IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо юанът разтърсва пазарите?

Какво точно в управлението на валутата от централната банка на Китай безпокои инвеститорите в цял свят

08:48 | 10.01.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Огромните колебания на китайския юан и сривът на фондовите пазари в страната повтарят разгрома от миналото лято. Какво обаче в управлението на валутата от централната банка безпокои инвеститорите в цял свят, пита Bloomberg.

Какво точно плаши световните валутни пазари?

Може да се каже, че това е болезненият процес, при който централната банка на Китай се научава да говори. Световните валутни пазари са базирани в Лондон и Ню Йорк и имат опит в анализирането на всяко изказване на западните централни банкери, чийто тон и тактики смятат, че разбират добре.

Това е достатъчно логично, след като американският долар все още е едната страна при почти 90% от всички валутни сделки, а еврото – около 40%. Китайският юан е участник в около 2% от търговията, сочат същите данни, а представителите на централната банка на Китай не правят публични изказвания толкова често, колкото Джанет Йелън, гуверньорът на Федералния резерв (Фед) на САЩ, или Марио Драги, управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Защо тогава нещо, което не доминира в търговията, доминира търговията?

Търгуваният извън Китай юан е механизъм, чрез който нарастващите опасения на инвеститорите за икономиката на страната може да бъдат изразени – оттам и слабостта му. Фактът, че строго управляваното ниво на търговия в страната също се понижава, макар и по-постепенно, се възприема от международните инвеститори като официално потвърждение на залозите им за китайско разпродаване.

За почти всички специалисти развиващите се пазари обикновено са залог тип „да или не“ във валутния свят. Китай е твърде голям, за да бъде обвързан с други развиващи се пазари, въпреки че анализаторите са изправени пред оскъдни и ненадеждни данни.

Смяната на валутния режим също винаги е проблемен, докато трейдърите разберат как една нова система ще работи на практика.

Защо централната банка на Китай не може да говори като Фед или ЕЦБ?

Централните банки се развиват заедно със страните си, а официалната връзка на Китай с медиите е далеч по-ограничена, меко казано, отколкото същата в САЩ или Европа.

На фона на сегашната мода за прозрачност заслужава си да припомним, че тази връзка също се развива. Едва през миналата година централната банка на Великобритания публикува детайли от срещите за определяне на лихвените си проценти заедно със самото решение. А само през 80-те години Фед действаше подобно на централната банка на Китай – не публикуваше ключовия си лихвен процент, предпочитайки да остави пазарите да правят догадки.

Централната банка на Китай всъщност дава повече информация отпреди за това защо променя валутния си режим и как измерва юана. Миналия месец тя публикува състава на кошницата от валути, спрямо които изчислява стойността юана.

Ако има кошница, която ни казва какво следи централната банка, защо сме фокусирани върху курса между юана и долара?

Просто казано - това се търгува. Търговско претеглените кошници, подобно на тази на централната банка на Китай, отдавна са налични за повечето основни валути, но валутните двойки – като например долар-евро, долар-йена или долар-юан, все още се смятат за ежеминутни показатели на пазарните настроения.

Добре, но защо се фокусираме върху ежедневното определяне на курса?

Старите навици умират трудно. Преди да промени валутния си режим през август, определянето на средна точка, от която континентално търгуваният юан може да се разменя с до 2% във всяка посока, бе начинът централната банка на Китай да каже на пазара накъде иска да бъде насочен юанът.

Сега тя иска „фиксирането“ да се възприема повече като реакция спрямо пазарните ходове от предния ден, но международните трейдъри и анализатори не са склонни да се откажат от това, което считат за редовна част от насоките на китайската централна банка.

Как може ситуацията тогава да се успокои?

С течение на времето. Трейдърите се опасяват, че централната банка може да разгърне голяма част от валутните резерви на Китай, за да спре спада, когато поиска – а това вече се и случва.

