IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските компании се завръщат на иранския пазар

С вдигането на санкциите руският бизнес се насочва най-вече към петролната и газовата индустрия на Иран

12:07 | 09.02.16 г. 56
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Както повечето играчи в петролната индустрия, руската "Трубная металлургическая компания" (TMK) е засегната от ниските цени на енергията. Заради петрола, който поевтиня под 29 долара за барел, ТМК изтегля бизнеса си от САЩ и от други места.

ТМК обаче претендира, че има предимство на сравнително неразработен пазар – Иран, страна с топли политически отношения с Москва, която притежава десетки милиарди долари в току-що размразени сметки, готови да бъдат вложени в петролна инфраструктура. По време на Съветския съюз ТМК е била основен доставчик на тръби за Иран.

Руските компании все повече се засилват, за да заемат позиции обратно в Иран, коментира New York Times.

"Сухой" иска да продава самолетите си Superjet на гладния транспортен пазар. "АвтоВАЗ" е стартирала разговори за отварянето на завод за сглобяване на автомобили "Лада" в Иран.

Петролните и газови гиганти "Газпром" и "Лукойл" обмислят инвестиции в проект за втечнен природен газ в Персийския залив и в петролни полета. Eurasia Drilling Company, компания за разработване на петролни находища, и "Татнефт", руска петролна компания, базирана в Татарстан, също имат доста добри перспективи за бизнес с Иран.

След подписването на ядрената сделка с Иран администрацията на американския президент Барак Обама тръби за нейните ползи за неразпространението на ядрени оръжия и глобалната сигурност. Но администрацията говори много по-малко за ползите за бизнеса.

Причината е, че САЩ все още внимателно наблюдават Иран.

Съгласно сделката властите в Техеран се съгласиха да отворят ядрената си програма за инспекции и да прехвърлят обогатения си уран на Русия в замяна на вдигане на международните санкции. САЩ обаче все още имат санкции срещу страната заради подкрепата ѝ на тероризма и нарушаването на човешките права.

Тези санкции забраняват повечето търговски отношения с Иран, така че американските компании нямат право да сключват договори с петролната и газовата индустрия на страната. САЩ разрешават търговия само с персийски килими и търговски самолети.

Европейските компании са по-добре позиционирани, като по-голямата част от региона се опитва да развие дипломатическите си връзки с Иран.

Русия обаче има предимство. От дълго време тя отдава дипломатическа подкрепа на Иран и има дълбоко внедрени военни връзки.

След ядрената сделка руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че страната му е започнала да доставя системи с противовъздушни ракети S-300 на Иран. „Този договор сега се изпълнява и изплаща“, каза Рогозин.

Той отбелязва, че сделките между Русия и Иран не са само във военната сфера. Доставките на S-300, добавя той, ще „отворят изцяло пътя за сътрудничество с Ислямска република Иран“.

Подобно на други страни Русия вижда възможност в страна, отдавна пригладняла за капитал.

Икономиката на Иран очаква бърз старт след размразяването на офшорните ѝ активи за 29 млрд. долара. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че икономиката на страната ще се разрасне с 5,5% през 2016 и 2017 г.

Енергийната индустрия е особено атрактивна за международните компании.

Иран притежава вторите най-големи петролни находища в Близкия изток след Саудитска Арабия, а по някои оценки има най-големите находища на конвенционален природен газ в света. Дори преди санкциите да бъдат вдигнати, Иран подписа сделки за износ на газ за Ирак и Пакистан.

В индустрията обаче липсват тръбопроводи за пренос на газ, тъй като компаниите не са инвестирали в сегмента по време на санкциите. Общо Иран може да вложи до 100 млрд. долара, за да възстанови газопроводите си, казват анализатори.

Като производител на подобни тръби руската ТМК твърди, че е в добра позиция да осигури голяма част от този бизнес. Компанията казва, че около 20% от извлечения световен петрол в един момент преминава през нейни тръби.

„Ние правим Бентлитата на тръбите“, казва Владимир Шматович, вицепрезидент по стратегиите в компанията.

Русия обаче все пак е изправена пред известни предизвикателства, докато се подготвя да скочи на иранския пазар.

Предвид ниските цени на петрола и наложените върху страната санкции от Запада вследствие на конфликта в Украйна руската икономика понася жестоки удари, а компаниите изпитват трудности при привличането на финанси. Това може да затрудни компании като "Лукойл" и "Газпром" със свиващи се приходи веднага да възстановят сделките си за производство с Иран.

„Като цяло повечето са все още предпазливи“, казва Илдар Давлецин, петролен и газов анализатор в инвестиционната банка в Москва Renaissance Capital. Предвид ниските цени на петрола бюджетите на руските петролни компании са „под огромен натиск“.

За компании като ТМК обаче Иран ще се превърне в антидот на неволите в индустрията.

По време на СССР заводът на компанията осигурява до 40% от тръбите, използвани в иранската петролна индустрия – както за петролни кладенци, така и за пренос на газ през пустинята.

„Идеята е проста: те вдигат санкциите, ние пращаме тръбите“, казва директорът на завода на ТМК Четвериков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

56
rate up comment 35 rate down comment 12
khao
преди 8 години
а каква беше причината ти да одъртееш ненаучен ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 38 rate down comment 10
georgi_shum
преди 8 години
Аз да съм го правил бре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 34 rate down comment 12
многодобре
преди 8 години
...нито пък ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 34 rate down comment 12
многодобре
преди 8 години
...нито пък ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 38 rate down comment 10
georgi_shum
преди 8 години
Опитвам се :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 38 rate down comment 11
data
преди 8 години
Хората са в друго измерение , разбери ги .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 37 rate down comment 11
georgi_shum
преди 8 години
Контролираш живота с решенията, които вземаш. Тук и сега :) Аз акъм не давам, ти си този, който го прави. И въобще не си в позиция да казваш на когото и да е, дали да мълчи или не :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 34 rate down comment 15
data
преди 8 години
Мисля че бъркаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 42 rate down comment 11
Grosss
преди 8 години
Ако беше паднала Сирия,следващите щяха да са Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 36 rate down comment 11
data
преди 8 години
Всичко отдавна е договорено - кой , колко и до кога . Никой не се е подписал безплатно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още