IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой се страхува от евтиния петрол?

Петролните шокове имат рядката сила да пускат чудовища на свобода

09:49 | 24.01.16 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подобно на финансовите отливи от банките и пазарните сривове петролните шокове също имат рядката сила да пускат чудовища на свобода. Още с арабското петролно ембарго от 1973 г., хората научиха, че внезапните скокове на цената на петрол водят до икономически хаос, коментира Economist. И обратното - когато цената се срива заради пренасищане, както през 1986 г., това донася на света доста добрини. Основното правило е, че 10-процентов спад на цените на петрола насърчава растежа с 0,1-0,5 процентни пункта.

През последните 18 месеца цената се понижи с 75% от 110 долара за барел до под 27 долара. И все пак този път ползите не са толкова сигурни. Въпреки че потребителите печелят, производителите преминават през болезнени страдания. Последиците се разливат на финансовите пазари и може допълнително да потиснат доверието на потребителите. Може би ползите от толкова ултраевтин петрол са по-големи от разходите, но пазарите засега отчитат толкова бърз спад тази година, че дори това не е толкова сигурно.

Светът се дави в петрол. Добивът на Саудитска Арабия е почти на пълни обороти. Широкоразпространено е мнението, че саудитците искат да изкарат производителите с високи разходи извън индустрията, включително някои от фракинг компаниите, които увеличиха петролното производство в САЩ от 5 млн. барела на ден през 2008 г. до 9 млн. барела на ден днес. Саудитска Арабия ще е подготвена и да понесе сериозни загуби, за да спре съперника си Иран, който тази седмица е на път да се присъедини отново към петролните пазари с потенциално производство от 3-4 млн. барела на ден, след като ядрените санкции бяха вдигнати.

Въпреки усилията на Саудитска Арабия обаче производителите се оказаха гъвкави. Много фракинг компании намалиха производителността. Те ненавиждат идеята да разработят кладенците си, само за да могат борсовите спекуланти, които дебнат зад ъгъла, да оберат печалбата, когато цените се възстановят. Те няма да се откажат и докато цените успяват да покрият ежедневните им разходи, като в някои случаи е достатъчна цена за барел от 15 долара. Междувременно петролните резерви в предимно богатите страни членки на ОИСР през октомври са колкото нетния внос за период от 267 дни, почти с 50% повече отколкото преди пет години. Резервите ще продължат да растат, особено, ако търсенето в Китай и останалата част на Азия се забави с повече от очакваното. Прогнозирането на цената на петрола е безполезна дейност, но малко очакват тя да започне да се вдига преди 2017 г. И макар че според някои днешната цена може би показва дъното на барела, други предвиждат, че тя може да падне до 10 долара.

Някои може би ще кажат – колкото по-ниска, толкова по-добре. Само вижте как евтиният петрол даде тласък на вносителите – от Европа до Южна Азия. Сумата за внос на петрол в еврозоната се е понижила с 2% от БВП от средата на 2014 г. Индия, например, се превърна в най-бързо разрастващата се голяма икономика в света.

И все пак новият спад е и източник на безпокойство. Сриващите се приходи може да доведат до политическа нестабилност в крехки части на света, като Венецуела и Персийския залив, и да засилят конкуренцията в Близкия изток. Евтиният петрол намалява и глобалната цена на природния газ, който измества доста по-мръсното гориво – въглищата. В дългосрочен план обаче евтините изкопаеми горива намаляват желанието за предприемане на действия по климатичните промени. Най-тревожното от всичко е разяждащата нова икономика на петрола.

Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 21 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
А и това за лапането ми го пишеш за стотен път. Двете ти мозъчни клетки не направиха ли връзка, за да разберат че нито искам нито мога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 8 години
Кир Михалаки е уважително обръщение. Ние англо-саксите не се отнасяме пренебрежително и подигравателно към другите. Не сме руснаци. Колкото до петрола ще свърши, но бъди убеден че тогава няма и да е жизнено необходим както в момента. Има толкова много шелфов, дълбоководен и шистов петрол, колкото не можеш и да си представиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 19
michaelis12
преди 8 години
петрола нямало да свърши тъй ли ... :)) Киртакчка ше викаш на *** първото което е и второ лапай и се потапяй ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 8 години
Кир Михалаки, пак се изказваш неподготвен. Аз помня прогнози, че нефтът ще свърши 2020 година. Просто не обръщай внимание на разни "гадатели". А нефта няма да свърши, защото той непрекъснато се стича към находищата. Изчерпани преди 50 години месторождения в Тексас и Татарстан са се оказали 40% запълнени сега. Ако толкова го закъсаме, от въглищата се добиват същите деривати, макар и на доста по-висока цена. Истината е една, целият свят се освобождава от политиката. Затова и добивът на нефт става обикновена индустрия - цялостни разходи плюс процент печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 14
SS-23
преди 8 години
Кой се страхува от евтиния петрол?----1. Републиканците в САЩ2. РусияИзвод: 1. Победата на Тръп е в кърпа вързана 2. Путин ще направи всичко възможно да спре спада... най-вероятно ще търси затопляне на отношенията с УСА, което вече започва и да се случва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Това нещо ше посвърши към 2070г. и после всички камилари обратно в пещерите на камилско мляко - там къдет им е мястото .....Чаршафосаните си мислят, че ше могат да манипулират всеки път с един и същ номер, да ама тоя път ше дълдисат и а дано че да си отдъхмен малко от жихадисти .... и разни CIA разработки ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 7
dim11
преди 8 години
Ама кво и е ниското на цената? 30 долара е почти двойно по висока от колко трябва, според мен.В крайна сметка защо трябва петролажиите да печелят двойно и тройно.Да продават през 15- 20% и да се оправат да ги ......!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
dim11
преди 8 години
Едва ли са толкова страшни ниските цени на петрола.Няколко държави ще изхарчат натрупани резерви, други ще влезнат в дефецит,няколко американски банки ще глътнат вода, на доста спестители инфлацията няма да им топи спестяванията, а е добре нефто производителите да свикват, че новите технологи ще потребяват по малко "черна слуз проклета да е" и те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още