия над 2 милиона бежанци. Планът предвижда също облекчаване на визовия режим за турски граждани и ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Европейските лидери и Анкара смятат, че процесът по присъединяване на Турция към ЕС трябва да получи нов тласък. Турция ще отвори нова преговорна глава през декември, а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори още глави, се посочва в документа. 

Двете страни ще засилят сътрудничеството си по отношение на мигрантите, които не се нуждаят от международна закрила, като възпрепятстват пътуването им до Турция и ЕС, като осигурят прилагане на установените двустранни правила за реадмисия и като бързо връщат мигрантите, които не се нуждаят от международна закрила в техните страни на произход, пише в проекта.

Отбелязва се още, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

За бежанците в Турция се предвижда на първи етап на Анкара да бъдат предоставени 3 милиарда евро, а по-нататък ако е нужно, тази сума може да бъде увеличена. Приема се и искането за участие на Турция "дори и само веднъж годишно" в срещи на върха на ЕС, посочва телевизията.

Проектодекларацията може да бъде изменена след разговорите в Брюксел тази вечер,  отбелязва Ройтерс.

"Срещата ще отбележи важна стъпка в развитието на нашите отношения и ще допринесе за управленито на миграционната криза", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в поканата си до европейските лидери.

Критиците обаче наричат споразумението "мръсна сделка" заради безпокойства около авторитаризма на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и потъпкване на човешките права в Турция.

Споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в юридическа рамка вместо неконтролируемия наплив сега, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел преди срещата, цитирана от Ройтерс. "Основна част от този план за действие ЕС-Турция ще бъде как можем да заменим нелегалната миграция с легална миграция, как можем да подобрим положението на бежанците вътре в Турция", каза Меркел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също говори преди срещата, като изтъкна, че ЕС трябва да постигне споразумение с Турция за разрешаване на миграционната криза. "Само заедно ние ще можем да спрем миграционните потоци. Трябва ни споразумение с Турция", изтъкна Юнкер, цитиран от ТАСС и БТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че никакво споразумение с Турция няма да е достатъчно, за да се справи Европа с най-тежката миграционна криза след Втората световна война, ако блокът не контролира строго външните си граници. "Ще повтарям това отново и отново: без контрол на външните граници Шенген ще стане история", заяви Туск. Той добави, че днешната среща в Брюксел трябва да активизира отношенията между ЕС и Турция, която по думите му е ключов партньор на ЕС в борбата срещу тероризма и има важна роля както в сирийския въпрос, така и в ситуацията в Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Лидерите на ЕС са много зле щом вече сключват сделки с поддръжници на световния тероризъм?Не може ли външните граници на ЕС да си останат такива, каквито са сега и тези 3 милиарда да се налеят там?Защо ЕС подарява пари на терористи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 1
delcoSmoka
преди 8 години
Чул те господ. ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ за белият човек е този ТУмУР да се разпадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Няма да оцелее със сигурност, под това се подписвам с двете ръце. Всички партии, които в момента формират ЕНП и СД, управляващата коалиция в европейския парламент ще загубят от 30 до 50% от вота си и всички еврофилски партии няма да могат да сформират достатъчно голяма коалиция, за да осигурят оцеляването на ЕС. Например в Холандия управляващата партия на премиера Марк Рюте е загубила точно 65% от гласовете си сега спрямо 2012. Алатернатива за Германия е увеличила електората 3 кратно и вече е към 15% на национално ниво и расте неудържимо. Нито Саркози нито Оланд могат да спрат Марин Льо Пен. Краят на пътя за ЕС дойде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 8 години
поне 5 години ще се мъчим още преди да се промени толкова, че да не прилича на този ЕС сега. По скоро или ще умре или ще стане диктатура с тотално следене - СССР тип. Такива заявки има и сега,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Подновяването на преговорите с Турция не значи, че те ще завършат скоро. ЕС няма да издържи докато те бъдат завършени. Според мен на ЕС му остават максимум 24 месеца живот, Турция няма да успее да влезе толкова бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
белот
преди 8 години
Ти Боката остави , президенто кво ше каже...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 3
deant
преди 8 години
Избор пред ЕС:1.Приема Турция в ЕС и автоматично ЕС ще има граница със Сирия, която как ще пази не знам.2.Плащане на Турция 3 млрд сега, и незнайно колко в бъдеще, като гаранция, че тези пари ще помогнат с нещо няма.ЕС удари дъното. Ние с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
delcoSmoka
преди 8 години
"Какво ли още ни предстои да видим!" ха ха ха Небой се. 60 милиона ФЕСА БЕЗВИЗОВО 2016 !!! Писах го вече - ЕБРОПА е ***. Интересно МУТРАтаа боко Борисов качкви ще ги плещи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още