IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случи на БФБ-София през 2015 г. месец по месец

Макар SOFIX да се насочва към спад от около 15% на Българската фондова борса не липсваха и положителни емоции

09:04 | 26.12.15 г. 4
Какво се случи на БФБ-София през 2015 г. месец по месец

2015 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Новините, които екипът на Investor.bg подбра от целия борсов поток за 2015 година месец по месец, са:

Януари

Енемона АД свика събрание за избор на нов одитор за вече одитираната от Делойт 2013 г. Одитите на Делойт бяха с редица забележки и дружеството явно реши да го замени. Акционерите обаче изпратиха годината с около 90% спад в цената на книжата.

През януари стана ясно и че в увеличението на капитала на Корадо България АД са участвали 15 български фонда при емисионната цена от 2,75 лв.

Акциите на Агрия груп холдинг отчитат ръст от около 20% до 10 лв. за акция за последните 12 месеца, като през януари бе публикуван отчетът за 2014 г. с печалба от 10 млн. лв. след приходи от дивиденти. След новината акциите поскъпнаха с 6%.

БФБ-София АД реализира обезценка от 703 хил. лв. от депозита си в КТБ, а акциите му отстъпват с около 40% през годината.

Също през януари Адванс Терафонд АДСИЦ започна продажба на земеделски земи на разсрочено плащане.

Пет бизнес асоциации предложиха приватизация на енергийни компании през борсата, но до края на годината тяхното предложение остана глас в пустиня.

Февруари

Булгартабак премести филтровото производство от Благоевград в Пловдив.

Софарма АД обяви 43% спад на продажбите си през януари поради ограничен износ към Русия.

Петрол АД излезе на загуба от 15 млн. лв. за 2014 г. (спад в цената на акциите за последните 12 месеца от около 70%), а Свилоза АД загуби 896 хил. лв. в последната четвърт на 2014 г. поради недостатъчно суровина, студеното време и планова профилактика (поскъпване с около 12% за година).

През февруари АПСК заложи приватизацията на БФБ-София сред приоритетите си през 2015 г., но след това държавни органи се зачудиха дали не е проблем да се продават БФБ и Централен депозитар в пакет.

Записани бяха 80% от акциите в увеличението на капитала на Евроинс АД при емисионна цена от 1,2 лв. В края на годината цената бе 0,86 лв. за акция.

Дъщерно на Еврохолд, а именно Евроинс Иншурънс груп АД, пък издаде облигации за 10 млн. евро при над 13% годишна лихва.

КФН откри процедура по отнемане на лиценза на ИП Статус инвест.

Разрази се случаят с ограничението публични дружества да притежават земеделска земя и редица институции и асоциации алармираха за проблема през февруари.

Сирма груп холдинг АД обяви, че планира IPO с цел да набере между 19,2 и 26,4 млн. лв., като търсеше оценка до над 108 млн. лв.

Феърплей Пропъртис АДСИЦ направи първа копка на жилищен комплекс в София.

Март

Николай Михайлов продаде близо 1% от акциите на Трейс Груп на цени около 8 лв. за акция спрямо под 6 лв. в средата на декември 2015 г.

КФН забрани окончателно търговото предложение за акциите на Арома АД при цена от 0,971 лв.

Холдинг Нов Век влезе в SOFIX на мястото на Зърнени храни България, но после БФБ-София се коригира, че новата компания в състава ще е Холдинг Варна АД.

Съдът окончателно реши да няма търгово предложение при Булгартабак холдинг.

Анализ показа, че компаниите от SOFIX са с 2,14% дивидентна доходност.

Спарки Елтос просрочи публикуването на отчет с над месец и половина.

Енемона постфактум увеличи загубите си за 2012 и 2013 г. с 31,4 млн. лв.

Investor.bg стартира серия от интервюта с отчетливи участници в "Коментари", започвайки с "Батя", който заяви, че е непоправим опитимист за БФБ и България като цяло.

Арома Риъл Естейт АД натрупа обезценки за 60% от собствения си капитал след промяна в счетоводната политика.

Април

Трейс удължи процедурата по обратно изкупуване на акции до 6 април 2016 г. на цени между 5 и 9 лв. за акция, в момент, когато акциите се търгуваха при цена от 7,469 лв.

При Пампорово АД имаше увеличение на капитала близо девет пъти, с което делът на малките акционери беше намален рязко.

Златен лев холдинг АД обяви, че ще гласува брутен дивидент от 0,64 лв., което предизвика фурор по позицията.

ИХ България пласира конвертируеми облигации за 50 млн. лв.

Беше публикувано второто интервю с изявен коментатор във форума на Investor.bg в лицето на Веселин Иванов (с форумен псевдоним "fortiss"), който не се притеснява да държи вложенията си в само една акция.

В края на април окончателно отпадна проблемът публичните дружества да притежават земеделска земя.

Третото интервю с изявен коментатор от форума беше с "Alonso", според когото е нужно търпение, за да се купи дял от добра компания на добра цена.

Актив Пропъртис АДСИЦ обяви и по-късно реализира обратен сплит на акциите си.

Май

Шест години по-късно БФБ си остава пазар за дялови инвестиции. Рискове ще се поемат само за значителни печалби, написа тогава блогърът Bigbear.

Фондовете на RBS върху SOFIX бяха прекратени и акциите им в България разпродадени. Така приключва над 8-годишното им участие на родния ни капиталов пазар, като те стартираха като фондове на ABN-AMRO и раздвижваха търговията при промените в състава на SOFIX. Техният край увеличи скуката на БФБ.

Малките акционери във Фазерлес отново искаха 20-кратно увеличение на капитала, но отново не го получиха.

Елана Агрокредит привлече 14 млн. лв. чрез публичното си предлагане.

Парите от депозити се насочват към чуждите пазари, заяви брокерът в ИП Карол АД Благовест Крачев. Преместването от депозит в акции обаче е като преместване от детски басейн в Тихия океан по време на буря, предупреди брокерът.

Одиторът на Енемона обърна внимание на вземания за 34,7 млн. лв. Има вероятност част от дължимите суми да не се съберат в обичайния срок, посочи Пламен Ангелов.

На 29 май 2015 г. Камен Колчев, главният изпълнителен директор на Елана Финансов холдинг, прогнозира, че има сериозен потенциал за ръст на нашата борса.

Юни

Софарма Трейдинг започна да създава аптеки под марката Sopharmacy.

Бяха осъществени търгови предложения при Енерго-Про Продажби и Енерго-Про Мрежи, които ги поставиха на косъм от отписване като публични, и дружествата бяха отписани.

Топливо обясни, че не можело да изкупува акциите си, защото цените на акциите били под 5 лв.

Пет физически лица сключиха споразумение и контролират 5,21% от Фонд имоти.

КФН предложи отпадане на задължението за публикуване на тримесечни отчети, по-късно предложението бе подето и от Министерство на финансите. По всичко личи, че възможността за публикуване на отчети на тримесечна база ще се запази.

Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
obafeme
преди 8 години
почти всеки, който се изказва за БФБ има негативно мнение. Това е страхотна новина! Преди години, когато всеки говореше позитивно, видяхме какво стана:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
БФС е трагедия. Бутафорна борса. И борсата и листнатите там компании. Стократно съжелявам че затворих пари там. :))) Халал да са им. да се почерпят. Това беше то. От мен толкова. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
БФС е трагедия. Бутафорна борса. Стократно съжелявам че затворих пари там. :))) Халал да са им. да се почерпят. Това беше то. От мен толкова. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
чудно как спада не е още по-голям като парите от гурбетчиите са в пъти повече от чуждестранните инвестиции в Българията ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още