IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изцяло нов закон ще урежда ипотечното кредитиране у нас

Текстовете регламентират как да изглеждат договорите и рекламите на кредитите, както и как се извършва оценката на недвижим имот

11:01 | 30.11.15 г. 14
Изцяло нов закон ще урежда ипотечното кредитиране у нас

Изцяло нов закон ще урежда ипотечното кредитиране у нас. Текстовете транспонират европейското законодателство в областта, като крайният срок за това е 21 март 2016 година, става ясно от публикувания в портала за обществено обсъждане проект на закона.

Със Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите ще бъдат уредени изискванията за предоставяне на кредити, предоставяната информация от страна на кредиторите, както и видът на самия договор. 

Регулацията се отнася за две основни категории кредити - кредитите, обезпечени с ипотека върху недвижим имот, и кредити, чиято цел е придобиване или запазване на вещно право върху недвижим имот. Законът ще се прилага и по отношение на договорите за кредит, предназначени за ремонт, в случаите, когато тези договори са обезпечени с ипотека. 

„Ипотечните кредити съдържат по-сложни условия в сравнение с потребителските кредити, като при тях се отпускат значително по-големи суми, чието изплащане обвързва потребителя за дълъг срок“, посочват авторите на законопроекта.

С приемането на текстовете кредиторите ще имат задължението да дават пълната информация за договорите, за да могат кредитополучателите да вземат информирано решение. Предвидено е това да бъдат целите, за които може да се използва кредитът, възможният срок на договора и обезпечението му, вида валута и други подробности.

Кредитополучателите ще имат срок от най-малко 14 дни след получаване на проекта на договор, за да решат да изтеглят ли кредита.

Законопроектът обаче не предвижда промени по отношение на изискванията за предсрочното погасяване на кредита. Посочено е, че кредиторите имат право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, в размер до 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита, когато кредитът е погасен преди изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.

Законът дава и насоки как да бъде изработен самият договор за отпускане на кредит за покупка на недвижими имоти, както и изисквания за оценката на кредитоспособността на потребителите и на самия недвижими имот. Оценката на имотите ще се извършва от независим оценител, вписан в регистъра по Закона за независимите оценители.

Текстовете в проекта за новия нормативен акт засягат и рекламата на кредити за недвижими имоти. Тя задължително трябва да посочва кой е кредиторът, указание, че се отнася до договор, обезпечен с ипотека, какъв е лихвеният процент и размерът на кредита, срокът на договора и годишният процент на разходите.

От рекламата потребителите трябва да са наясно и каква ще е общата сума, която се дължи на кредитната институция, и броят и размерът на погасителните вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
По таксите трябва да се работи - за кредитоспособността всеки си има глава на раменете, вкл. и банките. Но не може рекламата да гърми: "без оскъпяване" и после да имаш застраховка, която причинява оскъпяване 40%. Гледах проекта и за съжаление не виждам съществен напредък в това отношение, освен опцията предвидена в чл.12, че банките са длъжни да приемат и други застраховки, освен техните собствени. Това е като конституционните промени - съвсем мъничка крачка, колкото за отбиване на номера и видимо недостатъчна. Хубавото е, че е в правилната посока.С тази скорост след 200-300 години и в България ще можем да кажем, че сме изградили демокрация, правова държава и правила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
ppl
преди 8 години
Че кое му е лошото да паднат цените на имотите!?!? Ще има и за по-обеднели, ще има свежи пари със сигурност.... Ще пострадат"пиратите" и "боговете" като теб очевидно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
ppl
преди 8 години
Че кое му е лошото да паднат цените на имотите!?!? Ще има и за по-обеднели, ще има свежи пари със сигурност.... Ще пострадат"пиратите" и "боговете" като теб очевидно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Дядо Мечо
преди 8 години
* не им пука че ще фалира държавата. Важно е на хартия нещата да изглеждат добре, та да лапат големите бонуси. Пък след тях и потоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Дядо Мечо
преди 8 години
На банкерската мафия не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
Хахахаха,днес Борисов е заявил на всички кметове, да вдигат данъци и такси, защото в бюджета пари за тях няма.Държавата така не може повече да я кара, но след като не се правят реформи ще дойде закономерен държавен фалит.Щом не искат да дадат възможност за личен фалит, тогава ще имаме държавен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
Уважаеми,Ваша теза ми прилича на една подобна родена във Варна през "фараинските" години.Помните ли колко варненци изгоряха от 1990 до 1994, като си дадоха всичките спестявания на пирамиди и фараони ?!Та тогава един варненец се изтъпани пред БНТ и каза, да се въведе еднократен данък (за солидарност) в България, за връщане на парите от загубилите ги инвестори.Тогава (не си спомням името на журналиста) зададе простичкият въпрос:Ако бяхте спечелили, щяхте ли да споделите печалбата с всички ?!Онзи взе да мънка да хъка, че не било така, че икономиката ще пострада и прочие ...Уважаеми,който се е набарбальокал, да си му тегли теглото и да не товари всички останали, с разни матри, икономиката, държавата, растежа, заплатите и прочие.Аз сам минах през чистилището на фалита (не пожелах да "даря" фирмата на ром, а си изплатих дълговете до стотинка) и да Ви кажа честно, сега съм доста по-предпазлив.Сега е ред банките да си изпият горчивата чаша. А пазар на НИ няма и скоро няма и да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
ГРОБарски *** не вдена ли че ФАЛИТА е неизбежен:(((Каквито и опорни точки да ти набиват в кухата лейка края е съвсем скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Мче те банките вече са вътре, а цени надолу с 40% тъкмо ще раздвижат пазара на имоти дето в момента е умрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 19
Perun
преди 8 години
Ти имаш ли представа колко много недвижими имоти държат банките у нас? Защото като гледам нямаш дори и мътна представа. Ако банките обявят за продажба имотите които държат по лошите ипотеки това ще е зле за всички: цените ще паднат поне с 30-40%, от там банките ще са вътре, а по-лошото е че ще се демотивират хората със спестявания да правят инвестиции в икономиката, защото много ще предпочетат да накупят имоти. Лошо от всякъде. Не е за нас да има закон за фалита на физическите лица, не е момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още