IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив в египетския туризъм от пирамидите до плажа

Страната се опитва да достигне до нови пазари като България

10:48 | 02.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Подозренията, че е имало бомба на руския пътнически самолет, разбил се в Синайския полуостров, вредят на египетския туризъм по начин, по който петгодишните политически сътресения в страната не успяха, пише Bloomberg.

Около 1 млн. туристи са посетили Египет през ноември и декември, с 41% по-малко от миналата година и най-малкият брой по време на тези пикови месеци от поне 2005 г. насам, сочат данни, събрани от Bloomberg. Туризмът не е бил толкова слаб дори през ноември и декември 2013 г., когато смъртоносните сблъсъци между силите за сигурност и ислямистките поддръжници бяха почти ежедневни.

"Не можете да наречете това, което се случва, спад, става дума за срив“, твърди Амани Ел-Торгоман, член на борда на Египетската туристическа федерация. „Това определено е свръхреакция на самолетната катастрофа и е ужасно“.

Спадът в приходите от туризъм от 31 октомври, когато се случи самолетната катастрофа, насам пречи на усилията за засилване на икономиката. Недостигът на чуждестранна валута е обвиняван за свиването на стопанските дейности в страната, които не са свързани с петрола, в 9 от 12-те месеца миналата година. Това предизвика дебати дали властите няма да девалвират валутата и да рискуват да подхранят инфлацията.

Самолетната катастрофа при неизяснени обстоятелства малко след излитането му от курорта на Червено море Шарм Eл-Шейх, накара някои държави, включително Русия и Великобритания да ограничат полетите до Египет. Това спря зараждащото се възстановяване на туризма от ударите, които понесе след свалянето на президентите през 2011 и 2013 г.

Туристическата индустрия така и не успя да се възстанови напълно до пика от 2010 г., когато страната беше посетена от 15 млн. души.

Властите твърдят, че причината за спада в туризма е ясна – най-големите пазари на страната са въвели рестрикции за пътуване до Египет. Същевременно страната се опитва да достигне до нови пазари, включително България, Чехия и Полша, както и до страните от Латинска Америка, Китай и до Индия. Освен това правителството работи по насърчаване на вътрешния туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Има ли изненадани, че приходите от туризма в Египет са спаднали? Изненада би било обратното.Докато не се вразумят (ама май няма да се получи) големите сили да престанат да издиевателстват над мирния свят, ще става все по-лошо.И не само в Египет, Тунис и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още