IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите компании за бизнес имоти се насочват към Саудитска Арабия

Страната се опитва да компенсира свитите приходи от продажба на петрол с диверсификация на икономиката

11:37 | 09.02.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Големите компании за бизнес имоти се насочват към Саудитска Арабия

Големите компании за бизнес имоти търсят възможности за експанзия в Саудитска Арабия точно в момента, в който кралството се опитва да намали зависимостта на икономиката си от петрола, пише Wall Street Journal.

Компании като CBRE, JLL, Cluttons и Colliers International търсят възможности за откриване на нови офиси или разширяване на съществуващи на фона на битката на компаниите за завоюване на пазарен дял.

Експанзията на големите компании за бизнес имоти към Саудитска Арабия е белег, че те виждат възможности за успешен бизнес заради диверсификацията на икономиката, част от която е и секторът на имотите, отбелязва изданието.

„Шокът от ниските цени на петрола принуждава да се търсят инструменти за създаване на цяла една нова икономика, която привлича интереса на глобалния бизнес“, коментира Фейсал Дурани от базираната в Лондон консултантска компания Cluttons.

CBRE Group – най-голямата компания от сектора на бизнес имотите по приходи в света, е получила предварително одобрение за лиценз за проучване и консултиране в кралството, съобщава Никълъс Маклийн, управляващ директор на бизнеса на компанията в Близкия изток. Компанията преговаря с потенциален местен партньор, за да може да започне брокерска дейност, както и дейност по управление и оценка на имоти. Вероятно групата ще е напълно оперативна в Саудитска Арабия до края на второто тримесечие.

JLL – втората най-голяма компания в света за услуги, свързани с бизнес имотите, изпълнява „агресивен план за експанзия“. През последните две години служителите на групата в кралството почти са се удвоили, съобщава Джамил Газнави, който оглавява саудитския й офис.

Colliers International, която също вече има офис в страната, се надява да открие още няколко, най-вероятно в западната й част, коментира Имад Дамра, управляващ саудитското представителство на групата.

Между 80 и 90% от приходите на Саудитска Арабия се формират от петрол. След като цените на петрола паднаха под 30 долара за барел, властите в страната трябва да ускорят икономическите реформи, така че да отворят икономиката си за международния бизнес, който няма връзка с добива на черното злато.

Страната се опитва да разтовари публичния си сектор, като принуждава частният да създава повече работни места, посочва изданието.

Очаква се през тази година икономиката на кралството да се разшири с най-бавен темп от над десетилетие заради ниските цени на петрола. Според Международния валутен фонд (МВФ) икономическият растеж на страната ще се забави до 1,2% през тази година. Предишната прогноза беше за ръст от 2,2%.

Въпреки влошаващите се перспективи, компаниите за имоти искат да се възползват от обещанието на саудитските власти за диверсифициране на икономиката на страната. Правителството обяви, че ще съкрати публичните разходи, включително и щедрите енергийни субсидии, за да компенсира свитите петролни приходи. Планира се също така въвеждането на нови данъци, както и облекчаването на рестрикциите пред възможността чужденци да придобиват имоти в страната.

Според имотните компании някои от реформите ще модернизират успешно саудитската икономика, особено в сектора на имотите.

Наскоро саудитското правителство въведе данък върху незастроените парцели в градовете. Много собственици на терени за строителство изчакваха цените да се вдигнат, за да освободят земята за строене. Тази тенденция обаче вече е към своя край. Очакванията са за повече продажби на земя, което ще стимулира и дейността на компаниите за имоти.

Фирмите обаче все пак ще трябва да се справят и с някои трудности при правенето на бизнес със Саудитска Арабия. Визите за пътуване са все още трудни за уреждане, което спъва „вноса“ на специалисти от чужбина, а изборът на работна ръка сред местните е силно ограничен.

В допълнение се очертават и затруднения за достъпа до финансиране за сектора на имотите. Анализатори предупреждават, че икономическото забавяне ще принуди банките да отделят повече провизии, както и че свиването на правителствените депозити ще се отрази негативно на кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
тук не съм съгласен с теб :) Дубай има традиции от много преди 30 години като търговско пристанище между Изтока и Запада, а това те пак са араби не е аргумент :):) За доказания пък изобщо няма да коментирам :):)Не съм съгласен и с това че икономическите промени водят до политически такива ... примерни че няма такава зависимост много ... Русия, Китай и тнт. по скоро зависимоста е обратната според мен...Според мен се насочват от чисто спекулативни настроения защото имат много кеш в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
естествено, че Дубай не е СА, но пак са араби. А инДЖинеРинъ пак горови обобщени мантири...:) А и Дубай самия няма кой знае какви традиции. Първото ми ходене там беще преди точно 20 г. Имаше точно 3 високи сгради. и не повече от общо 30 бетонни. Пазар до преди 30-35 г е имало само рибен... :) Нищо общо със сега. А що се отнася за СА - сега е момента за икономически промени там... а това неминуемо ще доведе и до политически. А за всички ще е добре религията да излезе извън управлението на тази страна...и да се пооочовечат малко..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Дубай не е СА ...дубай си има история на такъв център от време оно... иначе ако мислим практично, хубаво бизнес имот в СА, ама къв бизнес може да имаш там ? насочват се със спекулативни интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
В Дубай ходил ли си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Страната се опитва да компенсира свитите приходи от продажба на петрол с диверсификация на икономиката."Хиените от недвижимите имоти няма да диверсифицират нищо...арабите освен да се почесват и си чоплят носа докато извира нефта , друго не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още