IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масирани разпродажби покосиха технологичния сектор отвъд Океана

Nasdaq Composite изпраща седмицата със спад от 5,4%

23:26 | 05.02.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските индекси завършиха търговската сесия в петък с резки спадове след масираните разпродажби на акции на технологични компании. Инвеститорите се опасяват и че Федералният резерв на САЩ (Фед) може да увеличи лихвите тази година след смесените данни за заетостта, публикувани днес, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се потопи с 1,29% в петък, или с 212,02 пункта, и с 1,6% за седмицата до 16 204,56 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза дневно понижение от 1,85% и седмично от 3,1% до 1 880,01 пункта, повлечен от технологичните акции.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес се гмурна с 3,25% и с 5,4% през седмицата до 4 363,14 пункта. Гиганти от ранга на Apple, Facebook и Amazon повлякоха индекса, след като акциите им поевтиняха с 2,7%, 5,8% и 6,4%, съответно.

Цената на акциите на онлайн платформата за професионалисти и специалисти по човешките ресурси LinkedIn пък се срина с 43,6% до 108,38 долара за брой след незадоволителната прогноза за представянето си. Това е най-големият дневен ценови спад за компанията в нейната история, посочва MarketWatch.

На корпоративния фронт инвеститорите очакват и междинните финансови отчети на Tyson Foods, Estee Lauder, Moody's, Coca-Cola и други.

Данните от деня показват, че безработицата в САЩ пада до 8-годишно дъно през януари до ниво от 4,9%, а новите работни места извън земеделския сектор са 151 хил., което е под очакванията, но все пак е сигнал за стабилен трудов пазар, където ръстът на заетостта става по-устойчив. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за повишение от 190 хил.

„Това е класически пример за това как заглавието изглежда по-зле от действителния доклад“, казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities. “Ключовите компоненти на доклада са позитивни.”

Данните показват, че компаниите са уверени за перспективата за вътрешните продажби. Допълнително подобрение на условията на трудовия пазар, което да предизвика ръст при заплатите, би дало увереност и на Фед, че инфлацията ще достигне целевото ниво от около 2%.

А всичко това вдига залозите, че Фед ще вдигне лихвите, допълва старши портфолио мениджърът в USAA Investments Арне Еспе.

Междувременно бяха публикувани данни за търговския дефицит на САЩ, който се увеличава през декември, след като износът намалява за трети пореден месец под натиска на силния долар и отслабването на търсенето в световен мащаб.

На валутния пазар щатският долар поскъпна веднага след публикуването на доклада за заетостта, а еврото поевтиня с около 0,5% до курс от около 1,11 долара.

На пазарите на суровини фючърсите върху лекия суровия петрол WTI поевтиняха с 2,6% до 30,89 долара за барел на фона на данните на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes за спад на броя на нефтените платформи с 31 до 467.

От своя страна контрактите върху златото с доставка през април добавиха 20 цента към стойността си до 1 157,70 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачи до 1,85% след публикуването на доклада за заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
fri
преди 8 години
"а еврото поевтиня с около 0,5% до курс от около 1,11 долара"- да, така е - в началото на деня, както и предния, еврото беше до 1,19Свилен е точен (това да не е Бойчо:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
hemilio
преди 8 години
Абе що се пишат коментари само като долара се покачва,а като падна онзи ден с 200 пипа????- нищо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
че еврото е паднало със 100 пипа що да не е поевтиняло ? Явно тоя reverse последния имат предвид. Но парапета където всички чакаха така и не дойде .... :) нема и да дойде, защото еврото като му се тегли една съпорт тренд линия през "вековете" и точно там е кацнало, големия тренд на еврото е за нагоре за златото тоже и то нема да хои на 500$ стин както има се искаше на някой наши съкилийници тука ..... то може и да ходи ама 1500$ стин да не казвам повече :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
scott
преди 8 години
КЪДЕТО И ДА ПИПНЕШ: НАВСЕКЪДЕ ЕНРОН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
"еврото поевтиня с около 0,5% до *** от около 1,11 долара" ...яяя , *** тате цензура :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Хахахахаха:)Грешката може и да е вярна:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Colossus
преди 8 години
Еврото до какво било поевтиняло?. Бързо го поправяй, че голям гаф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още