IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед одобри нови правила за ограничаване на спешното кредитиране

Правилата засягат "твърде големи за фалит" компании в случай на нова финансова криза

21:56 | 30.11.15 г. 1
<p>
	Джанет Йелън <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън Снимка: архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) в понеделник гласува за въвеждането на нови правила за ограничаване на правомощията за кредитиране на централната банка в случай на финансова криза, съобщава MarketWatch.

След единодушно гласуване Фед одобри правила за лимитиране на кредитирането за подпомагане на специфични „твърде големи за провал“ затруднени компании, както в случаите с Bear Stearns и American International Group по време на финансовата криза.

Кредитирането на големи компании от Wall Street от страната на Фед бе противоречиво, като Конгресът предприе бързи действия, за да ограничи практиката с помитаща реформа на банките, известна като реформата Дод-Франк.

Сега, по силата на новия закон, компаниите във фалит ще трябва да преминат през процедура на оздравяване от Federal Deposit Insurance Corp. „Твърде големите за фалит“ компании първо трябва да предоставят индивидуални планове за действие (living will), които да насочат регулаторите как искат да бъдат закрити.

По силата на новите правила, одобрени в понеделник, кризисното кредитиране от Фед ще бъде ограничено да установяване на кредитни линии за подпомагане на ликвидността на изпадналите в паника пазари.

„Спешното финансиране е критичен инструмент, който може да бъде използван в момент на криза, за да смекчи извънреден натиск върху финансовите пазари, който иначе би довел до неблагоприятни последици за домакинствата, бизнесите и американската икономика“, заяви председателят на Фед Джанет Йелън, отбелязвайки, че Фед е използвал правомощията си „пестеливо“.

По време на финансовата криза централната банка стартира няколко кредитни програми, за да гарантира, че кредитирането на ипотеки, автомобилни заеми, студентски заеми и други ще продължи, отбеляза още тя.

По силата на новите правила Фед ще трябва да получи разрешение от министъра на финансите, за да стартира програми за спешно кредитиране. Това е ново изискване по реформата Дод-Франк.

Освен това Фед ще трябва да установи наличието на „необикновени или изключителни обстоятелства“ преди да започне програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 8 години
мдааа подготовката на цирк "Колапс" върви с пълна сила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още