IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини: Бежанската криза трябва да ни обедини, а не да ни разделя

Ако външните граници на Шенген не бъдат опазени, вътрешният пазар е под риск, смята германският канцлер Ангела Меркел

14:19 | 06.02.16 г. 10
Могерини: Бежанската криза трябва да ни обедини, а не да ни разделя

Проблемът с миграционните потоци е на всички и може само да обедини, а не да разделя страните от ЕС. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини коментира пред неформалната среща на външните министри на общността в Амстердам. 

За нея затворените вътрешни граници не са решение на миграционната криза, пише БТА.

Ако външните граници на Шенген не бъдат защитени, това може да има негативни последствия за общността, предупреждава от своя страна германският канцлер Ангела Меркел във видео, публикувано на сайта на германското правителство.

"Длъжни сме да защитим външните граници, защото искаме да запазим Шенген. Ако не можем за защитим външните граници, то свободното пространство в рамките на вътрешния пазар, който е основата на нашето благосъстояние, ще се окаже в опасност", казва тя.

От думите на Меркел става ясно, че Турция е в основата на решението на кризата с бежанците. Страната трябва да се погрижи за настаняването и образованието на бежанците с помощта на 3-те млрд. евро, които ЕС ще й отпусне.

Еврокомисарят за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване Йоханес Хан пък определи затворените граници като временно решение, подчертавайки, че Шенген е сред символите на ЕС и трябва да бъде запазен.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 8 години
магеринче, кака,да ти кажем как се пази граница,а? слагаш бодлива тел, посуе разполагаш минно поле и зад него: танкове, артилерия и калашници.Такваз граница щи издържи и напоръ на 20 милки от мигрантите.ОБАЧЕ, СРЕЩУ МЕРКЕЛ, НЕЙНИТЕ КУКЛОВОДИ И ТЕХНИТЕ ИДЕИ - ЗАЩИТА НЕМА. Ако искаш моя глас и мойте уважения към ЕС - ми напраи границата ГРАНИЦА, посуе да престанат разни изкуфели да мучът "вилкомен", след тва да има масови разстрели на нелегалнопреминаващи. И ШЕ СЕ ОБЕДИНИМЕ.... АКО НЕ СЕГА И ТАКА: КАТО ХАЛИФАТ. ТУКА ИМАМЕ 500 ГОДИШЕН ОПЕТ, АМА ВИЕ НЕМАТЕ И ЕНА ГОДИНА СТАЖ. НЕМА ВИ СЕ АРЕСА.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
serafima
преди 8 години
Могерини безсрамно говори в тона на еврогейците, начело с другарката Меркел ханъм, която покани всички желаещи от Африка и Близкия изток, а сега вижда какво ги надроби и приканва всички от ЕС да я слушат и приемат мърлявите мъжаги на възраст от 18 до 20 години със скъпи телефони и силен нагон за секс и размножаване. И понеже някои държавници са мъже с отговорности като Орбан, Земан и др., обявиха ги непослушни, недемократични демек.Безсрамието на Меркелица е безкрайно пред Германия и цяла Европа. Тази жена трябва да поеме цялата отговорност върху себе си и изчезне от политическата сцена. И ако това германците не направят, те са си виновни.Как да ги слушам, като не им вярвам и не мога да ги гледам? Унищожители на Европа са това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 8 години
ако има подходяща кауза, ще се обединим. Явно каузата не е "да приемем всичкото кюрд на баламатума". Ако смените тезата и кажете "от днес външните граници се пазят ефективно" ще има и европейско обединение. Както казах обединението е според каузата. Трябва да е правилната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
tisia
преди 8 години
...Путин му е "хвърлил око" и си мисля,че временцето му изтича!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
За да ни обедини, а да не ни разделя, просто тези страни, които искат да приемат мигранти да не насилват другите, които не ги искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Оркаа , политиката не е за морално чисти хора...колкото по на високо отиваш , толкоз по извратен ставаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Абе я за всеки случай един ЗИКА вирус, че така хем хубаво да се обедините, хем границите да си затворите.С един вирус - поне два заека:- Затваряме границите, ама не (само) срещу бжанците- Малко да натегнем гайките, че да побързате с раждаемостта преди да са "дошли ЗИКА комарите", видиш ли демографията не върви към добре..- Така и така националисти и радикали има вече навсякъде, да позатворим малко границите, че да се успокоят малко :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Откога чакам западните толерасти да обяснят аджеба как точно трябва да се опазят външните граници на ЕС без да се нарушават правата на човека и без да има поводи някой да ги обвини в расизъм и сега видите ли най-сетне разбрах - ключа от бараката е Турция. Само и единствено с нейна помощ това може да стане, защото там управлява Ердогана, дето прокарва приемлив за европа вариант на исламизъм. Та само той може да спре потока от исламисти заливащи ЕС. Туй е гениално! Ще му платим и ще го оставим на власт за да задържи на своя територия всичката паплъч дето нарушава външните граници. Може би градове там да им построи да си живеят? Дори ще си затворим очите, че им препродава нефта. Това ли родиха изрдените ви мозъци бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Най малко право да казва какво да става има бабиерата ! Тя до голяма степен има заслуга за случващото се сега !Та в случая , нямаш ли проблем , създай си ...разреши го и го отчети като много голям успех !Колкото до Турция , тя ще рекетира ЕС докато има бежанци ...сиреч бая време още !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още