IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Глобалната икономика е на ръба на рецесия

Банката понижи прогнозата си за световния растеж до 2,7%

09:51 | 22.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Citigroup: Глобалната икономика е на ръба на рецесия

Глобалната икономика е на ръба на рецесия, след като стимулите на централните банки избледняват, а растежът отслабна заради забавянето на ръста на китайската икономика. За това предупреждава от Световния икономически форум в Давос главният икономист на Citigroup Вилем Буйтер, цитиран от CNBC.

Банката понижи прогнозата си за световния растеж до 2,7% от 2,8% и занижи очакванията си за икономиките на САЩ, Великобритания и Канада, включително и за някои развиващи се пазари, сред които Русия, Бразилия, Южна Африка и Мексико.

Citi запази оценката си за представянето на Китай през 2016 г., но оряза с 0,2 процентни пункта цифрата за 2017 г. до 6%.

„Китайската икономика се забавя с години и ще продължи да отслабва. Официалните данни доста надценяват актуалното състояние, но какъвто и да е бил растежът миналата година, мисля, че ще изгубим още 1-1,5 процентни пункта от него“, коментира главният икономист на банката.

„Въпреки че това не е рецесия в пълния си мащаб, определено това е рецесия на растежа, и означава продължаващ натиск върху цените на суровините, а също така и продължаващо отслабване на търсенето на износа на страни по веригата на доставки за Китай и непряко към останалия свят. Ето защо това са лоши новини“, продължава той.

Според Буйтер ситуацията е изцяло преодолима с подходящите политики, но „китайските власти все още не са готови да приложат тези подходящи политики“.

Глобалният икономически растеж при текущите валутни курсове се забави до около 2,3% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2015 г., гласи анализ на Citi. Според банката това е равно на приблизително 2% на годишна база, когато данните се изгладят с тези за Китай.

От Citi смятат, че световният ръст ще се ускори леко в следващите тримесечия, тъй като колапсът в цените на петрола най-вероятно ще подкрепи потреблението в развитите икономики.

Citi оряза най-много прогнозата си за растежа на Русия и Южна Африка. Руската икономика се очаква да се свие с 0,5%, докато тази на Южна Африка – да отчете анемичен ръст от 0,3%.

„Глобалната перспектива се намира в критична точка на уязвимост. През последните няколко години наблюдавахме неравновесие между повтарящото се разочарование спрямо глобалния ръст и засенчващите го мерки на паричната политика. Сега балансът е под риск“, пише в доклада на Citi.

„Рисковете пред нашата прогноза остават негативни, особено за развиващите се пазари. Рискът от глобална рецесия, която дефинираме като глобален ръст под 2%, след като сме изгладили данните с тези за Китай, растат“, гласи още анализът.

Вижте долу и видео по темата от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
тама това и аз да кажа.който е оплескал кълките най-много, най-висок глас надава да сипе поуки и съвети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
toto
преди 8 години
Тези Сити груБ как не ги е срам да пишат по темата - предишната криза бе и заради тях, освен това фалираха и държавата ги купи... и пак седнали анализи да публикуват че и продават... трябваше отдавна да ги няма. И докато не се оставят такива кухи мастодонти да фалират ще има тежки кризи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още