IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната лихва в България вече е 0%

Нивото е рекордно ниско за всички времена

18:10 | 01.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Основната лихва в България вече е 0%

От днес официално основният лихвен процент (ОЛП) в България падна до рекордните за всички времена 0,00%. Българската народна банка (БНБ) обяви преди дни официално, че такъв ОЛП влиза в сила от началото на февруари.

Решението не е изненадващо, доколкото и през последните години стойността на този параметър непрекъснато се свиваше, като през януари беше едва 0,01% годишно. 

Основният лихвен процент в България започна да се свива трайно още от началото на 2009 г., когато стойността му беше около 4% годишно.

От 1 февруари 2005 г. стойността на показателя се определя от цената на междубанковите кредити, а БНБ само регистрира стойността му.

Трябва да се има предвид, че основният лихвен процент у нас има ограничено влияние върху крайния потребител. Нивото на базовата лихва се формира въз основа на индекса Leonia, който отразява лихвите на междубанковия пазар за еднодневни депозити (овърнайт) през предходния месец.

Размерът на междубанковия пазар е незначителен за големината на привлечения от банките ресурс, което прави ОЛП изключително непоказателен за лихвения пазар в България.

В практиката ОЛП има известно значение, като се прилага заедно с надбавка от 10% годишно към просрочените парични задължения, а за тази цел се използват стойностите на показателя от 1 януари или 1 юли, съответно за първото или второто полугодие на календарната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Факт е, в 1996 г. Р. България е с приет ОЛП на БНБ:1 февруари от 34 на 42 %6 март 49 %25 април 67 %9 май 108 %23 септември 300 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Факт е, в 1996 г. Р. България е с приет ОЛП на БНБ:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
doc
преди 8 години
...ochakvaite skoro i otricatelni lihvi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още