IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: "Северен поток" 2 може и да не се нуждае от одобрението на ЕК

Не е нужно газова инфраструктура извън ЕС да отговаря на европейските правила, е записала правната служба на ЕК в свое мнение

15:28 | 08.02.16 г. 4
Politico: "Северен поток" 2 може и да не се нуждае от одобрението на ЕК

Разширението на „Северен поток“ може да не се нуждае от изричното одобрение на Европейската комисия. Това посочва Politico, като се позовава на мнение на правния отдел на Комисията.

Според изданието в мотивите си от службата са посочили, че газова инфраструктура, която е изградена извън територията на ЕС, не трябва да отговаря на европейските енергийни правила и Третия либерализационен пакет.

С подобно изявление Брюксел ще противопостави държавите в ЕС, посочва от своя страна руската информационна агенция ТАСС. Мнението се различава съществено и от позицията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, според когото „Северен поток“ 2 ще доведе до увеличаване на зависимостта на Европа от един доставчик на природен газ – Газпром.

След реализацията на проекта 80% от газа от Русия ще влиза през една точка – Германия.

Доналд Туск беше категоричен в края на годината, че „Северен поток“ 2 може да доведе до спирането на транзита през Украйна и така да навреди на интересите на държави от общността, сред които и България и Италия.

Първоначално Италия беше част от коалицията срещу разширението на „Северен поток“. В началото на януари обаче се оказа, че Рим променя намеренията си и вече иска да участва в проекта. От своя страна България настоява за еднакво отношение от страна на ЕК към „Северен поток“ 2 и замразения спорен проект „Южен поток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 5
vzhekoff
преди 8 години
Виж сега, принципно си прав за завишената цена, но ! Дори при нея, дори 30% да вземат, все нещо ще остане и ще тече тук газ, ще има пари от транзит, строителство, раб. места, данъци. А ако няма ЮП,ще има един голям XУЙ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Ivan.r
преди 8 години
Като са такива газари и ще правят каквото си искат - да опънат за собствена сметка един газопровод до нас, за да не сме изолирани, и да ни компенсират за нанесените щети. Позор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 17
troika
преди 8 години
Южен поток е вреден не защото няма нужда от него, а защото руснаците искат цената да си я платим ние, и се завиши за да може строителните фирми на КОЙ и ОняГоре да направят комисионна, при положение, че не е сигурно какво ще минава през тръбата и колко ще печели България. Иначе, ако Русия плати за строежа и ни дава по 100,000,000 $ на година такси, аз съм за ЮП, ако ще и 50 милиарда да струва, да се оправя Газпром с надутите сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
mvr0306
преди 8 години
Тия вече съвсем се оляха: що приказки чухме че ЮП е адски вреден за Бг, че противоречи на евроатлантическите ценности и т.н. А сега какво излезе - СП 2 - щом е за Германия - то е най-правилното решение...Е ба*ти и демокрацията и законността....Тия станаха по-зле и от СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още