IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще подкрепят ли отрицателните лихви пазара на имоти в Япония?

За инвеститорите това означава по-евтино финансиране, очаква се подкрепа за търсенето на търговски активи, хотели и офиси

14:39 | 03.02.16 г. 1
Ще подкрепят ли отрицателните лихви пазара на имоти в Япония?

Пазарът на имоти и фондовата борса ще са големите печеливши от решението на Японската централна банка да въведе отрицателни лихви върху свръхрезервите на банките.

Това коментира Хироши Окубо от CBRE Japan, цитиран от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Окубо посочва, че мярката има за цел да даде тласък на местната икономика и да укрепи корпоративното настроение заради нарастващата несигурност на глобалните финансови пазари.

Цените на акциите в Страната на изгряващото слънце са спаднали с 10 на сто от началото на годината до 28 януари. След обявяването на решението на институцията водещият индекс Nikkei нарасна с 2,8%, а йената поевтиня спрямо долара за първи път от началото на годината.

Същият ден доходността по 10-годишните японски държавни облигации падна с повече от 100 базисни пункта до рекордно ниска стойност, припомня изданието.

От по-ниските лихви ще се възползват основно акциите на фондовете за инвестиции в имоти, тъй като доходността от тях ще е по-привлекателна, посочват от консултантската компания. Това ще подобри допълнително достъпа до финансиране на публичните компании за имоти, а оттам и цялостното настроение в имотния сектор, посочва Окубо.

Отслабената йена спрямо долара ще насърчи и чуждестранния туризъм, който беше в риск от забавяне заради неотдавнашната слабост на юана. Това би трябвало да подкрепи търсенето на търговски активи и хотели в големите градове, прогнозира компанията.

По-евтиното финансиране и по-слабата йена се очаква да гарантират и стабилност в търсенето на офиси. Компанията прогнозира, че наемите на първокласните офис площи в Токио ще се увеличат с около 10% през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още