IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Турция приеха екшън план за бежанците

Анкара получава 3 млрд. евро и ускорени преговори за присъединяване и за безвизово движение в ЕС

21:59 | 29.11.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турският премиер Ахмет Давутоглу (вляво) и&nbsp;председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският премиер Ахмет Давутоглу (вляво) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз и Турция приеха екшън план, за да спрат притока на бежанци към Европа, обяви федералният канцлер Ангела Меркел след края на специалната среща на върха. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, цитиран от Ройтерс, че няма да има решение на проблема без сътрудничеството на ЕС и Турция.

За снабдяването на бежанците на място с нужните неща на Турция ще бъдат предоставени 3 млрд. евро, заяви Юнкер. Анкара е обещала да защитава по-добре своите брегове и да предприема операции срещу съмнителни кораби. В замяна ЕС ускорява процеса за безвизово пътуване на турците, както и предпресъединителните преговори. 

„Това е исторически ден и историческа среща“, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата. „Благодаря на всички европейски лидери за нова ново начало“. Турция е „европейска нация“ и иска да е член на европейското семейство, добави той.

Как ще се разпределят тези 3 млрд. евро сред 28-те членки на ЕС засега не е ясно. Ако изчисленията се правят по обичайната за съюза формула, то Берлин ще трябва да плати 500 млн. евро. Според сега наличната информация Турция се застъпва за това сумата от 3 млрд. евро да се плаща всяка година.

Турските граждани могат да се надяват от октомври 2016 г. да пътуват в ЕС без визи. И де факто замразените отдавна преговори за присъединяване към ЕС ще бъдат насърчени. Още през декември ще бъде отворена 17 глава – за икономиката и финансите. За следващата година ЕК подготвя отварянето на нови глави.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде да се разбере, че Турция играе ключова роля в бежанската криза. „Около 1,5 млн. души са влезли през 2015 г. нелегално в ЕС“, заяви полякът. „Повечето от тях са влезли именно през Турция“. Според Анкара самата Турция е приела 2,2 млн. бежанци само от Сирия.  

Споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в юридическа рамка вместо неконтролируемия наплив сега, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел преди срещата, цитирана от Ройтерс. "Основна част от този план за действие ЕС-Турция ще бъде как можем да заменим нелегалната миграция с легална миграция, как можем да подобрим положението на бежанците вътре в Турция", каза Меркел.

С новия пакт ЕС преодолява собствените си предразсъдъци. Защото от години ЕС критикува дефицитите в правната система и свободата на пресата в Турция, която има статут на кандидат от 1999 г. Критика предизвика и засилващият се авторитарен стил на ръководене на държавния президент Реджеп Тайип Ердоган. Германската неправителствена организация Pro Asyl предупреди, че това „може да мръсна сделка за сметка на човешките права“.

Малък кръг от осем членки на ЕС се срещна непосредствено преди началото на срещата на върха, за да обсъди възможните легални начини за допускане на намиращите се там бежанци. „Това е среща на онези държави, които са готови да пуснат много бежанци от Турция по легален начин към Европа“, поясни Юнкер. В срещата участие са взели държавните и правителствени ръководители на Австрия, Швеция, Финландия, Гърция и страните от Бенелукс.

Според информация на Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung групата е готова да вземе общ континент от до 400 000 бежанци. Юнкер обаче не потвърди този брой.

"Ние не очакваме Ердоган да пази границата ни. Това може и трябва да се прави от европейците, но очакваме промяна на играта за спиране на потока от бежанци“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата, която приключи за по-малко от 5 часа, предава Dnes.bg.

Турският премиер Давутоглу беше по-предпазлив. Той увери, че Анкара ще спазва ангажиментите си, но предупреди, че гаранции за спирането на бежанците няма.

"Що се отнася до Сирия, никой нищо не може да ви гарантира. Ако бомбардировките и терористичните атаки на "Ислямска държава“ продължат, никой не нищо не може да обещае. Но ви обещавам, че Турция ще изпълнява ангажиментите си по плана за действие и миграцията ще е повече легална отколкото нелегална“, заяви Давутоглу.

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Голям екшън ще бъде.А преди малко четох, че Меркел правила коалиция на желаещите страни от ЕС да приютят бежанци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Безвизовият режим и парите са за да се изпусне парата в Турция (вследствие натискът от Русия и кюрдите), като се даде възможност на недоволните от политиката на Ердоган да избягат да работят в Европа (по подобие на недоволните сирийци). Това ще засили конкуренцията и не е добре за обикновенните европейци; ще засили емиграцията/изтичане на човешки ресурси от Турция (недобре за Турция в дългосрочен план); но ще засили режимът на Ердоган и ще притисне допълнително Путин.За мен вече всичко в Турция и Европа е открито по сценарий на САЩ и не виждам кое ще спре американизирането на Европа. Тъжно за нас, обикновенните европейци! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
Започват да ме обхващат все по силни съмнения, че шТaтитe, целят тъкмо това : отслабване и маргинализиране на ИвропЪта, чрез иcлaми3ация, за което се създава и този вoeнeн и социален хаоc в с.Африка и приближения изток (конвеър за бeжaнци и потенциални рaдиkaли) ... ест вс това става с дейното участие на европейската полит-върхушка и неангажирното поведение на евро-гражданята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
ИД няма да е печеливш, защото ЕС няма да издържи още дълго. С това споразумение ЕС си подписа смъртната присъда реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Не само, че по силата на т.нар.по-горе ,, споразумение,, България ще трябва да участва в плащането в размер на 3 млрд., но и същото ще бъде извършено с тегленето на нов заем, тъй като в бюджета подобно плащане не е включено, нито българската държава разполага с финансов резерв за да го изпълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Поредната безпринципна сделка, сключена от еврочиновниците с ислямски сатрапи, при която беше жертвана една от фундаменталните свободи на ЕС, очевидно само на хартия, правото на изразяване. Започване на преговори и отпадане на действащия досега визов режим за една държава , оглавявана от ислямски фанатик, един от покровителите на Ислямска държава и разпореждащ публични екзекуции на политически опоненти, правозащитници и журналисти не само че няма да донесе бленуваната ,,сигурност" на гражданите на ЕС,но и ще бъде катастрофален удар върху престижа на организацията. От друга страна, тази сделка окончателно зачерква възможността за общ фронт срещу Ислямска държава, която е и най- големият печеливш от сделката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Скоро терористите ще бъдат с два паспорта. Един турски, за да се движат свободно и легално из Европа и един сирийски - за да го хвърлят на мястото на престъплението. Защото какъв терористичен акт ще е това, ако наблизо не бъде намерен сирийски паспорт. Това с безвизовия режим явно се прави за тяхно улеснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
С това финансиране за Турция ЕС е на път да се превърне в най-големия спонсор на световния тероризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 44 rate down comment 3
albobo76
преди 8 години
Имам чувството, че тези 3 млрд. са само първата вноска и че ще има още много по 3 млрд. а ислямското нашествие няма да спре, дори ще стане по-интензивно, когато и турците тръгнат към ЕС. Нямаше ли да е по-евтино за ЕС да построи ограда на границата с турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 43 rate down comment 2
Мarko
преди 8 години
Германците да осъдят Дебелата Берта за национално предателство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още