IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживление на инвестициите и ипотечното кредитиране в София през 2015 г.

Очаква се активността на пазара в столицата да продължи да нараства и през тази година, но с по-бавен темп

12:19 | 03.02.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече сделки, по-високи цени, засилена активност на ипотечния пазар и на инвеститорите, особено в горния сегмент от пазара. Такава е картината на пазара на имоти в София за 2015 г. според агенцията „Адрес Недвижими имоти”.

Подобряването на доверието в икономиката се отразява видимо на пазара. Все повече хора търсят по-големи жилища с цел подобряване на стандарта си на живот, показват данните на агенцията. Делът на сделките с цел инвестиция е надвишил 20% през миналата година при 9% през 2013 г. и около 18% през 2014 г., сочи статистиката на компанията.

Компанията потвърждава прогнозата си за 10% ръст на цените, която направи през миналата година, като очаква нивата да продължат плавно да се покачват. 

Делът на сделките с ипотечно кредитиране е преминал психологическата граница от 50% през миналата година заради по-изгодните условия на банките, които също играят роля на ключов фактор за раздвижването на пазара.



Същевременно засиленото търсене предизвика и отговор на предприемачите, като фокусът обаче е при по-мащабно строителство в горния сегмент от пазара. Според компанията в един момент строителите ще усетят дисбаланса и ще се насочат и към по-ниските сегменти, особено по протежението на метрото.

Повече сделки, повече строителство

За миналата година агенцията отчита ръст на сделките в София от 20%, коментира изпълнителният ѝ директор Георги Павлов на пресконференция. Същото повишение компанията отчете и през предходната година. 

Очакванията са през тази година ръстът на сделките в столицата да се забави до 10 на сто. Георги Павлов обяснява очакванията с постигането на равновесие на пазара. Според него за столичния пазар нормалният брой сделки е около 25 хил., като те вече са достигнати.


Активността на купувачите предизвика и ответен отговор на предприемачите. Издадените разрешителни за строеж през миналата година са около 4-5 пъти повече спрямо най-ниската им стойност, отчетена през 2012 г., подчерта Павлов.
Той посочи, че все още делът на сделките с жилища ново строителство е по-нисък спрямо тези със стари жилища, но той бързо се увеличава и ще продължи да набира скорост и през следващите години.

Къде се насочват купувачите

Предпочитанията за кварталите в София не са се променили драстично през последните две години, показват данните на компанията. През 2015 г. най-предпочитани са били „Младост” и централните райони, като все по-голям интерес предизвикват „Изток” и „Изгрев”, коментира маркетинг мениджърът на „Адрес” Калоян Богданов.

Сред най-желаните квартали се нареждат още „Люлин”, „Дружба” и „Надежда” заради завършените линии на метрото,  „Лозенец”, както и „Манастирски ливади” и „Витоша”, където е концентриран голям обем ново строителство.

Агенцията отчита, че през миналата година средната цена на жилищата в квартали като „Иван Вазов”, „Изгрев”, „Яворов”, „Лозенец” и централните райони трайно е надхвърлила 1 000 евро за кв.м. Ръстове от порядъка на 8-9% са регистрирани и в „”Гео Милев”, „Красно село”, „Кръстова вада”, „Овча купел”, „Обеля” и други.

По-слаби ръстове на цените, както и по-ниски ценови нива като цяло, се отчитат в „Суха река” и „Хаджи Димитър”, показва още статистиката на компанията.

Увеличението при сделките с по-големи жилища на практика е изравнило покупките на двустайни и тристайни апартаменти, посочи Калоян Богданов. Увеличават се и сделките в по-високите ценови равнище – в диапазона 50-100 хил. евро, както и над 100 хил. евро.

Банките – основен фактор на пазара

Достъпността на имотите е продължила да се подобрява и през изминалата година. Ако средностатистическо жилище от 60 кв.м през 2013 г. се е изплащало с 65 средни заплати, през миналата година са били необходими 60 заплати.
Фактор за подобряване на достъпността са и банките, освен икономиката в големите градове. Спадът на лихвите по депозитите и доходност от инвестицията в имот от поне 4% при консервативни оценки е пренасочил повече инвеститори към пазара, допълни Богданов.

Понижението на лихвите по ипотеките пък направи купувачите по-смели, макар че от националната статистика не е ясно колко от ипотеките са всъщност рефинансирания и са част само от финансовия пазар, а не от имотния. Георги Павлов прогнозира обаче, че в края на тази година банките ще отпускат ипотеки и при лихви от порядъка на 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
skeptika
преди 8 години
Хората не са Полудели , хората разбраха , че идва нова порция "OFче със Зеле по цветанвасилевски" ........и се Опитват да си Съхранят Парите...инвестирайки в Имоти!Разумният човек знае какво следва ..за това КЕШ-ът трябва да е в инвестиран в Стока...иначе ще повторят историята от 2014 , след първото "готвене по цветанвасилевски" ....Сеирджиите няма да помогнат при евентуален Фалит...пак ще се подиграват на Глупаците!Всеки да си носи главата с него и да Мисли за Парите си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Респект.поклон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Miraka
преди 8 години
Изобщо не ми се иска да е така, дори напротив :) Според мен тази лудост говори за последна фаза на балона. Вярно по-малко балонче беше от предното от 2007, но все пак балонче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Ах как ви се иска наистина това да бе така, но колко жалко е че истината в момента е в диаметрална противоположност и продажбите са много по-малко от колкото трябва за да се храни всеки по веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 10
Miraka
преди 8 години
Хората наистина са полудели. Вчера ходих на оглед на един апартамент в София (нищо особено, но на разумна цена). Бяха 30 човека на огледа като още първия е дал капаро на място. Обявата беше публикувана преди 1 ден. В момента хляба се продава по-трудно от имотите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Парят, паряяят, не останааа, айде новия балон, че имам 3-ри апартамента за продаване...помпете хубаво след 2-3 год. да е на макс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Банките раздуват нов балон, преди предишния да се е свил напълно.---Очаквано! Няма как да изпуснат напълно предишният балон, преди да са надули новия, защото няма кой, към момента, да покрие "загубата на илюзии" от първия! Ако го направят - един път, че ще фиксират математическа загуба (или нула) и втори път - ще доведе до ново потапяне на цените... а от ниска цена се оцелява, но не се печели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
albobo76
преди 8 години
Банките раздуват нов балон, преди предишния да се е свил напълно. И този ще си намери карфица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
айде пак, в София жилищата парят не останааа, руснаците задължително ше ***, и ние привестваме Америка и ше и напрайм по една тръба на въглена. Аре ве не ви ли писна едно и също и то Х 5 пъти на ден ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Информацията в статията не е съвсем вярна:http://propertyindex.bg/news/2016/01/27/2693635_ostur_spad_v_kreditiraneto_prez_dekemvri/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още