IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хил: Ще адаптираме глобалните банкови правила към реалността в ЕС

Еврокомисарят заяви, че иска да се насочи към период на по-голяма регулаторна стабилност

21:01 | 05.02.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще адаптира глобалните правила за банков капитал, за да облекчи бремето върху по-малките кредитори и да ги насърчи да инвестират повече в компании и инфраструктура, заяви еврокомисарят по финансовите въпроси Джонатан Хил в петък.

Това бележи отстъпление за Европа, която досега копираше правилата за банков капитал, написани от глобалния Базелски комитет, в европейското законодателство и ги прилагаше за всички кредитори, без значение от размера им.

Наскоро страни членки на ЕС, като Великобритания и Германия, призоваха за „по-пропорционален“ подход към по-малките кредитори, за да се облекчи регулаторното бреме - стъпка, която комисарят на ЕС по финансовите въпроси Джонатан Хил заяви в петък, че ще предприеме.

„Макар че все още има някои недовършени въпроси в Базелския комитет, искам да се насоча към период на по-голяма регулаторна стабилност в бъдеще. Бизнесът се нуждае от тази сигурност, за да може да планира и инвестира“, каза Хил в Лондон.

„Искам да прилагаме правила по начин, който взима предвид техните последици за европейския бизнес“, допълни той.

ЕС е критикуван от Базел заради отклоняването от някои от правилата му, но блокът твърди, че правилата са насочени към по-големи банки. В миналото САЩ са прилагали Базелските правила само спрямо големите кредитори.

Този подход ще доведе до законодателни предложения по-късно през годината за прилагане на глобални правила, които принуждават най-големите банки в света, например HSBC и BNP Paribas, да издават облигации, познати като TLAC, които могат да бъдат отписвани за привличането на средства, ако банките изпаднат в трудности.

„Това е начинът, по който ще подходя към въпроси като нетния коефициент на стабилно финансиране и коефициента на ливъридж“, добавя Хил, препращайки към две други Базелски правила, възприети на глобално ниво.

Хил каза, че ще проведе разговори с Европейския парламент и страните от ЕС – чиято подкрепа е нужна при промяна на законите, по предложението му „как да приложим тези правила по начин, който има смисъл за Европа“.

Той ще разглежда и възможностите за облекчаване на изискванията за отчетност на компаниите и намаляване на разходите за привеждане в съответствие.

„Искам да възприема по-пропорционален подход към по-малките банки и да разгледам по-внимателно дали има логика да имаме едни и същи изисквания за привеждане в съответствие за всички банки и всички бизнес модели“, каза Хил.

Той ще обмисли дали намаляването на капиталовите изисквания към банките, които инвестират в инфраструктура, ще насърчи дългосрочните инвестиции - стъпка, която вече се предприема от някои застрахователи в ЕС.

„Колкото за кредитирането на малки и средни предприятия, искам да проверя дали праговете, при които заемите се класират за по-ниски капиталови изисквания, са достатъчно високи“, добави той.

Сред целите на Хел е и да изглади различията в ЕС по отношение на начина, по който регулаторите позволяват изключения или твърде много гъвкавост на банките по някои капиталови изисквания, задача, която се проучва и от Европейската централна банка.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 8 години
напъвам се и не виждам кое е хубавото да сме в ЕЗ. Като гледам еврото го очакват лоши дни. 1:1 с долара е жива смърт за европейсаката икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
bgMan
преди 8 години
Кажи какво му е лошото на това да си в ЕЗ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
fri
преди 8 години
1 studioaa,а ние не само че сме в ЕС, но се и натискаме да влезем в ЕЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 8 години
надали ще напуснат, освен ако не са склонни към самоубийство., но дано успеят да натиснат ЕС за сериозни реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
Според мен няма никакъв смисъл от тази адаптация към реалността в ЕС за Великобритания. Тази седмица известния вестник Express.co.uk направи анкета за това дали Великобритания трябва да напусне ЕС и цели 92% от читателите са отговорили утвърдително...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още