IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как китайската Нова година може да подкрепи цените на петрола

1 млрд. души се отправят на път за период от 40 дни и това е най-големият и важен туристически сезон в Китай

12:56 | 08.02.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стотици милиони китайци пътуват с кола за Новата година. Потреблението на гориво ще скочи през „сезона на активно шофиране". Дали това е достатъчно, за да бъдат подкрепени цените на петрола?

Отдавна ни е известен ефектът, краткотраен между другото, на "сезона на активно шофиране" в САЩ върху търсенето и цената на петрола. В началото на всяко лято милиони американци тръгват на почивка - с кола или със самолет, тласкайки нагоре потреблението на бензин. Това явление е предизвестено и очаквано от пазарите. Този ваканционен сезон вече стана факт и в Китай по време на Новата година, която се отбелязва от една пета от световното население, пише в електронното си издание френският в. „Ле-з-еко", цитиран от БТА.

Не всеки китаец има автомобил, но това е най-голямата миграция на планетата - 1 милиард души се отправят на път за период от 40 дни и това е най-големият и важен туристически сезон в Китай. Новата година или Празникът на пролетта тази година започва днес, на 8 февруари.

Според икономиста Марк Кийнън от Societe Generale Китай ще регистрира 3,2 милиарда пътувания по пътищата, а това са 2,6 милиона дневно, или с 890 хил. повече, отколкото в обикновен ден. Китайците обаче ще пътуват и със самолет - очаква се този избор да направят 42 милиона китайци с 62 хил. полета дневно, което пък е с 24% повече, отколкото в нормално време. „Тези цифри са невероятни", признава Кийнън.

„Влиянието на китайската Нова година върху търсенето на петролни продукти в Китай е значително и трайно нараства", допълва стратегът, който се опитва да анализира последиците от тази миграция върху търсенето на бензин, дизел и керосин. За последните 5 години потреблението на горива се е увеличило с 217 хил. барела дневно през януари и с 292 хил. през февруари спрямо средното за месец. Това е много над средното нарастване за последните 10 години (166 хил. барела през януари и 215 хил. през февруари).

Разбира се, в условия на масирано свръхпроизводство въздействието върху цената на "черното злато" вероятно ще бъде ограничено, но на пазар, който търси равновесие, тази даденост би могла да бъде фактор в краткосрочна перспектива, отбелязва френският икономически всекидневник.  

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
плюса ти го лепнах аз, за упоритост и за ***...А бе момче, ти грам не вдеваш и се не учиш.Пак четеш и коментираш зомби-статия.Нали питаше - е те това е зомби статия за ***.И по ТВ-то казват 'лятно'' увеличение...и хората, вместо да утрепят бензинджията, плащат скъпо гориво, а такива кат теб подкрепят с малоумно бръщолевене. Щях да забравя, преди 1 г ти казах колко ще е нефта за Коледа- 32$ -ти се изсмя и ми прати 85 линка , според теб трябваше да е 300-400$ .Не познах с 1 седмица , а ти с 350 долара ...Да ти изпратя ли 85 линка да видиш цената на нефта?(за Коледа де)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Прекрасна новина - ще има увеличение на токсичните газове(СО ,азотни и серни оксиди и прахови частици)излизащи от аспуха на колите Оня ден имаше смог в 8 китайски града и хубавото от цялата работа е ,че ще наблегат на ел.влакове и коли което е една от стратегиите ми - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
аbе незнам ама като за първи ден от китайската нова година, борсата пада като камик .... Импето сигурно е хвърлил кърпата вече с неговите камиони... Жълтите да вземат да направят нещо по въпроса и да подпомогнат "най-силната икономика в света", че иначе отидохме на 1500 в бързината .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още