IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синтетика, Адванс Терафонд и Кепитъл Мениджмънт - най-важни за БФБ през 2015

Тези три компании са в топ 3 по оборот на родния пазар през миналата година и така са донесли най-много пари на пазарния оператор

08:38 | 04.01.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Синтетика, Адванс Терафонд и Кепитъл Мениджмънт - най-важни за БФБ през 2015

"Златните кокошки" за БФБ-София АД през 2015 г. са Синтетика АД, Адванс Терафонд АДСИЦ и Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ, тъй като те са с най-голям оборот сред листваните емисии акции и съответно носят най-голям приход от комисиони на пазарния оператор.

Лидер с оборот от 25,6 млн. лв. е Синтетика АД, на второ място с 22,9 млн. лв. е Адванс Терафонд АДСИЦ, а с оборот от 19,2 млн. лв. на трето място се подрежда Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ.

Интересното е, че само една от тези звездни по оборот компании е част от основния индекс SOFIX.

В топ 10 по оборот влизат общо 6 компании, които не са част от водещия индекс SOFIX, и само 4, които са. Такива са още Медика АД (оборот от 14,7 млн. лв.), голям пакет от която беше придобит от Софарма АД през годината, а също Велграф Асет Мениджмънт АД с 12,1 млн. лв. оборот, Делта кредит АДСИЦ с търговия за 11,7 млн. лв. и Холдинг Света София АД с оборот от 7,5 млн. лв., която е на десето място в класацията.

В миналото лидери по оборот на БФБ-София бяха акциите на КТБ, Петрол и Булгартабак холдинг АД, но след фалита на банката търговията с акциите им рязко намаля.

Цели 5 от компаниите в SOFIX (съставен от общо 15) не са в първите 31 по оборот на БФБ-София. Това са М+С Хидравлик, Стара планина холд, Индустриален капитал холдинг, Индустриален холдинг България и Неохим, показват изчисления на Investor.bg. 

В същото време класацията по брой сделки показва, че с едни дружества се прави голям оборот, а със съвсем други - много по брой сделки.

В първите 9 компонента по брой сделки има цели 8 компании от SOFIX, като класацията се оглавява от Химимпорт АД със 7 274 сделки, Адванс Терафонд АДСИЦ с 4 577 сделки и ЦКБ с 3 435 трансакции.

За сравнение - с лидерите по оборот в индекса Синтетика АД и Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ има само 45 и 33 сделки за последните 12 месеца.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените дружества.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
BigBear
преди 8 години
Дяловият пазар е доминиран от големи блокови сделки, борсовият е от масова търговия. Нашата борсата е деградирала до табло за нагласяне на доходности след като счетоводните "синтези" са основният пазар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
cymru
преди 8 години
Синтетично, каквато е и нашата борса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 8 години
Благодаря, техническа грешка, мислил съм че само една пък съм написал само две. САМО една компания е в SOFIXКоето прави ситуацията на БФБ още по ЗВЕЗДНАето заглавие "2015 г. на БФБ мина под знака на Синтетика":) или под хегемона на Синтетикаили"Синтетика - родният борсов лидер"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
"Лидер с оборот от 25,6 млн. лв. е Синтетика АД, на второ място с 22,9 млн. лв. е Адванс Терафонд АДСИЦ, а с оборот от 19,2 млн. лв. на трето място се подрежда Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ.Интересното е, че само две от тези звездни по оборот компании са част от основния индекс SOFIX." - коя е втората компания от индекса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още