IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ върна още 100 млн. лв. от държавната подкрепа

Остават 350 млн. лв. до пълното изплащане на подкрепата, които са дължими до края на май 2016 г.

16:56 | 02.02.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
ПИБ върна още 100 млн. лв. от държавната подкрепа

„Първа инвестиционна банка“ АД (ПИБ) върна предсрочно през януари нови 100 млн. лв. от държавната подкрепа, съобщиха от банката.

Това е станало ясно на проведената на 1 февруари среща между ръководството на ПИБ в лицето на Васил Христов, главен изпълнителен директор, Димитър Костов, главен директор „Риск”, и Живко Тодоров, главен финансов директор, и миноритарни акционери.

След като през 2015 г. банката предсрочно погаси 775 млн. лева, в това число 25 млн. лв. лихви, Васил Христов изтъкна, че през януари 2016 г. предсрочно са погасени нови 100 млн. лв., а остатъкът от 350 млн. лв. до пълното изплащане на държавната подкрепа, който е дължим до края на май 2016 г., ще бъде обслужен по същия начин. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Специален акцент по време на срещата е бил проектът за подобряване на корпоративното управление и управлението на риска в банката, осъществен съвместно с Международната финансова корпорация (IFC). Изпълнението съвпада с поетите от ПИБ ангажименти във връзка с плана за преструктуриране, одобрен от Европейската комисия.

В края на 2015 г. ПИБ прие нова организационна структура, която отговаря изцяло на изискванията на Европейската комисия и отразява препоръките на Международната финансова корпорация.

Ръководството на банката е посочило, че няма притеснения за предстоящия преглед на качеството на активите, защото в голяма степан ПИБ вече е преминала такъв през 2014 г., преди изготвяне на плана за преструктуриране.

По време на срещата присъствалите миноритарни акционери са имали възможност да обсъдят с ръководството на банката важни за тях теми. Васил Христов е изразил намерението на ръководството на ПИБ да се засили диалогът с миноритарните акционери.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 20 rate down comment 0
be_google
преди 8 години
Съветвам инвестора и собствениците му да внимават много с торелащината на лъжливи и дебилни коментари срещу банки. Защото някой като нищо може да сметне, че и те участват в атаките срещу банковата система на страна от ЕС! п.п. напомням и също за невъзможността да отговарям във форума. Поради цензурата тук ли е, или лично решение на някъв мариян, глобяван за манипулация на пазара, виден седерастофил.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
Мизантропче, когато българи попаднат в Ада, те нямат нужда от Дявол край казана им, защото сами се дърпат надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 5
Mammita
преди 8 години
По глупав коментар не бях чела в инвестор. Даже надминаваш един от редовните *** Мито, който се чуди къде да и по кого да каже нещо малоумно. Банката си се оправя явно доста добре. Аз винаги съм мислила, че от *** никога не са имали нужда от тези пари и си се справиха и сами тогава. Държавата реши да им ги даде, за да успокои паниката, защото доста от малките банки нямаше и да преживеят следващата седмица. Решенията в онзи момента бяха или да обявят банкова ваканция, което и стана ясно, че е било обсъждано или да залеят пазара с много кеш, за да са спокойни хората, че в банките има достатъчно пари. Сигурна съм, че някои от по-малкоте банки са били в много по-тежко състояние от ***, но ако бяха обявили, че подпомагат и други банки паниката щеше да се разрастне. За това използваха *** за изкупителната жертва, за да запазят стабилността на цялата банкова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Аааа браус браус! Цеко слушка, нема страшно., не е като Цецо Вас да надига та да го ошамарят. Знае кой разпределя порциите и си чака парченцето кротко. Само така Цеко, САБИУНИ СТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 23
Schroeder
преди 8 години
Нищо изненадващо. Все пак са една от стабилните банки в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 13
marto76
преди 8 години
Добра новина и за българската борса, и за държавния бюджет, и за българската банка! БНБ също вече демонстрират нова политика и умерени действия, така че българския финансов сектор да възвърне позагубеното от 2014 доверие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 16
Ентусиаст111
преди 8 години
Браво на ***! Устояха на напрежението и честно подходиха напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още