IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да оценим една търговска банка?

Трябва да имаме предвид както рентабилността на банката, така и нейната ликвидност

13:01 | 15.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В настоящата статия се предлага много кратко описание на някои основни стъпки при оценяването на търговска банка. Когато говорим за оценка на банкова институция, трябва да имаме предвид както рентабилността на банката, така и нейната ликвидност. Ако се фокусираме само върху печалбите, то може да попаднем в голяма заблуда. Има голяма вероятност високите печалби да са генерирани чрез рискови операции, което води до повишаване на риска от поддържането на печалбите в бъдеще и за финансовата стабилност на банката като цяло. Има много различни начини за оценка на качеството на печалбата и финансовата устойчивост, като в настоящата статия ще разгледаме някои от най-основните измерители.

Как да измерим рентабилността на една банка?

Един от най-използваните измерители за оценка на рентабилността е възвращаемостта на активите (Return on Average Assets) или нетната печалба, разделена на общата средна стойност на активите на банката. Ако ROA на дадена банка е 1%, това означава, че банката генерира 1 лев печалба от всеки 100 лева инвестирани в своите активи. Средната стойност на активите от своя страна представлява средната стойност от началната и крайната стойност на активите за конкретния период от време. В определени ситуации и според индивидуалните предпочитания някои инвеститори използват оперативната печалба, вместо нетната печалба, при изчисляването на ROA. Основната причина за подобна промяна е използването на оперативните печалби преди отчитане на разходите за финансиране.

В основни линии, по-високите стойности на този коефициент са положителна характеристика за управлението на банката. Важно е, обаче, да имаме предвид, че подобни индикатори са най-ефективни, когато се използват относително, или с други думи се сравняват с резултатите на други банки. Задължително е да се правят сравнения с изведени средни стойности за банкови институции от един и същи регион и близки по размер (активи). Разбира се, полезно е и да следим динамиката на тези коефициенти за отделните банки. Колкото по-дълъг е историческият ред, толкова по-достоверен анализ и прогнози могат да се изведат. На долната графика може да видим този индикатор за американския банков сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още