Едно тълкуване на действията на Китай е, че страната иска не толкова по-слаб юан, колкото да намали известна част от волатилността, за да изтощи евентуалните спекуланти. А това поне вече е постигнато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
На Китай и на Хонг конг паричните система са идентични, по конкретно със същност на деградиращи парични системи и това е водещата причина за техните актуални стопански злини.Валутният борд при Хонг конг не променя същината на допусканата държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ПРАВ СИ, ЧЕ ПРИЧИНАТА Е ДРУГА!В Китай действа принципа ЕДНА ДЪРЖАВА ДВЕ СИСТЕМИКато говорим за системи се сещаме за финансовата система на Китай и тази на Хонг конг /за Макао няма да уточняваме защото и той повтаря случая с Хонг конг/ПРИ ТРИ ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ В ЕДНА ДЪРЖАВА ПОЛЗВАЩИ ТРИ РАЗЛИЧНИ НАЦИОНАЛНИ ВАЛУТИ, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ СТИГНЕ ДО СПЕКУЛА НАЛАГАНА С КУРСОВИ РАЗЛИКИ!Да не забравяме, че ХОНГКОНСКИЯ ДОЛАР е в борд с американския си колега и се явява като негов ТРОЯНСКИ КОН в поднебесната империя!С тази система на финансиране КИТАЙ са на къс повод от янките и периодичните кръвопускание захранват американската финансова система изчиствайки натрупаното отрицателно търговско салдо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 8 години
НЕ ГИ МИСЛИ НОВОБОГАТАШИТЕ В КИТАЙ !Те винаги са на разположение на ККП кидето и в която и да е точка на Америка и света да се намират!Техния СМЕРШ е много по страшен от руския, закото не падат глави на богаташи , а на цели семейства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Eх Вики,Не сте ли осъзнали, че Китай е експортно ориентирана държава и ОБЕЗЦЕНКАТА на юана води до обезценка и на китайските стоки!Не сте ли разбрали, че в резултатна тази агресивна дъмпингова политика на китайчугите се стигна до там, че в света други стоки освен китайските НЕ СЕ КУПУВАТ!МЕСТНИТЕ ИКОНОМИКИ СА УБИТИ ОТ ДЪНПИНГОВИТЕ ЦЕНИ НА КИТАЙСКИТЕ СТОКИ!След като няма местна икономика какво кредетиране очаквате да има?!НА КОГО ДА ОТПУСКАТ МЕСТНИТЕ БАНКИ КРЕДИТИ?!Затова се стигна до парадокса при който са ОТРИЦАТЕЛНИ ЛИХВИТЕ не само по депозитите, но и по КРЕДИТИТЕ!КАК ДА БАЛАНСИРАТ БЮДЖЕТИТЕ МЕСТНИТЕ БАНКИ В СИТУАЦИЯТА НА ЛИПСВАЩО ПРОИЗВОДСТВО И КРЕДИТИРАНЕ?!ЗАТОВА ОБЕЗЦЕНКАТА НА ЮАНА ВОДИ СЛЕД СЕБЕ СИ И ФИНАНСОВА КРИЗА ! Но истинския проблем не е само Китай!Проблема е в ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ и свързания с нея финансов балон който при тези цени на горивата вече е гръмнал.НЕ КОМЕНТИРАТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ОПАКОВАНИТЕ С ВИСОК КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ ТОКСИЧНИ ШИСТОВИ ОБЛИГАЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
hex
преди 8 години
Малко са ти неверни данните. Не от една година, а от поне 20 тече миграцията на китайски капитали за Северна Америка. А проблемът с патриотите е, че най-вече те обърщат финансите си в долари и евро. Справка - клановете на Живкови и Бокови. Но това да не те спира да купуваш рубли и юани! Тъкмо сега са евтини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
2, и съм убеден, че не са от бързина, а от неграмотност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
Напълно вярно:"Едно тълкуване на действията на Китай е, че страната иска не толкова по-слаб юан, колкото да намали известна част от волатилността, за да изтощи евентуалните спекуланти. А това поне вече е постигнато." Точно затова и се появяват съобщения за временни изчезвания и разпити на новобогаташи в Китай- дори и да игнорираме вековната истина ,че първият милион винаги е криминален, не може да се игнорира факта, че соред съобщения още преди 1 година огромна част от китайските новобогаташи са подали документи за визи в Канада и САЩ за себе си и семействата си - с една дума подготвят напускането си и съотвено огромно кръвопускане на капитали от кит. банки! Да, богаташите в никоя страна не са патриоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Не е коректно да се задава и съответно да се търси отговор на въпроса "Защо юанът разтърсва пазарите?", тъй като ставащото с юана е последица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
От октомври 2016год. юанът вече е в кошницата на МВФ на резервните валути заедно с щатския долар, еврото, японската йена и британския паунд което означава ,че сега се настройва курса .Решението на МВФ става основно за сметка на еврото, чийто дял се понижава с над 6% от 37.4 до 30.93%. Юанът ще има по-голяма тежест от британския паунд и йената, чиито дял спада до съответно 8.09 и 8.33%. Делът на долара се променя най-малко от 43% пада на 41.73%.Юанът ще има дял от 10.92% в кошницата на МВФ. Новата формула за SDR дава по-голяма тежест на финансови променливи и по-малко на износа, с което фондът отговаря на отдавнашни критики относно методологията. След това решение всяка централна банка на страните акционери в МВФ ще може да държи резерв в юани, включително и американски слуги като нас. Юанът вече може да се използва за международни и търговски разплащания без двустранни споразумения, тъй като е една от валутите, гарантиращи специалните права на тираж на МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
abdul
преди 8 години
Ало, "ръстеш"-а, я обратно в първо отделение да си доучиш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още