IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от електронното здравно досие ще се усетят още този месец

Следващата стъпка е да бъдат използвани технологии, които да събират данни от реалния живот на пациента, смята финансист

11:24 | 09.02.16 г. 1
Ползите от електронното здравно досие ще се усетят още този месец

Електронното здравно досие включва три компонента - електронно направление, електронна рецепта и същинското електронно здравно досие, където на едно място са събрани всички наши здравни записи. Това е важно, защото на този етап в системата на здравеопазването е много трудно да се събере качествена статистическа информация, а за да бъде въведена оценка на здравните технологии, е необходима такава.

Това коментира финансистът Живко Иванов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Сегашната концепция на здравното министерство предвижда да спести пари от въвеждането на тези технологии на база на презумцията, че към момента има фалшиви хоспитализации, посочи Иванов. "Следващата стъпка, която може да доведе до ефективност на процеса, е да бъдат използвани технологии, които да събират данни от реалния живот на пациента и по този начин да улесняват диагнозата му". 

От гледна точка на бизнеса и работодателите ползите ще бъдат усетени още този месец. Това би трябвало да облекчи огромните опашки в НОИ около датата за подаване на болнични. Има полза от електронизирането, но то трябва да бъде направено с разумни инвестиции и оценка на разходите и ползите, посочи още експертът.

На българска почва има дружество, което се опитва да намери решение в областта на телемедицината. По думите на финансиста това ще позволи в 70% от процеса на диагностика лекарят и пациентът да не се налага да се събират заедно. Тази стъпка би решила проблема с отдалечените райони и достъпа им до медицинска помощ.

Още интервюта вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Те лекаря и пациента и да се съберат заедно, резултата е все същия - има ти нещо, ама не знам точно какво е. Я пробвай е тоя антибиотик па ако не ти мине, ше дойдеш пак.Имаше един вицОтива човек на лекар, и казва:- Абе докторе, нещо ми е син левия тecтиc- Оooo лоша работа, трябва да го махнемСлед два месеца.- Абе докторе, нещо ми е син и десния- Оооо лоша работа, махаме гоСлед още два месеца- АБЕ ДОКТОРЕ...... ти знаеш ли че май дънките ми пускат боя?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още