IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата петролнозависима страна почука на вратата на МВФ

Азербайджан се надява да получи 1 млрд. долара от Световната банка и 3 млрд. долара от МВФ. Но заплаха има и за други разчитащи на суровините страни

17:11 | 30.01.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В рамките на няколко седмици през декември манатът се обезцени с повече от една трета. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В рамките на няколко седмици през декември манатът се обезцени с повече от една трета. Снимка: Ройтерс

Представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка преговарят с правителството в азербайджанската столица Баку за помощна програма за няколко милиарда долара за бившата съветска република. Това ще бъде първият спасителен план за пострадала от сегашния продължителен спад на цените на петрола нация износител. Според експерти обаче едва ли ще е единствената такава държава.

Цената на барел суров петрол в момента паднал от повече от 100 долара през 2014 г. до 33 долара. Това драстично пропадане на цените засяга сериозно всички основни износители на суров петрол. Много държави нямат почти никакви други приходи, а и реално не са имали нужда от други за продължителен период от време, и сега отчитат необичайни загуби.

Така например Емирство Катар отчете през 2015 г. за първи път през този век бюджетен дефицит, а Саудитска Арабия - за втори път. Но докато богатите страни производителки, като държавите от Персийския залив или Норвегия, могат да разчитат на огромен финансов резерв, за да оцелеят през слабите години, по-слабите петролни нации сега си навлякоха сериозни неприятности, пише в свой анализ германската икономическа медия N-TV.

Нефтът и газът правят 95% от износа на Азербайджан. Въпреки че правителството на авторитарния владетел Илахм Алиев задели една част от приходите от добрите за петролната индустрия години в държавен инвестиционен фонд, той сега не може да компенсира свиващите се приходи. Външнотърговският излишък падна през 2015 г. от 17 милиарда долара до „почти нула", съобщава Financial Times. 

В опита си да се запази стабилна местната валута манат, през 2015 г. централната банка изхарчи половината от резервите си. През декември миналата година тя най-накрая се отказа от безнадеждната задача. В рамките на няколко седмици манатът се обезцени с повече от една трета. Населението усети това под формата на огромни увеличения на цените в почти всички сектори и последваха протести в цялата страна.

По-рано през тази седмица се разбра, че Азербайджан разчита да получи от Световната банка заеми в размер на 1 милиард долара, а от Международния валутен фонд - за 3 милиарда долара. В такъв случай Азербайджан ще е първата държава, на която тези организации отпускат кредити от серията пакети извънредна помощ за страни, пострадали от срива на петролните цени. 

Бившата съветска република се превърна в една от първите страни в света, прибегнали до контрол на капитала заради цените на петрола. Баку наложи данък от 20 на сто върху износителите на чуждестранна валута.

Резултатът от преговорите може да има значение на силен сигнал. „Тази история подхранва екстремния песимизъм, що се отнася до съдбата на производителите на суровини“, пише още FT. Много развиващи се страни в момента са на ръба на държавен фалит, а срива на цените на суровините е основната причина за това, анализира авторитетната медия. 

Според анализа начело в тази печална класация на възможните фалити е Венецуела. Социалистическото правителство се опита през миналата година по много начини да разшири резервите и да деверсифицира икономиката.

Ситуацията в страната е мрачна, очаква се инфлацията да нарасне през тази година до няколко стотин процента. Помощ от МВФ страната няма да получи лесно. Правителството преустанови всички отношения с институцията от повече от десет години. 

Сериозни финансови проблеми има и в Еквадор. Приходите на страната са намалели според правителството „до нула". В допълнение Еквадор няма собствена валута, а използва американския долар. По този начин въпреки кризата страната не може да насърчи конкурентоспособността на икономиката си чрез девалвация.

Най-сериозно предизвикателство пред МВФ в Латинска Америка може да бъде един спасителен пакт за Бразилия. Страната, която беше похвалена от финансовите институции във Вашингтон като модел за подражание преди няколко години, страда не само от спада на цените на петрола и други суровини. В допълнение към това се добавя и корупционен скандал, който разтърси държавния петролен гигант Petrobras. Ако се наложи той да бъде спасяван от правителството, държавата може да си има сериозни финансови неприятности.

И в Африка най-голямата икономика на континента – тази на Нигерия, е почти напълно зависима от своите петролни експерти и съответно сега страда сериозно. Въпреки че правителството отрича, че води преговори с МВФ за резервен план, неотдавнашното посещение на директора на фонда Кристин Лагард подхранва слуховете. По думите на Лагард обаче все пак Нигерия разполага с достатъчно „боен арсенал“ за да се справи с икономическите предизвикателства без да прибягва до финансовата подкрепа на МВФ.

Дори Русия, поне според FT, може въпреки сериозните си резерви скоро да има нужда от помощ от МВФ. Заради спадащите петролни приходи и изтъняващият бюджетен дефицит резервите ще стигнат за 18 месеца. Най-късно тогава кабинетът ще трябва да поеме нов дългове, за да може да финансира задълженията си. Заради международните санкции срещу Русия обаче достъпът на Кремъл до финансовите пазари е силно ограничен, предупреждава още Financial Times.

Междувременно в петък рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи дългосрочните кредитни рейтинги на Азербайджан в национална и чужда валута от равнище ВВВ-, последната степен на инвестиционната категория, на ВВ+, категория "боклук", предаде Интерфакс.

Това е първото понижение, откакто агенцията прави оценки за Азербайджан. Прогнозата по рейтинга е "стабилна".

Краткосрочните рейтинги на страната в национална и чужда валута са понижени от А-3 на В.

“Цените на петрола от няколко месеца продължават да падат и сега очакваме правителството на Азербайджан да отчита бюджетен дефицит до края на 2018 г. Смятаме, че външните рискове се засилват; същевременно международните резерви на централната банка са намалели с две трети спрямо върховото равнище от средата на 2014 г.”, коментират анализаторите на агенцията.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 37 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Когато парите дойдат повече от акъла , следват глупостите...справка саудитското и катарското царства !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
И аз бих написал, че природните богатства развращават. Сетих се обаче за Канада и Австралия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 9
khao
преди 8 години
наличието на много ресурси никога не са били добро за народа на една държава, така че по добре за тях :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 70 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
Ами айде скоро и други, сума ти години живяха на гърба на останалия свят, без да развият друг отрасъл, време е да се усетят, че само така не може да я карат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още