IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Англия и Уелс отчитат 6,4% годишен ръст през декември

Заради силното търсене и слабото предлагане цените през декември са устоели на обичайното сезонно забавяне

17:03 | 30.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Средните цени на недвижимите имоти в Англия и Уелс са нараснали с 6,4% на годишна база през декември, достигайки средна стойност от 188 270 паунда, съобщава propertywire.com

На месечна база цените на имотите са нараснали с 1,2% спрямо ноември 2015 г., сочи месечният отчет на Имотния регистър.

Лондон отчита най-големия ръст на средната цена на недвижимите имоти с годишно повишение от 12,4% и месечно от 2,1%, което прави средна цена на имотите от 514 097 паунда.

Марк Посняк, управляващ директор в Dragonfly Property Finance, посочва, че предвид това силно търсене и слабо предлагане цените през декември са устояли на обичайното сезонно забавяне, като това се е усетило най-силно в Лондон.

Според него изоставането на строителството има значително влияние върху пазара. „От положителна гледна точка обаче отчитаме осезаемо по-силна строителна дейност в момента, особено от малките компании. Ще отнеме известно време обаче това да се отрази на пазара“, казва той.

„Поглеждайки към 2016 г. е трудно да видим дали сегашната тенденция на стабилно повишаващи се цени ще продължи, особено предвид факта, че лихвените проценти вероятно няма да бъдат увеличени в близко бъдеще, а пазарът на труда ще остане стабилен“, допълва той.

Според Джон Ийстгейт, директор на продажбите и маркетинга в OneSavings Bank, засиленото търсене от страна на купувачите подхранва ръста на жилищния пазар. „Укрепващият пазар на труда, стабилните настроения на потребителите и подкрепящият ипотечен пазар изиграват своята роля въпреки пречките около празничния период. Това силно търсене е усложнено от рекордно ниските нива на имотите, предлагани на пазара в момента“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още